Ο ανταγωνισμός σε όλα τα επίπεδα είναι θεμιτός από τη στιγμή που δεν οδηγεί σε ακραίες συμπεριφορές. Ο ανταγωνισμός των αθλητικών ομάδων είναι θεμιτός όταν και μόνο όταν οι αντίπαλες πλευρές τον εκφράζουν μέσα στο γήπεδο κοπιώντας για την νίκη και όχι εξωγηπεδικά, προκαλώντας σημαντικές φθορές στην κοινωνία.

Τις τελευταίες δεκαετίες η ανάπτυξη της επιστήμης και η ανάγκη για ευκολία στη ζωή έφερε στο φως τις επιχειρήσεις τεχνολογίας. Μέσα σε λίγα μόλις χρόνια με εξαιρετικούς ρυθμούς ανάπτυξης κολοσσιαίες εταιρείες όπως η Apple και η Microsoft στην Αμερική, η Samsung στην Νότια Κορέα και η Xiaomi στην Κίνα άλλαξαν για τα καλά το επιχειρηματικό σκηνικό, δημιουργώντας νέους είδους ανταγωνισμούς, αυτούς της καινοτομίας και της πρωτότυπης παραγωγής νέων αγαθών. Μέσα σε λίγα μόλις χρόνια δημιουργήθηκαν οι ακμάζουσες και απολύτως κερδοφόρες αγορές των smartphones, tablets και wearable gadgets οι οποίες άλλαξαν μια και καλή το κοινωνικό σκηνικό. Πλέον, τα smartphones έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς των κινητών τηλεφώνων με τα feature phones (ή συμβατικά τηλέφωνα) να εξαλείφονται σιγά σιγά από το προσκήνιο και να γίνονται αντικείμενα συλλογής.

AppleSamsung-suing_610x426

Όπως όμως και σε κάθε άλλη επιχείρηση, οι συνεχείς διαμάχες μεταξύ εταιρειών, οδήγησαν πολλούς κολοσσούς στα ομοσπονδιακά δικαστήρια, στα οποία προσπάθησαν να αποδείξουν πως η αντίπαλη εταιρεία είχε κλέψει ή καταχραστεί κάποια πατέντα. Πατέντες τόσο γελοίες όπως το “Slide to Unlock” (σέρνοντας το δάχτυλο στην οθόνη αυτή ξεκλειδώνει) οδήγησαν εταιρείες να δώσουν αστρονομικά ποσά. Λες και ο κάθε άνθρωπος που αποφασίζει να φτιάξει μια καρέκλα, είναι υποχρεωμένος να πληρώσει τον πρώτο άνθρωπο που αποφάσισε να βάλει πόδια στην καρέκλα. Δυστυχώς όμως, αυτή ήταν η κατάσταση για αρκετά χρόνια μέχρι να υπάρξουν “λευκές” συμφωνίες μεταξύ των πολυεθνικών. Δις δολάρια και ευρώ χάθηκαν, λεφτά τα οποία κάλλιστα θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιηθεί για την περαιτέρω έρευνα στο πεδίο των νέων τεχνολογιών.

Το πρόβλημα δυστυχώς δεν σταματά εκεί. Πέρα από τα χρήματα τα οποία αναγκάστηκαν να δώσουν οι “τιτάνες”, το απλό καταναλωτικό κοινό μοιράστηκε στα δύο, στα τρία και γενικότερα δημιούργησε αυτό που στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο internet αποκαλούμε fanboys (οπαδοί κάποιας εταιρείας). Θα μου πείτε : “Που είναι το κακό κάποιος να υποστηρίζει και να αγοράζει προϊόντα μιας συγκεκριμένης εταιρείας;”. Αυτή είναι η μισή αλήθεια. Στην πραγματικότητα αυτό που είναι πραγματικά ενοχλητικό είναι όταν βλέπεις νέα παιδιά να οδηγούνται στο νοσοκομείο επειδή μαχαιρώθηκαν σε μια λογομαχία τους για το ποια από τις δύο συσκευές είναι καλύτερες, το iPhone 6 ή το Samsung Galaxy S6;

fanboys

Έστω όμως ότι αυτά είναι τα ακραία δείγματα μιας τέτοιας κατάστασης. Τα ήπια όμως δείγματα είναι εξίσου αποθαρρυντικά αν πάρει ως γνώμονα την λογική. Εφόσον κάποιος αποφασίσει να αγοράζει συσκευές μιας και μόνο εταιρείας, είτε αυτή είναι η Sony είτε η Huawei, αυτομάτως στερεί από τον όλο κύκλο που ασχολείται με την τεχνολογία την ευκαιρεία για πρόοδο. Εάν π.χ εγώ είμαι λάτρης της Sony, και αγοράζω τυφλά οποιαδήποτε συσκευή η Sony μου πλασάρει ως πρωτοποριακή ενώ στην πραγματικότητα η συσκευή είναι ετεροχρονισμένη, αυτόματα στερώ από μια εταιρεία που πραγματικά το αξίζει το κεφάλαιο για να αναπτύξει περαιτέρω τις υπηρεσίες της. Συν, ότι η Sony για να μειώσει τα έξοδα της, εφόσον βλέπει πως εγώ ο ηλίθιος αγοράζω μια συσκευή πραγματικής αξίας της τάξεως των 200 ευρώ, στα 800+ ευρώ, είναι σχεδόν βέβαιο πως δεν θα κάνει ποτέ ξανά τον κόπο να καινοτομήσει, καθώς θα της κοστίσει και πλέον έχει γίνει άπληστη.

fanboys-everywhere

Άλλο ένα τρανό παράδειγμα του να είσαι προσηλωμένος σε μια εταιρεία και τα προϊόντα της, όσο καλά ή κακά είναι αυτά, στερείς πρώτα από όλα από τον εαυτό σου, αντικειμενική άποψη για το τι συμβαίνει στην αγορά των smartphones. Aν απαρνηθείς όλες τις εταιρείες της αγοράς και προσηλωθείς στην Χ ή Υ εταιρεία, αγοράζεις προϊόντα μόνο από αυτή ή ακόμη ακόμη αρνείσαι ακόμα και για να ενημερωθείς για τις κινήσεις του “αντίπαλου στρατοπέδου”, τότε συγγνώμη, αλλά η άποψη σου για το πιο κινητό είναι αυτή τη στιγμή το καλύτερο για έναν επαγγελματία είναι όσο πολύτιμη όσο και η άποψη του σκύλου μου. (Ίσως και λιγότερο γιατί ο σκύλος μου έχει και λίγο γούστο). Έτσι αυτόματα προκαλείς κακό σε τρεις παράγοντες μόνο και μόνο με την άρνησή σου για γνώση και την άγνοια την οποία κληρονόμησες από αυτή τη στάση. Πρώτα και κύρια στον εαυτό σου, δεύτερα στον άσχετο από τεχνολογία φίλο σου που ζητάει τη συμβουλή σου και λανθασμένα εσύ του υποδεικνύεις μια συσκευή και τελευταία τον φίλο σου, ο οποίος έχει μια πιο γενικευμένη και λιγότερο απόλυτη άποψη, του οποίου απλά σπας τα νεύρα!

Οι λόγοι του να είσαι απόλυτος στο θέμα της τεχνολογίας είναι άθλιοι και χωρίς λογική υπόσταση. Όπως το ίδιο άθλιοι είναι και όλοι οι υπόλοιποι λόγοι του να είσαι απόλυτος σε πολλές καταστάσεις της ζωής σου. Πρέπει να έχεις το θάρρος της γνώμης σου και να την υποστηρίζεις με όλα τα θεμιτά μέσα, προσπαθώντας να πείσεις τον άλλον για την ορθότητα του λόγου σου, αλλά οφείλεις να ακούσεις και την γνώμη του άλλου, όμως μόνο όταν αυτή βασίζεται σε επιχειρήματα. Άλλωστε, “διαφωνώ απόλυτα με την άποψή σου, αλλά θα υπερασπίζομαι το δικαίωμα να την εκφράζεις έως την τελευταία μου ανάσα”.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.