Η Starlink αποκάλυψε ότι θα λανσάρει το Direct-to-Cell, μια δορυφορική υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας, το 2024. Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους λειτουργίας, η υπηρεσία θα υποστηρίζει μόνο μηνύματα κειμένου (SMS). Το 2025, οι χρήστες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες φωνής και δεδομένων. Επιπλέον, από το 2025 η υπηρεσία θα λειτουργεί και με συσκευές IoT.
Η εταιρεία αναφέρει ότι οι δορυφόροι της με δυνατότητες Direct to Cell επιτρέπουν την πανταχού παρούσα πρόσβαση σε υπηρεσίες γραπτών μηνυμάτων, κλήσεις, και περιήγηση, όπου κι αν βρίσκεστε στη στεριά, σε λίμνες ή σε παράκτια ύδατα. Σε αυτό το σημείο, ίσως αναρωτιέστε πώς θα λειτουργήσει αυτή η υπηρεσία και αν χρειάζεστε ειδικό hardware για να έχετε πρόσβαση σε αυτήν.
Λοιπόν, η υπηρεσία Starlink Direct-to-Cell θα λειτουργεί με όλες τις συσκευές που διαθέτουν συνδεσιμότητα LTE (4G). Η εταιρεία αναφέρει ότι δεν απαιτούνται αλλαγές στο υλικό ή το λογισμικό ούτε ειδικές εφαρμογές για την πρόσβαση στο δίκτυο. Σύμφωνα με την Starlink, θα προσφέρει απρόσκοπτη πρόσβαση σε κείμενα, φωνή και δεδομένα για τηλέφωνα LTE σε όλο τον κόσμο.
Οι δορυφόροι της Starlink με δυνατότητα Direct to Cell διαθέτουν ένα προηγμένο μόντεμ eNodeB που λειτουργεί σαν πύργος κινητής τηλεφωνίας στο διάστημα, επιτρέποντας ενσωμάτωση δικτύου παρόμοια με έναν τυπικό roaming partner. Αυτό σημαίνει ότι η υπηρεσία θα χρησιμοποιεί την υπάρχουσα υποδομή δικτύου LTE για να λειτουργήσει.
Ως εκ τούτου, η Starlink έχει συνεργαστεί με την T-Mobile στις ΗΠΑ, τη Rogers στον Καναδά, την KDDI στην Ιαπωνία, την Optus στην Αυστραλία, την One NZ στη Νέα Ζηλανδία, και τη Salt στην Ελβετία για να προσφέρει τη Direct-to-Cell δορυφορική υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας στις εν λόγω περιοχές. Η εταιρεία αναφέρει ότι το Direct to Cell επιτρέπει τη συνδεσιμότητα σε απομακρυσμένες περιοχές, παρέχοντας ηρεμία όταν οι πελάτες το χρειάζονται περισσότερο.
Δεδομένου ότι η υπηρεσία αυτή λειτουργεί με όλες τις συσκευές που διαθέτουν συνδεσιμότητα LTE, θα είναι συμβατή με σχεδόν όλα τα smartphones της που κυκλοφόρησαν τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, χρειαζόμαστε ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες για να κατανοήσουμε πλήρως πώς θα λειτουργεί αυτή η υπηρεσία και, κυρίως, πρέπει να μάθουμε πόσο θα κοστίζει.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.