Μια αναπαράσταση μιας μαύρης τρύπας θα μπορούσε να μας δώσει πλήθος πληροφοριών για μια ασύλληπτη ακτινοβολία που εκπέμπεται από μια πραγματική. Με τη χρήση μιας αλυσίδας ατόμων σε μια προσπάθεια να προσομοιωθεί ο ορίζοντας γεγονότων μιας μαύρης τρύπας, ομάδα φυσικών παρατήρησε στο εργαστήριο αυτό που αποκαλούμε ακτινοβολία hawking, ή αλλιώς σωματίδια που γεννιούνται από τις διαταραχές στις κβαντικές διακυμάνσεις που προκαλούνται από τη ρήξη του χωροχρόνου μιας μαύρης τρύπας.
To Cosmote What’s UP με το φθηνότερο πραγματικά απεριόριστο πρόγραμμα
Κάτι τέτοιο υποστηρίζουν οι επιστήμονες θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίλυση δυο ασυμβίβαστων πλαισίων για την περιγραφή του Σύμπαντος, τη γενική θεωρία της σχετικότητας και την κβαντομηχανική. Οι ασυμβίβαστες μεταξύ τους θεωρίες ίσως βρουν έναν τρόπο να γεφυρωθούν.
Ίσως την απάντηση όμως δώσουν οι μαύρες τρύπες που είναι τόσο απίστευτα πυκνές που, σε μια ορισμένη απόσταση από το κέντρο μάζας της μαύρης τρύπας, καμία ταχύτητα στο Σύμπαν δεν επαρκεί για διαφυγή. Ούτε καν η ταχύτητα του φωτός.
Η απόσταση αυτή, που ποικίλλει ανάλογα με τη μάζα της μαύρης τρύπας, ονομάζεται ορίζοντας γεγονότων. Μόλις ένα αντικείμενο διασχίσει τα όριά του, δεν υπάρχει επιστροφή. Αλλά το 1974, ο Stephen Hawking πρότεινε ότι οι διακοπές στις κβαντικές διακυμάνσεις που προκαλούνται από τον ορίζοντα γεγονότων οδηγούν σε ένα είδος ακτινοβολίας που μοιάζει πολύ με τη θερμική ακτινοβολία.
Αν αυτή η ακτινοβολία Hawking υπάρχει, είναι πολύ αδύναμη για να την ανιχνεύσουμε ακόμη. Ωστόσο όμως μπορούμε να διερευνήσουμε τις ιδιότητές της δημιουργώντας ανάλογες μαύρες τρύπες σε εργαστηριακές συνθήκες.
Όταν οι ερευνητές προσομοίωσαν τις συνθήκες μιας μαύρης τρύπας με τον fake ορίζοντα γεγονότων διαπίστωσαν ότι παρήγαγε μια αύξηση της θερμοκρασίας. Η προσομοιωμένη ακτινοβολία Hawking ήταν θερμική μόνο σε συγκεκριμένο εύρος καταστάσεων και υπό προσομοιώσεις που ξεκίνησαν μιμούμενες ένα είδος χωροχρόνου που θεωρείται «επίπεδος».
Η αναλυτική έρευνα είναι δημοσιευμένη στον εν λόγω σύνδεσμο
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.
ΔΗΛΑΔΉ ΈΧΟΥΝ ΓΕΜΊΣΕΙ ΤΡΥΠΕΣ ΤΟ ΔΙΆΣΤΗΜΑ