Στις πλάγιες υποθαλάσσιων βουνών, τα πανέμορφα ροζ ψάρια κολυμπούν με τα πτερύγιά τους και καλαμάρια σε φλογερό κόκκινο δραπετεύουν μέσα από ένα σύννεφο μελανιού, πάνω από τους σφουγγαρόκηπους και τα δάση από κοράλλια της βαθιάς θάλασσας.

Ένα απίστευτο οικοσύστημα βρέθηκε στις ακτές της Νότιας Αμερικής και περιλαμβάνει πάνω από 100 διαφορετικά είδη, που μέχρι τώρα ήταν άγνωστα στην επιστημονική κοινότητα. Κάθε ένα από τα νέα είδη, εξερευνά το Schmidt Ocean Institute, με κάθε είδος να είναι ξεχωριστό, ενώ κάθε υποθαλάσσιο όρος φιλοξενεί διαφορετικούς συνδυασμούς ειδών.

«Σε αυτά τα βουνά βρήκαμε κατοίκους που ούτε καν περιμέναμε», λέει ο θαλάσσιος βιολόγος του Καθολικού Πανεπιστημίου του Βορρά Χαβιέ Σελάνες. «Τα αποτελέσματα που έχουμε είναι εξαιρετικά».

Οι ειδικοί στο Schmidt Ocean Institute εξερευνούν μια σειρά από περισσότερες από 200 υποβρύχιες κορυφές, που εκτείνονται για 2.900 km από τις ακτές της Χιλής και του Περού, μέχρι το Rapa Nui (Νησί του Πάσχα).

νέα είδη ανακαλύφθηκαν

Σε αυτή την περιοχή λαμβάνουν χώρα σημαντικά είδη αλιείας, όπως ξιφία και σκουμπρί, ενώ περιλαμβάνει και δύο θαλάσσια πάρκα, το Juan Fernandez και το Nazca-Desventuradas.

Η ομάδα ερευνά και πέρα από τις προστατευόμενες περιοχές, με την βοήθεια ενός τηλεχειριζόμενου υποβρυχίου, που κατεβαίνει μέχρι τα 4.6 χιλιόμετρα βάθος. Στις καταδύσεις βρήκαν μοναδικές μορφές ζωής, που δεν έχουν δει πουθενά αλλού στη Γη.

Ο υψηλός αριθμός νέων ειδών, πιθανότατα οφείλεται στην απομόνωση λόγω της οροσειράς, που συνεχίζει με την την τάφρο Atacama , το σύστημα Humboldt Current και μια μεγάλη περιοχή με χαμηλά επίπεδα οξυγόνου. Κάθε ένα από τα θαλάσσια όροι φαίνεται πως έχει ένα μοναδικό και διαφορετικό οικοσύστημα.

Ανάμεσα στα είδη θα βρούμε κοράλλια βαθέων υδάτων, γυάλινα σφουγγάρια, αχινούς, αμφίποδα και είδη αστακών και πολλά άλλα.

«Η πλήρης ταυτοποίηση των ειδών μπορεί να διαρκέσει πολλά χρόνια και ο Δρ Σελάνες και η ομάδα του έχουν έναν απίστευτο αριθμό δειγμάτων από αυτό το εκπληκτικά όμορφο και ελάχιστα γνωστό τόπο βιοποικιλότητας», λέει η εκτελεστική διευθύντρια του Ινστιτούτου Ωκεανών Schmidt, Jyotika Virmani.

Οι επιστήμονες τώρα ερευνούν το υλικό και τα δείγματα που πήραν.

«Αυτό που έχουμε δει σε αυτά τα θαλάσσια βουνά που έχουμε επισκεφτεί είναι ότι το καθένα έχει τη δική του πανίδα, τον δικό του συνδυασμό περιβαλλόντων», εξηγεί ο Σελάνες. «Δεν αρκεί λοιπόν να προστατεύσουμε μόνο μερικά από αυτά. Προστατεύοντας μόνο μερικά από αυτά δεν προστατεύουμε τη συνολική ποικιλομορφία που υπάρχει στην περιοχή».

νέα είδη ανακαλύφθηκαν

Μέχρι και ένα εκατομμύριο νέα είδη πιστεύεται πως ζουν στους ωκεανούς, που καλύπτουν το 70% του πλανήτη μας. Μέχρι στιγμή όμως έχουμε χαρτογραφήσει μόνο το 6% του βυθού των ωκεανών, λεπτομερώς. Αυτό σημαίνει πως περίπου τα δύο τρίτα των ειδών παραμένουν μέχρι και σήμερα άγνωστα.

Ωστόσο, η αλιεία και οι εξορύξεις επιτρέπονται σε αυτά τα μέρη, για τα οποία γνωρίζουμε ελάχιστα.

Οι ομάδες της αποστολής και οι συνεργάτες τους ελπίζουν ότι το έργο τους θα φέρει ευαισθητοποίηση και προστασία σε αυτά τα σουρεαλιστικά, ευαίσθητα και με μεγάλη βιοποικιλότητα μέρη της Γης.

Το Schmidt Ocean Institute ξεκίνησε μια άλλη αποστολή με επίκεντρο την κορυφογραμμή Salas y Gomez στις 24 Φεβρουαρίου. Οι καταδύσεις μεταδίδονται ζωντανά στο YouTube.

«Ξεπεράσαμε πολύ τις ελπίδες μας σε αυτή την αποστολή», καταλήγει ο Sellanes. «Πάντα περιμένεις να βρεις νέα είδη σε αυτές τις απομακρυσμένες και ανεπαρκώς εξερευνημένες περιοχές, αλλά η ποσότητα που βρήκαμε, ειδικά για ορισμένες ομάδες όπως τα σφουγγάρια, είναι συγκλονιστική».

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.