Η επερχόμενη έκρηξη του αστέρα T Coronae Borealis, η οποία θα είναι ορατή χωρίς τηλεσκόπια, υπόσχεται ένα άκρως θεαματικό ουράνιο θέαμα το 2024. Η φωτεινότητά του θα αγγίξει την φωτεινότητα του βόρειου πολικού αστέρα, ένα φαινόμενο που προκύπτει από έναν κοσμικό χορό μεταξύ ενός λευκού νάνου και ενός ερυθρού γίγαντα.

nova

Πιο συγκεκριμένα ένα αστρικό σύστημα, που βρίσκεται 3.000 έτη φωτός μακριά από τη Γη, προβλέπεται να γίνει σύντομα ορατό με γυμνό μάτι. Είναι μια ευκαιρία που θα έχεις μόνο μια φορά στη ζωή σου, καθώς η έκρηξη του καινοφανούς αστέρα συμβαίνει μόνο μια φορά περίπου κάθε 80 χρόνια. Ο T Coronae Borealis, ή T CrB, εξερράγη για τελευταία φορά το 1946 και οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι θα το ξανακάνει μεταξύ Φεβρουαρίου και Σεπτεμβρίου 2024.

Το φαινόμενο είναι αποτέλεσμα μιας θερμοπυρηνικής αντίδρασης σε ένα διπλό αστρικό σύστημα, στο οποίο συμμετέχουν ένας λευκός νάνος και ένας ερυθρός γίγαντας, και αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τους παρατηρητές του ουρανού να γίνουν μάρτυρες ενός ουράνιου γεγονότος που συμβαίνει μία φορά στη ζωή τους.

Για πρώτη φορά ίσως γνωρίζουμε πως ήρθε το νερό στη Γη και άρχισαν όλα!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.