Μια νέα έρευνα έρχεται για να δείξει τους κινδύνους της δίαιτας Keto (κετογονική), που περιλαμβάνουν κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού, διαβήτη τύπου 2 και νόσου του ευερέθιστου εντέρου, καθώς και αρκετά άλλα.

Η μελέτη ήταν μικρή, όμως τα αποτελέσματα είναι ικανά να μας κάνουν να σκεφτούμε δύο φορές πριν ξεκινήσουμε μια τέτοια διατροφή και να αναρωτιώμαστε αν αξίζει τον κόπο και το ρίσκο.

Με επικεφαλής ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Bath (UoB), στο Ηνωμένο Βασίλειο,η ομάδα ζήτησε απο 53 υγιείς ενήλικες να ακολουθήσουν μια από τις τρεις δίαιτες, για 4 έως 12 εβδομάδες. Μια κετογονική (Keto) χαμηλή σε υδατάνθρακες, μια δίαιτα χαμηλή σε ζάχαρη και μία δίαιτα μέτρια σε ζάχαρη και υδατάνθρακες.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η Keto αύξησε τη χοληστερόλη, μείωσε τα καλά βακτήρια του εντέρου και μείωσε την ικανότητα του σώματος να ανέχεται τα σάκχαρα, μετατοπίζοντας την πηγή ενέργειας του σώματος από τη γλυκόζη στα λίπη.

Τόσο η δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη όσο και η δίαιτα κετο οδήγησαν σε απώλεια λίπους χωρίς να επηρεάζουν τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας των ανθρώπων. Φαίνεται ότι όσοι ελπίζουν να επιτύχουν ένα πιο αδύνατο σώμα είναι καλύτερα να κόψουν τα πρόσθετα σάκχαρα και όχι τους υδατάνθρακες από τη διατροφή τους.

«Η κετογονική δίαιτα είναι αποτελεσματική για την απώλεια λίπους, αλλά έρχεται με ποικίλα μεταβολικά και μικροβιωματικά αποτελέσματα που μπορεί να μην ταιριάζουν σε όλους», εξηγεί ο φυσιολόγος Dylan Thompson από το UoB.

«Αντίθετα, ο περιορισμός της ζάχαρης υποστηρίζει τις κυβερνητικές οδηγίες για τη μείωση της πρόσληψης ελεύθερης ζάχαρης, προάγοντας την απώλεια λίπους χωρίς εμφανείς αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία».

Όσοι έκαναν δίαιτα keto κατανάλωναν λιγότερο από το 8 τοις εκατό των θερμίδων τους από υδατάνθρακες. Η δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη περιελάμβανε λιγότερο από το 5 τοις εκατό της ενεργειακής πρόσληψης από ελεύθερα σάκχαρα – αυτά που προστέθηκαν σε τρόφιμα και ποτά ή υπάρχουν σε χυμούς φρούτων, σιρόπια και μέλι.

Αυτά συγκρίθηκαν με μια δίαιτα ελέγχου με μέτρια ζάχαρη και υδατάνθρακες, όπου η ελεύθερη ζάχαρη συνεισέφερε περίπου το 18 τοις εκατό της ενεργειακής πρόσληψης.

συμμετεχόντων είχε αλλάξει, με μαζικές μειώσεις στη σχετική αφθονία του Bifidobacteriumπου ίσως γνωρίζετε ως έναν από τους ήρωες των προβιοτικών.

Αυτά τα βακτήρια βασίζονται σε διαιτητικές ίνες που μειώθηκαν κατά 40 τοις εκατό στη δίαιτα keto σε σύγκριση με τη δίαιτα με μέτρια ζάχαρη και υδατάνθρακες και το γεγονός ότι αυτή η αλλαγή στο οικοσύστημα του εντέρου συνεχίστηκε την εβδομάδα 12 της keto δίαιτας είναι απόδειξη ότι η δίαιτα μπορεί να προκαλέσει αυτό το εσωτερικό χάος.

Η επίδραση της δίαιτας Keto στη χοληστερόλη ήταν ιδιαίτερα ανησυχητική για τους ερευνητές, ενώ οι συμμετέχοντες σε δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη είχαν στην πραγματικότητα μειώσει τις ολικές συγκεντρώσεις χοληστερόλης τους μέχρι την εβδομάδα 12 της μελέτης.

«Παρά τη μείωση της λιπώδους μάζας, η κετογονική δίαιτα αύξησε τα επίπεδα των δυσμενών λιπών στο αίμα των συμμετεχόντων μας», λέει ο διατροφολόγος της UoB, Aaron Hengeist.

«Αν διατηρηθεί για χρόνια, [αυτό] θα μπορούσε να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία, όπως αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού».

Μπορεί η Keto να μείωσε τα επίπεδα γλυκόζης, όμως μείωσε και την ικανότητα του σώματος να χειρίζερται τους υδατάνθρακες από ένα γεύμα, εξηγούν οι ερευνητές.

«Μετρώντας τις πρωτεΐνες σε δείγματα μυών που λαμβάνονται από τα πόδια των συμμετεχόντων, πιστεύουμε ότι αυτή είναι πιθανώς μια προσαρμοστική απάντηση στην κατανάλωση λιγότερου υδατανθράκων καθημερινά και αντανακλά την αντίσταση στην ινσουλίνη στην αποθήκευση υδατανθράκων στους μυς», λέει ο ανθρώπινος φυσιολόγος του UoB, Javier Gonzalez.

Τα άτομα που έκαναν δίαιτα Keto είχαν αυξημένα επίπεδα του ενζύμου PDK4 στους σκελετικούς μύες τους, το οποίο παρατηρείται επίσης στον διαβήτη τύπου 2 . Η δίαιτα μείωσε επίσης τα επίπεδα του ενζύμου AMPK και της πρωτεΐνης GLUT4 , που παίζουν σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό της γλυκόζης.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ σκέφτεται να διαλύσει την Google

«Αυτή η αντίσταση στην ινσουλίνη δεν είναι απαραίτητα κακή εάν οι άνθρωποι ακολουθούν μια κετογονική δίαιτα, αλλά εάν αυτές οι αλλαγές επιμείνουν όταν οι άνθρωποι επιστρέψουν σε μια δίαιτα υψηλότερης περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 μακροπρόθεσμα», λέει ο Gonzalez. .

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Cell Reports Medicine .

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.