Ένας αστρονόμος στην Ιαπωνία, απαθανάτισε τη στιγμή που ένα άγνωστο αντικείμενο, πιθανότατα μετεωρίτης, χτύπησε τη Σελήνη! Το χτύπημα ήταν πιθανότατα από μετεωρίτες των Διδύμων, που φωτίζουν τον ουρανό της Γης κάθε χρόνο, από τα μέσα του 1800. Πρόκειται για μια βροχή μετεωριτών, πουη προέρχονται από έναν αστεροειδή με χαρακτηριστικά κομήτη.

«Τα συντρίμμια που προκάλεσαν τους Διδύμους προήλθαν από έναν αστεροειδή γνωστό ως Φαέθων 3200. Αφού οι αστρονόμοι ανακάλυψαν τον Φαέθωνα το 1983, συνειδητοποίησαν ότι η τροχιά του αστεροειδούς ταίριαζε με αυτή των μετεωριτών των Διδύμων. Αυτό έδειξε ότι ο Φαέθων ήταν η πηγή της ετήσιας βροχής μετεωριτών. Αν και οι βροχές μετεωριτών προέρχονται από κομήτες, ο Φαέθων ταξινομήθηκε ως αστεροειδής κοντά στη Γη και όχι ως κομήτης», εξηγεί η Serena Whitfield σε ένα πρόσφατο blog της NASA.

«Μερικές φορές, αυτή η ταξινόμηση αμφισβητήθηκε, καθώς η τροχιά του Φαέθωνα είναι παρόμοια με αυτή ενός κομήτη και το διαστημόπλοιο STEREO της NASA το 2009 και το 2012 εντόπισε μια αμυδρή ουρά και ταχεία λάμψη γύρω από την πλησιέστερη προσέγγιση του αστεροειδούς στον Ήλιο. Κατά συνέπεια, ορισμένοι αστρονόμοι αναφέρονται στον Φαέθωνα ως «βράχος-κομήτης», αν και ο όρος «ενεργός αστεροειδής» μπορεί να είναι καλύτερος, καθώς παρόμοια αντικείμενα έχουν ανακαλυφθεί στην κύρια ζώνη αστεροειδών μεταξύ του Άρη και του Δία».

Η βροχή μετεωριτών συμβαίνει από τις 4 μέχρι και τις 20 Δεκεμβρίου του 2024, με την φετινή κορύφωση να έγινε μεταξύ 13 και 14 Δεκεμβρίου.

Αυτοί οιι μετεωρίτες πιστεύεται πως μπορεί να φιλοξενούν μεγαλύτερα και δυνητικά επικίνδυνα αντικείμενα, όμως στην πλειοψηφία τους καίγονται στην ατμόσφαιρα της Γης, αν είανι αρκετά άτυχοι ώστε να πέσουν στη Γη. Ωστόσο, όπως καταγράφηκε από τον Daichi Fujii, αστρονόμο και επιμελητή του Μουσείου της Πόλης Χιρατσούκα στην Ιαπωνία, μερικά από αυτά ενδέχεται να συγκρουστούν με το φεγγάρι μας.

“Υπήρξε άλλη μια σεληνιακή πρόσκρουση απόψε. Το τράβηξα στα 360 fps από το σπίτι μου στις 22:34:35 στις 8 Δεκεμβρίου 2024 (αργή κίνηση) και μπόρεσα να το επιβεβαιώσω με πολλά τηλεσκόπια”, εξήγησε ο Fujii στο X , σύμφωνα με η μετάφραση. «Φωτεινοί μετεωρίτες και βολίδες εμφανίζονται καθημερινά, αλλά οι λάμψεις της σεληνιακής πρόσκρουσης έχουν επίσης καταγραφεί η μία μετά την άλλη».

Ο Fujii συνέλαβε άλλους πιθανούς μετεωρίτες να χτυπούν τη Σελήνη τις προηγούμενες νύχτες.

Αν και οι Δίδυμοι είναι μια πολύ πιθανή αιτία της πρόσκρουσης, αυτό δεν είανι απολύτως σαφές.

Λύθηκε το μυστήριο ετών για το πιο ηφαιστειακά ενεργό φεγγάρι του Δία!

«Δεδομένης της θέσης της ακτινοβολίας, υπάρχει πιθανότητα αυτές οι σεληνιακές λάμψεις πρόσκρουσης να σχετίζονται με τη βροχή μετεωριτών των Διδύμων», είπε ο Ρόμπερτ Λούνσφορντ της Αμερικανικής Εταιρείας Μετεωριτών στο EarthSky . «Ωστόσο, δεδομένου ότι οι σποραδικοί μετεωρίτες εξακολουθούν να είναι περισσότεροι από τους Διδύμους σε επίγειες παρατηρήσεις μετεωριτών, μπορεί να είναι σποραδικοί μετεωρίτες».

Όποιο και να είναι το αντικείμενο που έπεσε στη Σελήνη, το θέαμα που έδωσε είναι εντυπωσιακό. Στη σελίδα του Fujiι, θα βρούμε πολλά βίντεο από πτώσεις μετεωριτών και στη Γη, που είναι πολύ εντυπωσιακά.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.