Ο αστροναύτης Matthew Dominick πετούσε με περίπου 17.500 μίλια / ώρα πάνω από τη Γη όταν κοίταξε έξω από το παράθυρο και είδε το εν λόγω επιβλητικό φαινόμενο. Ο Dominick ο οποίος εκτοξεύτηκε για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ως διοικητής της αποστολής SpaceX Crew-8 της NASA, έβγαλε αυτήν την επιβλητική φωτογραφία που παρουσιάζει το πάνω μέρος των συννέφων της Γης.
Overview Effect: Τι συμβαίνει στους αστροναύτες όταν βλέπουν Γη από το διάστημα
Τα σύννεφα της βροχής τείνουν να σχηματίζονται σε ύψος όχι μεγαλύτερο από 10 μίλια, αλλά τα noctilucent σύννεφα όπως αποκαλούνται, αιωρούνται στα 50 μίλια πάνω από την επιφάνεια του πλανήτη, σε ένα στρώμα της ατμόσφαιρας που είναι γνωστό ως μεσόσφαιρα.
Από το έδαφος, εδώ οι άνθρωποι τα αποκαλούν συχνά ως σύννεφα που λάμπουν τη νύχτα, επειδή το υψόμετρο τους επιτρέπει να συνεχίσουν να αντανακλούν το φως του ηλίου και μετά το ηλιοβασίλεμα. Το καλοκαίρι, αυτά τα ιριδίζοντα σύννεφα λάμπουν το σούρουπο και την αυγή κοντά στον Βόρειο και τον Νότιο Πόλο.
Πως αυτά ακριβώς σχηματίζονται παρέμεναν μυστήριο μέχρι την αποστολή Aeronomy of Ice in the Mesosphere (AIM) της NASA το 2007. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα σύννεφα αυτά, διέφεραν βάση ηλιακής ακτινοβολία και υψομέτρου αλλά δεν μπορούσαν να κατανοήσουν γιατί.
Με ένα διαστημικό σκάφος σε τροχιά 350 μίλια πάνω από τη Γη, οι ερευνητές έμαθαν ότι τα σύννεφα δημιουργούνται όταν οι κρύσταλλοι πάγου συμπυκνώνονται στον καπνό των μετεωριτών, μικροσκοπικά σωματίδια από διάττοντες αστέρες που καίγονται στην ατμόσφαιρα. Ίσως ακόμη πιο εκπληκτικό ήταν ότι ο πάγος μέσα στη μεσόσφαιρα σχηματίζεται σε ένα ενιαίο συνεχές στρώμα.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.