Όταν οι αστροναύτες φθάσουν στον Άρη, θα βιώσουν το φαινόμενο που αναφέρεται ως διαστολή του χρόνου. Αυτό είναι αναμενόμενο.   Πόση όμως χρονική διαστολή θα βιώσουν σε σχέση με τους γήινους παρατηρητές;

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως ο χρόνος περνάει με διαφορετικούς ρυθμούς για διαφορετικούς παρατηρητές, ανάλογα με τις σχετικές ταχύτητές τους και την εγγύτητά τους σε κοντινά βαρυτικά πεδία. Η διαστολή του χρόνου είναι η διαφορά μεταξύ του χρόνου που περνάει σε δύο ρολόγια εξαιτίας αυτών των αιτιών, όπως περιγράφεται από την ειδική και τη γενική σχετικότητα.

Η βαρύτητα καμπυλώνει τον χωροχρόνο. Το αποτέλεσμα είναι ότι όσο ισχυρότερη είναι η βαρύτητα κοντά σας και όσο πιο κοντά βρίσκεστε στη μάζα που τη δημιουργεί, τόσο πιο αργά κινείται ο χρόνος από τη σκοπιά ενός παρατηρητή o όποιος έχει το δεύτερο ρολόι.

Όσο περισσότερο απομακρύνεστε από τη βαρύτητα της Γης – π.χ., δουλεύοντας στην κορυφή ενός ουρανοξύστη τόσο πιο έντονο είναι το φαινόμενο της χρονικής διαστολής. Για τους αστροναύτες που ζουν σε περιβάλλον μηδενικής βαρύτητας για μεγάλα χρονικά διαστήματα, το φαινόμενο είναι πιο έντονο, αλλά ουσιαστικά εξουδετερώνεται από την ταχύτητα με την οποία τείνουν να ταξιδεύουν.

Επειδή οι αστροναύτες και οι δορυφόροι που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη βρίσκονται ελαφρώς πιο μακριά από το κέντρο του πλανήτη (σε σύγκριση με τους ανθρώπους στο έδαφος), βιώνουν στην πραγματικότητα μικρότερη βαρυτική διαστολή του χρόνου.

Ο δαιμονικός κομήτης με τα κέρατα πλησιάζει τι Γη. Τι προβληματίζει τους επιστήμονες;

Για να το περιγράψουμε πιο απλά: Ένας άνθρωπος που ζει ακριβώς 80 χρόνια στον Άρη θα πέθαινε περίπου 12 δευτερόλεπτα νωρίτερα από ό,τι αν ζούσε ακριβώς 80 χρόνια στη Γη. Αλλά από τη δική τους οπτική γωνία, δεν θα το αισθάνονταν καν,  ο χωροχρόνος είναι απλά περίεργος όπως κλείνει το άρθρο του χαρακτηριστικά το iflscience.com.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ο χρόνος είναι ανθρώπινο μέτρο της κίνησης, δεν διαστέλλεται δεν συστέλλεται, αλλά κυρίως και δεν γίνεται. Αυτό και άλλα πολλά περί χρόνου και άλλων ανθρώπινων μέτρων είναι γνωστά εδώ και χιλιάδες χρόνια. Επόμενη μπιστιμονική ανοησία έχουμε;

  2. Εγώ έχω άλλη απορία… Αν δεχτούμε όπως λένε ότι ο ήλιος μαζί με τους πλανήτες κινούνται γύρω από το κέντρο του γαλαξία με 800+ χιλιάδες χιλιόμετρα την ώρα!!! και ότι ο Άρης κινείται με ταχύτητα 86000 χιλιόμετρα την ώρα γύρω από τον ήλιο πως θα καταφέρουν με τους άχρηστους παλιόπυραύλους και τενεκέδες που φτιάχνουν να φτάσουν έστω στον Άρη! Τραγικά πράγματα…

  3. George Kalimeris για αρχή θα πρέπει το διαστημόπλοιο-πυραυλος να κινείται με 800000 χιλιόμετρα την ώρα προς την τροχιά του γαλαξία ώστε να μην βρεθεί στον αγύριστο και για να καταφέρει να φτάσει φθάσει και στον Άρη φαντάζομαι ότι χρειαζόμαστε ΑΤΙΑ με “διαστημικές” ταχύτητες…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.