Έχουμε δει αρκετές φορές τον κομήτη 12P/PonsBrooks (12P), γνωστό και ως κομήτη δαίμονα, λόγω των κεράτων που εμφανίζει. Ο κομήτης κατευθύνεται προς την Γη και θα περάσει από πολύ κοντά μας, μέσα στο 2024. Τώρα έχουμε μια εντυπωσιακή φωτογραφία του που πλησιάζει ένα κόκκινο νεφέλωμα, κάνοντας πρακτικά photo bombing.

O 12P/Pons–Brooks (12P) είναι πρακτικά ένα ψυχρό ηφαίστειο που ταξιδεύει γύρω από τον ήλιο μας. Έχει διάμετρο περίπου 17 χιλιομέτρων και κάνει μια πλήρη περιφορά κάθε 71 χρόνια. Ο ηφαιστιογενής κομήτης εκρήγνυται κάθε φορά που πλησιάζει πολύ τον ήλιο, με την θερμοκρασία του να διαστέλει τις ρωγμές στη σκληρή επιφάνειά του. Το πιο ψυχτό εσωτερικό του όταν έρχεται σε επαφή με την θερμότητα του ήλιο, εκρήγνυται, σκορπώντας μέρη από το εσωτερικό του στο διάστημα.

Αυτές οι εκρήξεις είναι που δημιούργησαν τα κέρατά του 12P/PonsBrooks (12P), ενώ τα νέφη από τις εκρήξεις γύρω του, που περιέχουν σκόνη και πάγο, δημιουργούν αυτό το φωτεινό εφέ, όταν φωτίζονται από τον ήλιο.

κομήτη δαίμονα

Τον Ιούλιο του 2023 παρατηρήσαμε την πρώτη έκρηξη του κομήτη μετά από 69 χρόνια, ενώ στην συνέχεια είχαμε πολλές παρόμοιες εκρήξεις. Συγκεκριμένα είχαμε μία έκρηξη κάθε 15 ημέρες. Οι εκρήξεις γινόντουσαν με μεγάλη χρονική ακρίβεια.

Στις 12 Ιανουαρίου αρκετά παρατηρητήρια και ερασιτέχνες αστρονόμοι, κατάφεραν να φωτογραφήσουν τον κομήτη, να περνά μπροστά από το Νεφέλωμα NGC 6888, που αποτελείται από ιονισμένα αέρια σε απόσταση 5.000 ετών φωτός από την Γη.

Το James Webb αποκάλυψε την πηγή της μυστηριώδους λάμψης από το νεαρό σύμπαν

Ο ερασιτέχνης αστρονόμος Michael Jäger κατέγραψε μία από τις πιο καθαρές εικόνες των δύο ουράνιων αντικειμένων μαζί από το Μάρτινσμπεργκ στην Αυστρία, ενώ ο Rok Palčič από το Παρατηρητήριο Rezman στη Σλοβενία απαθανάτισε επίσης ένα φανταστικό πλάνο.

Devil Commet

Τι είναι αυτό που προβληματίζει όμως τους επιστήμονες;

Αυτό που είναι πολύ εντυπωσιακό σχετικά με τον δαιμονικό κομήτης, είναι το πράσινο χρώμα που παρουσιάζει. Αυτό προκαλείται από τα μόρια διατομικού άνθρακα που εκλύει στο διάστημα, κάτι που είναι εξαιρετικά σπάνιο. Το έχουμε δει άλλες δύο φορές μόνο με τον κομήτη  C/2022 E3 (ZTF), ο οποίος πέρασε από τη Γη τον Φεβρουάριο του 2023 και τον κομήτη Nishimura (C/2023 P1), ο οποίος πέρασε από τον Ήλιο τον Σεπτέμβριο του 2023.

κομήτη δαίμονα

Το περίεργο όμως είναι πως ο 12P/Pons–Brooks (12P) δεν έχει εκραγεί από τις 14 Νοεμβρίου. Ενώ παρουσιάζει μία έκρηξη κάθε 15 μέρες, ξαφνικά σταμάτησε να εκρήγνυται. Η μειωμένη του δραστηριότητα είναι που έχει προβληματίσει τους επιστήμονες. Η λογική έλεγε πως όσο ο κομήτης πλησιάζει τον ήλιο, τόσο περισσότερες εκρήξεις θα είχαμε, καθώς θα απορροφούσε περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία.

Βρέθηκε πλανήτης που να δείχνει πως ήταν η Γη στην γέννησή της

Ο κομήτης με τα κέρατα θα περάσει από την Γη το καλοκαίρι που έρχεται και στις 2 Ιουνίου θα βρίσκεται στο πιο κοντινό σημείο. Τότε θα έχουμε την ευκαιρία να τον δούμε με γυμνό μάτι, ενώ οι επιστήμονές θα μπορέσουν να τον εξετάσουν καλύτερα. Αν ο 12P/Pons–Brooks (12P) παρουσιάσει πάλι εκρήξεις όταν ειναι κοντά στην Γη, οι αστρονόμοι θα έχουν την ευκαιρία να εξετάσουν καλύτερα το φαινόμενο και ίσως καταλάβουν γιατί σταμάτησαν όταν βρισκόταν πιο κοντά στον ήλιο.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

2 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ας αρχίσουμε από το ότι το κακό και οι σατανάδες είναι ανθρώπινες εφευρέσεις για να φοβίζουν οι θρησκείες και οι πολιτικοί τούς μη έχοντες παιδεία και γνώσεις. Στην φύση / σύμπαν δεν υπάρχει κακό. Είναι ανθρώπινο δημιούργημα.

 2. Καλημέρα
  Συμφωνώ με τα ανωτέρω.
  Στο μεσαίωνα οποίος έκανε σκέψη για τρίτη εκδοχή οδηγείτο στη πυρά.
  Προσφάτως ο Παππάς ζήτησε συγνώμη για την συγκάλυψη των παιδεραστων αγίων πατέρων.
  Οι ορθόδοξοι πατέρες σε δύσκολες ερωτήσεις προτείνουν το περιβόητο πίστευε και μη ερεύνα τέκνον μου.
  Δυστυχώς η κάθε θρησκεία στηρίζεται στους αμαθείς.
  Με την κάθε εξουσία όμως συνεργάζονται για το καλό του ποιμνίου.
  Σταματώ εδώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.