Η NASA έδωσε 1 δισεκατομμύριο δολάρια για να αποτρέψει την συντριβή ενός αστεροειδούς στην Γη, αναφέρει ο Dante Laureta. Ήταν επικεφαλής στην πρώτη αμερικανική αποστολή για συλλογή δείγματος από τον αστεροειδή που κατευθύνεται προς την Γη. Ο λόγος για τον διάσημο αστεροειδή Bennu, που πρόσφατα έφτασαν στην Γη δείγματα από την επιφάνειά του. Ο Bennu έχει μέγεθος 490 μέτρα, το μέγεθός του τον καθιστά αδύνατο να καταστραφεί στην ατμόσφαιρα της Γης.

Ο τεράστιος και επικίνδυνος βράχος του ηλιακού μας συστήματος, έχει μέγεθος όσο το Empire State Building. Είναι από τα πιο σκοτεινά αντικείμενα στο ηλιακό μας σύστημα, καθώς η είναι τόσο σκούρος, που δεν αντανακλά μεγάλη ποσότητα του φωτός, ώστε να τον δούμε εύκολα. Τώρα οι επιστήμονες έχουν υπολογίσει την ακριβή ημερομηνία που θα χτυπήσει την Γη.

Ο Bennu θα πέσει με ταχύτητα 36 Mach ή 43.452 χιλιόμετρα την ώρα στην επιφάνεια της Γης, στις 24 Σεπτεμβρίου του 2182, δήλωσε ο Lauretta στην Daily Mail. Για αυτό η ανθρωπότητα θα πρέπει να βρει έναν τρόπο να αλλάξει την τροχιά του ώστε να μην μας χτυπήσει.

Η ανθρωπότητα θα βρεθεί σε μια πολύ δύσκολη επιλογή. Είτε θα πρέπει να εκκενώσει μια μεγάλη περιοχή του πλανήτη, γύρω από το σημείο της πρόσκρουσης, πριν αυτή γίνει ή να ξεκινήσει μια αποστολή για να αλλάξει την τροχιά του Bennu, ώστε να μην μας χτυπήσει.

«Όπως και να έχει, θα πρέπει να μάθουμε ό,τι μπορούμε για τον Bennu», λέει ο Lauretta στη Daily Mail.

«Το 2011, η NASA μου έδωσε ένα δισεκατομμύριο δολάρια για να πετύχω ακριβώς αυτό. Η αποστολή θα συνεπαγόταν όχι μόνο την αποστολή ενός διαστημοπλοίου στον αστεροειδή αλλά και την επιστροφή ενός κομματιού του στη Γη. Ο Bennu ανακαλύφθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 1999 από επιστήμονες του Εργαστηρίου Λίνκολν του ΜΙΤ, μιας οντότητας που έχει αναλάβει να παρακολουθεί τον ουρανό, αναζητώντας πιθανές απειλές τόσο από ξένα έθνη όσο και από τη διαστρική άβυσσο.

Σύμφωνα με τον Lauretta, οι επιστήμονες δείχνουν τεράστιο ενδιαφέρον για τον Bunnu, επειδή έχουμε υπολογίσει πως έχει πολλές πιθανότητες να περάσει από την Γη και την ατμόσφαιρά της, μέχρι να μας χτυπήσει.

«Αν χτυπήσει τη Γη, η πορεία του θα διαπεράσει την ατμόσφαιρα πολλές φορές πιο φωτεινά από τον μεσημεριανό ήλιο. Η σύγκρουση θα απελευθερώσει μια έκρηξη ενέργειας που θα ισοδυναμεί με 1.450 μεγατόνους TNT. Για να γίνει αυτό κατανοητό, η συνολική ενέργεια που δαπανήθηκε κατά τη διάρκεια όλων των πυρηνικών δοκιμών στην ιστορία υπολογίζεται σε 510 μεγατόνους. Η συντριβή του Bennu θα τριπλασιάσει αυτή την ποσότητα σε μια στιγμή», αναφέρει.

Συνεχίζει αναφέροντας:

«Η πρόσκρουση του Bennu θα δημιουργούσε έναν κρατήρα πλάτους τεσσάρων μιλίων και βάθους μισού μιλίου. Θα προκαλούσε σεισμό μεγέθους 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Περίπου 15 δευτερόλεπτα μετά την πρόσκρουση, οι περιοχές σε ακτίνα δεκάδων μιλίων από τον κρατήρα θα βιώσουν μια έκρηξη αέρα που θα προκληθεί από την υπερηχητική πορεία του Bennu μέσα στην ατμόσφαιρα και τη μαζική απελευθέρωση ενέργειας στην επιφάνεια. Ο άνεμος θα ήταν 20 φορές ισχυρότερος από έναν τυφώνα κατηγορίας 5. Το ηχητικό κύμα θα ήταν δυνατότερο από μια ορχήστρα σειρήνων αεροπορικής επιδρομής, που θα βροντοφώναζε από κάθε κατεύθυνση».

NASA: Άνοιξε επιτέλους το δείγμα του αστερορειδή Bennu. Το γιορτάζει με απίστευτο βίντεο από την λήψη του

Φυσικά αυτό θα προκαλούσε τεράστια θαλάσσια κύματα, που θα έπλητταν τις ακτές σε όλο τον κόσμο.

Για αυτό έχουμε ήδη αναπτύξει το πρόγραμμα DART, ώστε να έχουμε την δυνατότητα να εκτρέψουμε αστεροειδής από το να χτυπήσουν την Γη. Η πρώτη δοκιμή έχει ήδη λάβει χώρα με μεγάλη επιτυχία, όμως χρειάζονται περισσότερες μελέτες για τις περιπτώσεις μεγαλύτερων αστεροειδών όπως ο Bennu. Σύμφωνα με αυτό το πρόγραμμα, μη επανδρωμένο σκάφος θα πέσει πάνω στον αστεροειδή με μεγάλη ταχύτητα, προκαλώντας αλλαγή της τροχιάς του. Βέβαια το χτύπημα θα πρέπει να γίνει με μεγάλη ακρίβεια, ώστε να είμαστε σίγουροι πως θα αλλάξει η τροχιά του, αλλά και πως δεν θα κάνει την κατάσταση χειρότερη.

Αν νομίζεται πως το 2184 είναι μακριά, υπολογίστε πως τα εγγόνια σας και θα δισέγγονά πιθανότατα θα ζουν εκείνη την εποχή.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Με έναν πυρηνικό πύραυλο θα γίνει κομματάκια. Τα κομμάτια θα φτάσουν στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας. Τα περισσότερα θα καούν. Κάποια ναι, θα χτυπήσουν την Γη αλλά η ζημιά θα είναι μικρή…

  2. Με ένα πυρηνικό πύραυλο δεν θα πάθει το παραμικρο. Η ισχύς ενός θερμοπυρηνικο όπλου βασίζεται στον εκτόπισμα τεραστίων ποσοτήτων αέρα της ατμόσφαιρας που φυσικά, στην περίπτωση ενός αστεροειδή δεν ισχυει. Η δε στερεά φύση του αστεροειδή δεν παρέχει αρκετή μάζα προς εξαερωση προκειμένου το παραγόμενο ωστικο κύμα να παράξει σοβαρή δομική ζημιά στον αστεροειδή. Εξομοιωσεις σε υπερυπολογιστες έχουν βγάλει το ιδιο πάλι και πάλι αποτέλεσμα. Η μόνη λύση είναι η σταδιακή απομάκρυνση του είτε με χρήση ανασχετικων πυραύλων που θα προσδεθουν πάνω στου καμία 50αρια χρόνια πριν την σύγκρουση, η με την χρηση όπλων σωματιδίων υψηλής ενέργειας που βρίσκονται ακόμη σε εμβρυική φάση. Πιθανώς μέχρι τότε να έχουν αναπτυχθεί αρκούντως, παρεκτος κι έχουμε καταφέρει να αυτόκατά στραφούμε πρώτοι, οπότε ο αστεροειδής απλά θα κλείσει την πόρτα σε ένα σκηνικό που θαχει από καιρό τελιωσει το έργο που ονομαζόταν homo sapiens Sapiensis.

    • Αυτό για τα πυρηνικά ισχύει, για αυτό και το DART βασίζεται κυρίως στην ορμή του σκάφους, ώστε να τον εκτρέψει έστω και για μία μοίρα. Σε αυτές τις αποστάσεις μία μοίρα μεταφράζεται σε πάρα πολλα χιλιόμετρα όταν φτάσει εδώ.

  3. Επίσης το 3.001 θα ρουφήξει μια μαυρή τρύπα το ηλιακό μας σύστημα και την γη.

  4. Πιθανως και μια once-off κρουση για ενα σωμα τετοιας τεραστιας μαζας, να μην ειναι αρκετο, και βεβαια τιθεται και υπο διερευνηση ακομη και η διασπορα της ραδιενεργης μολυνσης στον ευρυτερο χωρο, για να μην αναφερουμε οτι απαγορευεται και η χρηση πυρηνικων οπλων θεωρητικα στο διαστημα, τουλαχιστον για την ωρα. Θεωρω ωστοσο, πως σε 50 χρονια απο τωρα, θα εχουν αναπτυχθει επαρκως συστηματα με κινητηρες θερμοπυρηνικης προωθησης “καθαρου” Η3, ή ακομη και ιοντικης προωθησης , που λογικα εως τοτε θα εχουν εξελιχθει κι αυτα σε αρκετο βαθμο. Ετσι θα δωθει οριστικη λυση στο προβλημα, με το να κατευθυνουν ολους αυτους τους επικινδυνους αστεροειδεις σε πορεια συγκρουσης με τον ηλιο ωστε να ξεμπερδευουμε μια και καλη με αυτον τον κυνδυνο για εκατομμυρια χρονια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.