Πριν λίγες ώρες, ένας αστεροειδής μήκους 1-1.5 μέτρων έπεσε στη Γη. Ο λόγος για τον 2024 RW1, που ανιχνεύτηκε πρώτη φορά εχθές, λίγες ώρες πριν μπει στην ατμόσφαιρα της Γης, όπου και κάηκε.
Δυστυχώς, δεν φάνηκε από πολλές περιοχές, καθώς στην περιοχή υπήρχε συννεφιά, λόγω ενός τυφώνα στην περιοχή. Ο αστεροειδής έπεσε ανατολικά των Φιλιππίνων, στις 19:45 ώρα Ελλάδος. Ο αστεροειδής έπεσε με ταχύτητα 63.360 χιλιόμετρα την ώρα και φυσικά κάηκε στην ατμόσφαιρα της Γης, καθώς ήταν αρκετά μικρός. Όμως, κάποιος πρόλαβε να τραβήξει σε βίντεο την πτώση του 2024 RW1 και το θέαμα ήταν εντυπωσιακό.
Όπως δήλωσε ο Alan Fitzsimmons του Queen’s University Belfast στο Ηνωμένο Βασίλειο:
»Μην ξεγελιέστε από τις ταινίες του Hollywood όπου μπορείτε να δείτε το πράγμα να έρχεται ουρλιάζοντας στον ουρανό και έχετε χρόνο να τρέξετε έξω από το σπίτι, να πάρετε τη γάτα, να μπείτε στο αυτοκίνητο και να οδηγήσετε κάπου. Δεν έχετε το χρόνο να το κάνετε αυτό. Ωστόσο, ένα τόσο μικρό αντικείμενο δεν μπορεί να κάνει καμία ζημιά στο έδαφος. Προστατευόμαστε από αυτά από την ατμόσφαιρα της Γης».
Τόσο μικρό αστεροειδείς είναι δύσκολο να εντοπιστούν νωρίτερα, καθώς υπάρχουν χιλιάδες στο διάστημα που δε μπορούμε εύκολα να ανιχνεύσουμε, καθώς βρίσκονται κρυμμένοι στο δυνατό φως του ήλιου. Για αυτό, οι αστρονόμοι, προσπαθούν να βρουν νέους τρόπους ανίχνευσης, για να είμαστε πιο προετοιμασμένοι, όταν πλησιάσει κάποιος μεγαλύτερος αστεροειδής που θα μπορεί να κάνει ζημιά.
𝗪𝗘𝗟𝗖𝗢𝗠𝗘 𝗧𝗢 𝗘𝗔𝗥𝗧𝗛, 𝗔𝗦𝗧𝗘𝗥𝗢𝗜𝗗 𝟮𝟬𝟮𝟰 𝗥𝗪𝟭! ☄️
Here's a clear shot of the much-awaited small asteroid 2024 RW1 (#CAQTDL2) burning bright into a greenish 'fireball' over Lal-lo, Cagayan around 12:39 AM PhST, 05 September 2024. Did you see it too? 😊
— ScienceKonek (@sciencekonek) September 4, 2024
«Το πραγματικά θετικό στοιχείο είναι ότι τα ερευνητικά τηλεσκόπια είναι πλέον αρκετά καλά ώστε να εντοπίζουν αυτά τα πράγματα που έρχονται και να μας προειδοποιούν. Για να το θέσουμε αλλιώς, αν αυτό το αντικείμενο ήταν πολύ μεγαλύτερο και έτσι ίσως αποτελούσε απειλή για τους ανθρώπους στο έδαφος, τότε θα ήταν πολύ πιο φωτεινό και θα το είχαμε εντοπίσει πολύ πιο μακριά. Έτσι, αυτό είναι πραγματικά μια πολύ ωραία απόδειξη ότι τα σημερινά συστήματα έρευνας κάνουν πολύ καλή δουλειά. Πιθανότατα ανιχνεύουμε κατά μέσο όρο περίπου έναν μικρό αστεροειδή πριν αυτός χτυπήσει την ατμόσφαιρα κάθε χρόνο τώρα, και τα συστήματα έρευνας γίνονται όλο και καλύτερα».
ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ! Το πρώτο πυρηνικό ρολόι στον κόσμο είναι γεγονός!
Μέχρι στιγμής, η Γη έχει το πρόγραμμα DART, που κατάφερε με επιτυχία να εκτρέψει τον αστεροειδή Dimorphos, όμως αρκετά από τα κομμάτια του κατευθύνονται προς την Γη, προκαλώντας βροχή μετεωριτών. Βέβαια, τα κομμάτια του είναι πολύ μικρά και θα καούν πολύ εύκολα στην ατμόσφαιρα. O Dimorphos έχει διάμετρο 160 μέτρων, που αν έπεφτε στη Γη, θα δημιουργούσε μεγάλα προβλήματα και καταστροφές.
Στην πλανητική άμυνα, απέναντι σε αστεροειδείς, μπαίνει και η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA), με την αποστολή Hera, ενώ σύστημα εκτροπής αστεροειδών ετοιμάζει και η Κίνα.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.