Οι μαύρες τρύπες που καταστρέφουν αστέρια βρίσκονται παντού στον ουρανό, αρκεί να ξέρεις πώς να τις αναζητήσεις. Αυτό είναι ένα από τα μηνύματα μιας νέας μελέτης επιστημόνων του ΜΙΤ, που δημοσιεύεται σήμερα στο The Astrophysical Journal.

galaxies

Οι συγγραφείς της μελέτης αναφέρουν την ανακάλυψη 18 νέων γεγονότων παλιρροϊκής διάσπασης (TDEs) ακραίες περιπτώσεις όπου ένα κοντινό άστρο έλκεται παλιρροϊκά από μια μαύρη τρύπα και καταστρέφεται εκπέμποντας μια τεράστια έκρηξη ενέργειας σε όλο το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα.

Οι ερευνητές εντόπισαν αυτά τα γεγονότα κοιτάζοντας στην υπέρυθρη ζώνη. Εκτός από τις οπτικές εκρήξεις και τις εκρήξεις ακτίνων Χ, οι TDEs μπορούν να παράγουν υπέρυθρη ακτινοβολία, ιδιαίτερα σε σκονισμένους γαλαξίες, όπου μια κεντρική μαύρη τρύπα καλύπτεται από γαλαξιακά συντρίμμια. Η σκόνη σε αυτούς τους γαλαξίες συνήθως απορροφά και σκεπάζει το οπτικό φως και τις ακτίνες Χ και κάθε ένδειξη TDE σε αυτές τις ζώνες. Κατά τη διαδικασία, η σκόνη θερμαίνεται επίσης, παράγοντας υπέρυθρη ακτινοβολία που είναι ανιχνεύσιμη. Η ομάδα διαπίστωσε ότι οι υπέρυθρες εκπομπές, ως εκ τούτου, μπορούν να χρησιμεύσουν ως ένδειξη γεγονότων παλιρροϊκής διάσπασης.

Ψάχνοντας στην υπέρυθρη ζώνη, η ομάδα του ΜΙΤ ξεχώρισε πολλά περισσότερα TDEs, σε γαλαξίες όπου τέτοια γεγονότα ήταν προηγουμένως κρυμμένα. Τα 18 νέα γεγονότα συνέβησαν σε διαφορετικούς τύπους γαλαξιών.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.