Επιστήμονες ανακάλυψαν το μεγαλύτερο και μη καταγεγραμμένο είδος φιδιού, που ζει στον Αμαζόνιο. Ανήκει στην οικογένεια των γιγαντιαίων ανακόντα και μπορεί να φτάσει μέχρι 7.5 μέτρα μήκος και 500 κιλά βάρος. Αυτό το κάνει το μεγαλύτερο και βαρύτερο φίδι που έχει ανακαλυφθεί.

Πρόκειται για μια Northern Green Anaconda (Πράσινη βόραια ανακόντα) και είναι πραγματικά τεράστια. Το πάχος της φτάνει όσο ένα λάστιχο αυτοκινήτου και το κεφάλι της είναι όσο ένα ανθρώπινο κεφάλι.

Σύμφωνα με την νέα έρευνα, το είδος δεν είχε αναγνωριστεί επίσημα ως το μεγαλύτερο, όμως τα νέα δεδομένα το έφεραν στην κορυφή. Η έρευνα κράτησε δύο δεκαετίες και η πράσινη βόρεια ανακόντα πλέον έχει καταγραφεί και έχει αναγνωριστεί σαν ένα διαφορετικό είδος. Αυτό το είδος ζει στους υδροβιότοπους της Νότιας Αμερικής και είναι γνωστό για την αστραπιαία ταχύτητά του, αλλά και την ικανότητα να συνθλίβει τα θηράματά του, τυλίγοντας το σώμα της γύρω τους. Αφού σπάσουν όλα τα κόκαλα του θηράματος, το καταπίνουν ολόκληρο. Το είδος πήρε και την επίσημη επιστημονική του ονομασία, Eunectes akayima, που μεταφράζεται από τα λατινικά σε Βόρειο Πράσινο Ανακόντα.

Το νέο είδος βρέθηκε στα γυρίσματα για την σειρά Pole to Pole, του National Geographic στο Disney+, με παρουσιαστή τον Will Smith.

«Το μέγεθος αυτών των υπέροχων πλασμάτων ήταν απίστευτο – ένα θηλυκό ανακόντα που συναντήσαμε είχε μήκος εκπληκτικά 6,3 μέτρα», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Bryan Fry από το Πανεπιστήμιο του Queensland. «Υπάρχουν ανέκδοτες αναφορές από τους ανθρώπους Waorani άλλων ανακόντα στην περιοχή με μήκος μεγαλύτερο από 7,5 μέτρα και βάρος περίπου 500 κιλά», είπε ο Δρ Fry.

Το νέο είδος, που περιγράφεται στο περιοδικό Diversity, αποκλίνει από το παλαιότερα γνωστό νότιο πράσινο ανακόντα πριν από περίπου 10 εκατομμύρια χρόνια, διαφέροντας γενετικά από αυτό κατά 5,5%.

Για να το θέσουμε αυτό στην προοπτική, οι άνθρωποι διαφέρουν από τους χιμπατζήδες μόνο κατά περίπου 2 τοις εκατό.

«Έτσι, το να γνωρίζουμε ποια είδη ανακόντα υπάρχουν και να παρακολουθούμε τον αριθμό τους είναι ζωτικής σημασίας», γράφουν οι ερευνητές στο The Conversation.

Τα ανακόντα απειλούνται από τον κατακερματισμό της γης που προκαλείται από τη βιομηχανοποιημένη γεωργία, τις δασικές πυρκαγιές, την ξηρασία, την κλιματική αλλαγή, καθώς και τη ρύπανση από βαρέα μέταλλα που συνδέεται με διαρροές από δραστηριότητες εξόρυξης πετρελαίου.

Google Maps: Πως το κάνεις να δείχνει με μεγαλύτερη ακρίβεια την τοποθεσία

«Ιδιαίτερα επείγουσα είναι η έρευνα για το πώς τα πετροχημικά από τις πετρελαιοκηλίδες επηρεάζουν τη γονιμότητα και την αναπαραγωγική βιολογία αυτών των σπάνιων φιδιών», είπε ο Δρ Φράι.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.