Το app throttling είναι εκείνη η διαδικασία όπου οι κατασκευαστές επιλέγουν συγκεκριμένες εφαρμογές και αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο αυτές αλληλεπιδρούν με τη CPU και τις GPUs των smartphones. Οι κατασκευαστές εν ολίγοις περιορίζουν αυτές τις εφαρμογές για να μειώσουν το μέγεθος των πόρων που καταναλώνουν από το hardware. Όταν τα apps γίνονται throttled, ξεκινούν να γίνονται σημαντικά πιο αργά στην απόκριση. Ιδιαίτερα στα παιχνίδια, υπάρχουν προβλήματα με το framerate.

Οι κυρίαρχοι λόγοι για τους οποίους οι κατασκευαστές επιβραδύνουν εσκεμμένα τις επιδόσεις των smartphone συσκευών έχουν να κάνουν με την θερμοκρασία και την εξοικονόμηση μπαταρίας. Οι ιδιαίτερα απαιτητικές εφαρμογές, ιδίως apps που προβαίνουν στην αναπαραγωγή video ή χρειάζονται πολλούς πόρους για να τρέξουν παιχνίδια ανεβάζουν εκθετικά την θερμοκρασία της συσκευής.

Η αυξημένη αυτή θερμοκρασία, μειώνει από τη μεριά της τις επιδόσεις, καταστρέφει το hardware και την χωρητικότητα της μπαταρίας. Η Samsung είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα κατασκευαστή, ο οποίος κάνει throttle πολλές εφαρμογές για την αποφυγή των κινδύνων που αναφέρθηκαν πιο πάνω.

Προτεραιότητα σε σημαντικότερες εφαρμογές

Όπως εξηγεί το androidpolice, οι εφαρμογές που χρειάζονται υψηλούς πόρους μπαταρίας και CPU αποτελούν κυρίως εφαρμογές ψυχαγωγίας. Ωστόσο, στο εσωτερικό ενός smartphone υπάρχουν πλήθος σημαντικών διεργασιών που απαιτούν υψηλότερη προτεραιότητα όσον αφορά τους πόρους. Αναφερόμαστε σε προεγκατεστημένες εφαρμογές που διαχειρίζονται αρχεία, όπως file managers, security apps και άλλες σημαντικές εφαρμογές.

Κλέψιμο στα benchmarks

Σε μια προσπάθεια να πείσει τους χρήστες ότι ένα smartphone αποτελεί μια σημαντική αναβάθμιση σε σχέση με την προηγούμενη συσκευή τους, ένας κατασκευαστής δημοσιεύσει benchmarks εφαρμογών που δεν έχουν γίνει throttle για να παρουσιάσουν ισχυρές επιδόσεις αλλά δυστυχώς με μια σημαντική προειδοποίηση στα μικρά γράμματα ότι δεν θα ανταποκρίνονται όλες οι εφαρμογές το ίδιο και όσο πιο απαιτητικές οι εφαρμογές τόσες περισσότερες πιθανότητες αυτές να μην μπορούν να φθάσουν τα όρια του hardware.

Είναι τέλος ένα τρόπος να πείσουν τους χρήστες ότι πρέπει να αναβαθμίσουν τη συσκευή τους κάθε χρόνο για να ικανοποιούν τους μετόχους, όταν στις περισσότερες περιπτώσεις, από άποψη επιδόσεων και μόνο οι λόγοι αναβάθμισης είναι περιορισμένοι. Η αλήθεια όμως είναι μια, ότι το app throttling είναι εδώ και θα συνεχίσει να υπάρχει και τα επόμενα χρόνια. Οι περισσότεροι από εμάς ίσως και να μην το αντιλαμβανόμαστε, ιδίως αν αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η μπαταρία.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.