Του Luca Zaninello, Androidpit.com

Το iOS 12 είναι επιτέλους επίσημο ύστερα από πολλές beta εκδόσεις και feedback από τους developers. Το Android 9 Pie έχει γίνει διαθέσιμο εδώ και περισσότερο από ένα μήνα, και αυτό μετά από αρκετές beta εκδόσεις. Προφανώς μιλάμε για διαφορετικά σύμπαντα τα οποία όμως έχουν πάρει ένα κοινό μονοπάτι που τους φέρνει πολύ πιο κοντά από ότι η Google και η Apple θέλει να παραδεχθεί.

Οι ενημερώσεις του Android και του iOS εστιάζουν κυρίως στο system optimization. Υπάρχουν αλλαγές που δεν μπορούν να παρουσιαστούν σε videos ή screenshots αλλά κάνουν τη ζωή των χρηστών πολύ πιο εύκολη. Για παράδειγμα η Apple, έχει βελτιώσει την ταχύτητα ανοίγματος της κάμερας κατά 70% στο iOS 12. Ο χρόνος ανοίγματος του πληκτρολογίου έχει μειωθεί κατά 50%, ενώ οι εφαρμογές μπορούν να ανοίξουν στο μισό χρόνο όταν το iPhone βρίσκεται υπό έντονη χρήση και επιτελούνται πολλές διεργασίες. Αυτά τα δεδομένα, υπολογίζονται βάσει benchmarks σε ένα iPhone 6 Plus και οι βελτιώσεις θα φθάσουν σε όλες τις συσκευές, ακόμη και στο iPhone 5S και iPad Air. Όχι μόνο βελτιώσεις, αλλά βελτιώσεις για όλους.

Επιπροσθέτως σε αυτές τις αλλαγές, το interface και το navigation έχουν προσαρμοστεί κατάλληλα για να βελτιωθεί η συνολική εμπειρία του χρήστη. Προς αυτήν την κατεύθυνση, το Android 9 Pie έχει εισάγει ένα νέο gesture navigation σύστημα (τώρα προαιρετικό), βελτιώσεις στο quick setup menu και την Always On display.

Καμιά από αυτές τις αλλαγές δεν θα επηρεάσει δραματικά το πως αλληλεπιδράτε με το smartphone σας, αλλά πρόκειται για μικρές βελτιώσεις τις οποίες μπορείτε να βρείτε και στα δυο συστήματα. Αυτό δείχνει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο, ότι η Apple και η Google δεν εισάγει μόνο νέα features, αλλά βελτιώνουν και τα ήδη υπάρχοντα.

Ορισμένες από αυτές τις παραμετροποιήσεις έχουν θετική επίδραση και στη διάρκεια της μπαταρίας. Το Android 9 διαθέτει πλήθος από τέτοια χαρακτηριστικά, ένα πιο έξυπνο σύστημα διαχείρισης ενέργειας και τη δυνατότητα να παγώσεις εφαρμογές που οδηγούν σε πολύ μεγάλη κατανάλωση μπαταρίας. Υπάρχει μάλιστα και ένα mode το οποίο αποκαλείται Adaptive battery που θα μάθει τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείς το smartphone σου και θα σε προτρέψει να εξοικονομήσεις ενέργεια μπαταρίας, κατανοώντας ποιες ώρες τις ημέρας χρησιμοποιείς το smartphone σου λιγότερο και ποιες εφαρμογές χρησιμοποιείς λιγότερο συχνά.

Αλλά και το iOS διαθέτει τέτοιες βελτιώσεις. Μπορείς πλέον να ελέγχεις την υγεία της μπαταρίας του iPhone σου και υπάρχουν πιο βελτιωμένα στατιστικά κατανάλωσης της μπαταρίας ανά εφαρμογή.

Και η Apple και η Google έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο να σε περιορίσουν από το πόσο χρησιμοποιείς το smartphone σου. Και οι δυο έχουν διαθέσει ένα control center για την παρακολούθηση της χρήσης του smartphone στις τελευταίες εκδόσεις των λειτουργικών τους. Η Apple το αποκαλεί Screen Time, ενώ η Google, Digital Wellbeing. Η ιδέα, είναι η ίδια. Και τα δυο λειτουργικά, λαμβάνουν υπόψη το χρόνο χρήσης των εφαρμογών, τον αριθμό των ειδοποιήσεων που λαμβάνεις και τον αριθμό των φορών που οι εφαρμογές είναι ανοιχτές. Στη συνέχεια, βάσει αυτών των δεδομένων περιορίζει το συνολικό χρόνο που μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη συσκευή σου κατά την διάρκεια της ημέρας. Επίσης, κατά τη διάρκεια της νύχτας και τα δυο συστήματα, θα μάθουν να προβούν στην σίγαση των ειδοποιήσεων για να μην σου χαλάσουν την ξεκούραση που τόσο αξίζεις.

Notifications υπό έλεγχο

Ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούμε το smartphone, εξαρτάται πολύ από το πως λαμβάνουμε τις ειδοποιήσεις. Το Android είναι η αλήθεια έχει δώσει περισσότερη ελευθερία, στην προσαρμογή των ειδοποιήσεων. Το Pie τις βελτιώνει ακόμη περισσότερο, με τη συσκευή να σου προτείνει γρήγορες απαντήσεις απευθείας όταν αποφασίζεις να απαντήσεις.

Από την μεριά της η Apple σου δίνει περισσότερη ελευθερία, όσον αφορά, το ποιες ειδοποιήσεις να αγνοήσεις. Επίσης, στο iOS 12 μπορείς επιτέλους να ομαδοποιήσεις ειδοποιήσεις, τακτοποιώντας το Notification Center και τις lock screens του iPhone και iPad.

Τα updates σε iOS 12 και Android 9 Pie, έχουν ακόμη μια κοινή σημαντική πτυχή. Την παρουσία των quick links για συγκεκριμένες ενέργειες τρίτων εφαρμογών. Στο Android 9 Pie αποκαλούνται Slices, ενώ στο iOS 12 Siri Shortcuts.

Αυτό που πραγματικά διαφοροποιεί τα δυο λειτουργικά, είναι το οικοσύστημα γύρω από το οποίο έχουν δημιουργηθεί. Αυτοί που χρησιμοποιούν Mac, HomePod και Apple Watch, δύσκολα θα ξεφύγουν από το σύστημα της Apple. Και δεν χρειάζεται να μιλήσουμε για τις εφαρμογές που μπορούν να κατέβουν από το Apple Store. Οι έλεγχοι ποιότητας της Apple διασφαλίζουν ότι κάθε εφαρμογή που θα αποφασίσεις να κατεβάσεις ακολουθεί τις κατευθυντήριες γραμμές της εταιρείας.

Η Google από την άλλη πλευρά, χρησιμοποιεί την αντίθετη στρατηγική της Apple. Το Android φαίνεται να ενθαρρύνει τους πάντες. Η αλήθεια είναι ότι το τέλειο smartphone δεν υπάρχει. Υπάρχει ωστόσο ένα Android smartphone για όλους σε κάθε εύρος τιμών. Οι επιλογές δεν τελειώνουν, σε αντίθεση με το hardware της Apple που δεν αφήνει πολύ ελευθερία. Το σύστημα της Google επιτρέπει την ελευθερία στις προσαρμογές, σε αντίθεση με το iOS εξαιτίας της κλειστής του φύσης.

Είναι ξεκάθαρο λοιπόν, ότι δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Υπάρχουν δυο πλευρές του ίδιου νομίσματος. Υπάρχουν δυο διαφορετικοί δρόμοι που οδηγούν στον ίδιο προορισμό. Δυο διαφορετικοί δρόμοι, που οδηγούν στη Ρώμη.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.