HDR και HEIF

Το HEIF είναι το νέο High-Efficiency File Format, το οποίο επιτρέπει στις φωτογραφίες να συμπιεστούν περισσότερο χωρίς την απώλεια σε ποιότητα. Ο λόγος που βρίσκεται στο Android είναι απλός. Η συμπίεση HIEF σκανάρει όλα τα δεδομένα μιας φωτογραφίας, διώχνει αυτά που πιστεύει ότι ποτέ δεν θα παρατηρήσετε σε μια φωτογραφία και χρησιμοποιεί ό,τι μένει προκειμένου να δημιουργήσει μια όμορφη φωτογραφία που αποθηκεύεται στη συσκευή σου. Οι αλγόριθμοι αυτοί δηλαδή παράγουν αρχεία που είναι μικρότερα σε μέγεθος από την αρχική φωτογραφία, η ποιότητα όμως είναι το ίδιο καλή ή καλύτερη από ένα αρχείο JPEG. Στο Android 9, το σύστημα όχι μόνο μπορεί να προβάλει φωτογραφίες HEIF, αλλά από τη στιγμή που ο ISP (Image Signal Processor) το επιτρέπει, μπορεί και να τις αποθηκεύσει.

Το Android 9 Pie υποστηρίζει ακόμη HDR VP9 video σε επίπεδο OS. Δεν πρόκειται για σημαντική αλλαγή για μερικούς από εμάς που έχουμε τηλέφωνα που μπορούν να επεξεργαστούν HDR video, αλλά πλέον σημαίνει ότι όλες οι Android συσκευές έχουν την συγκεκριμένη πολυτέλεια. Το να υποστηρίζεται κάτι τέτοιο σε επίπεδο συστήματος, σημαίνει ότι οι developers δεν χρειάζεται να λάβουν αδειοδότηση για την τεχνολογία προκειμένου εσείς να μπορείτε να εκμεταλλευθείτε από τα πλεονεκτήματα που φέρει το HDR. Φυσικά, μια αλλαγή δεν είναι ποτέ αρκετή για την Google και βλέπουμε συνεχώς νέους τρόπους με τους οποίους οι developers μπορούν να κάνουν γρηγορότερη την επεξεργασία της εικόνας από την κάμερα και να μας παρέχουν νέους τρόπους διαμοιρασμού. Τίποτα από αυτά βέβαια δεν μας κάνουν καλύτερους φωτογράφους, ωστόσο οι κάμερες θα είναι καλύτερες στη διαδικασία λήψης φωτογραφιών.

Εξοικονόμηση μπαταρίας με τη χρήση ενός εξυπνότερου κινητού

Το να βλέπεις την AI να κλείνει ραντεβού σε κομμωτήριο είναι αρκετά διασκεδαστικό, αλλά με το Android Pie, η Google χρησιμοποιεί την AI για να κάνει επιτέλους κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο. Να μπορέσει να επεκτείνει το χρόνο μεταξύ των φορτίσεων στη συσκευή μας. Είμαστε όλοι άτομα της συνήθειας. Τείνουμε να κάνουμε τα ίδια πράγματα, είτε στη συσκευή μας είτε σε οποιαδήποτε άλλη έκφανση της ζωής μας. Έχεις μια ρουτίνα κάθε πρωί όταν για παράδειγμα σηκώνεσαι από το κρεβάτι. Έτσι και στη συσκευή, συνηθίζεις να κάνεις κάποια πράγματα συχνά. Με το Adabtive Battery, τη νέα έξυπνη λειτουργία του Android, το κινητό μας δεν θα χρειάζεται τόσες πολλές φορές φόρτιση.

Το Android μοιάζει αρκετά με το λογισμικό που τρέχει στο PC μας. Οι εφαρμογές χρησιμοποιούν πολλαπλά processes και αυτά, λειτουργούν ανεξάρτητα το ένα από το άλλο.  Συχνά, μια ή και περισσότερες από αυτές μένουν ενεργές στο background, για να ολοκληρώσουν την διεργασία τους. Σκεφθείτε ένα app, που προσπαθεί να κάνει refresh τα δεδομένα από το internet, το Twitter, είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα. Όταν ανοίγεις το χρονολόγιο είναι από εκεί που το άφησες, ωστόσο, έχουν κατεβεί όλα τα νέα μηνύματα. Και αυτό, γιατί το Twitter έχει ένα process που ελέγχει και κάνει refresh τα δεδομένα.

Με το Android Pie, αν το σύστημα μάθει ότι χρησιμοποίησες μια εφαρμογή μια φορά και έπειτα σταμάτησες για λίγο, θα σε ρωτήσει αν θέλεις το σύστημα να διαχειριστεί την εφαρμογή. Θα κλείσει όλα όσα δεν χρειάζεσαι και θα θέσει τη συσκευή σε κατάσταση πολύ χαμηλής κατανάλωσης, μέχρι την επόμενη φορά που θα το χρησιμοποιήσεις. Κάνει κάτι τέτοιο, επειδή θα διατηρήσει την μπαταρία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Πολλές εφαρμογές οι οποίες κρατούν τον επεξεργαστή σε εγρήγορση, καταναλώνουν μεγάλα ποσά ενέργειας ακόμη και αν η οθόνη είναι σβηστή. Η AI της Google μπορεί να το αποτρέψει αυτό.

Adaptive Brightness

Η AI εργάζεται και πάνω σε ένα ακόμη πράγμα που είναι αγενές για την μπαταρία. Ο έλεγχος του πόσο φωτεινή είναι η οθόνη της συσκευής, μέσω του Adaptive Brigtness. Όλοι θέλουμε μια φωτεινή οθόνη στα κινητά μας. Αν είμαστε έξω για παράδειγμα, θα ευχόσουν η οθόνη να ήταν πιο φωτεινή για να μπορείς να δεις καλά. Αλλά η φωτεινότητα, ανεξάρτητα από το τύπο της οθόνης που χρησιμοποιείται στη συσκευή μας, είναι ένα από εκείνα τα χαρακτηριστικά που καταναλώνει σημαντική μπαταρία. Παραδοσιακά, οι συσκευές χρησιμοποιούν έναν αισθητήρα για να ρυθμίσουν αυτόματα τα επίπεδα της φωτεινότητας και σε γενικές γραμμές δουλεύουν καλά. Το να επιτρέπεις στο software να κατανοήσει τις συνθήκες του περιβάλλοντος και να τις μετατρέψει σε μια χρήσιμη πληροφορία, πόσο φωτεινή θα έπρεπε να είναι η οθόνη της συσκευής, είναι μια ακόμη μικρή επιτυχία και δείχνει ότι η Google δίνει σημασία στη λεπτομέρεια.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. εσείς τώρα μεταφράσατε το άρθρο του androidcentral και το ονομάσατε review????
    Δεν λέω, καλή η μετάφραση, και το έχετε γράψει και το androidcentral ως πηγή (όπως οφείλατε), αλλά το να το λέτε review είναι σαν να οδηγάει ο γείτονας ferrari που εγώ δεν έχω ακουμπήσει ποτέ και να γράφω άρθρο για το test drive της….

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.