Ακόμη ένα έξυπνο χαρακτηριστικό που θα δούμε στο νέο λειτουργικό σύστημα της google είναι και το app actions. Αυτό βασίζεται στην πρόβλεψη, αλλά ο τρόπος λειτουργίας του είναι πολύ πιο περίπλοκος. Τα Actions, έχουν σχεδιαστεί για να γνωρίζουν τι πρόκειται να κάνετε και να σας παρέχουν έναν εύκολο και γρήγορο τρόπο για να το κάνετε. Για παράδειγμα μερικά είναι πολύ απλά, συνδέετε ένα σετ ακουστικών στο smartphone σας και μία λίστα αναπαραγωγής που είχατε ακούσει την τελευταία φορά εμφανίζεται. Η ψηφιακή βοηθός της google παίζει σημαντικό ρόλο στο συγκεκριμένο χαρακτηριστικό. Η φιλόδοξη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για τον χειρισμό των συγκεκριμένων tasks, λειτουργεί αρκετά καλά. Κάθε εφαρμογή που επιτρέπεις στο λειτουργικό να διαχειριστεί λειτουργεί ακριβώς με τον τρόπο που θα έπρεπε. Γενικώς τα Actions, υπόσχονται πολλά από τη στιγμή κιόλας που οι developers θα ασχοληθούν ενεργά μαζί τους και θα σκεφτούν τρόπους χρήσης τους που κανένας άλλος δεν θα έχει σκεφτεί.

Η απλότητα και η ευκολία στη χρήση φαίνεται να είναι ένα από τα κεντρικά θέματα της νέας έκδοσης και οι μικρές αλλαγές σε όλο το λειτουργικό κάνει τη διαφορά. Χαρακτηριστικά όπως, ο καλύτερος τρόπος ελέγχου των επιπέδων της έντασης, και η επιβεβαίωση που μας παρέχει το λειτουργικό για το rotation, σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να ψάξουμε βαθιά για να βρούμε μία ρύθμιση και να κάνουμε την αλλαγή που θέλουμε. Κάτι τέτοιο μπορεί να ειπωθεί και για το νέο παράθυρο διαλόγου που μας ρωτά αν θέλαμε να προβούμε στη λήψη ενός screenshot, αντί να μας δίνει μόνο τις επιλογές απενεργοποίησης και επανεκκίνησης της συσκευής.

Περιορισμός των κακών εφαρμογών όποτε χρειάζεται

Υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικά μοντέλα συσκευών που τρέχουν το android και δεν έχουν όλα την ίδια έκδοση. Κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό για έναν προγραμματιστή αλλά και για τον τελικό χρήστη επειδή οι εφαρμογές δοκιμάζονται και τελειοποιούνται σε μία έκδοση και ίσως συμπεριφέρονται διαφορετικά όταν τοποθετηθούν σε παλαιότερες εκδόσεις. Κάτι τέτοιο θέλει να λύσει το νέο λειτουργικό σύστημα της google και ο τρόπος για να το πετύχει είναι μέσω των Backgroud Restrictions. Το Android Vitals, είναι ένα πρόγραμμα της google που έχει μόνο έναν σκοπό να βελτιώσει το πώς λειτουργεί η συσκευή σου. Κάτι τέτοιο μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολο, επειδή κανένας δεν μπορεί να δοκιμάσει ένα smartphone με την ίδια ομάδα εφαρμογών και στην τοποθεσία που βρίσκεστε, επιπλέον κάτι που λειτουργεί κάποια φορά μπορεί να μη λειτουργήσει κάποια άλλη. Οι εταιρείες που κατασκευάζουν τις συσκευές δοκιμάζουν εντατικά τα smartphones πριν ξεκινήσουν τις αποστολές, αλλά το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να προσθέσουμε όλο περισσότερες εφαρμογές μόλις το λάβουμε στα χέρια μας. Είναι αδύνατον να αποφασιστεί πώς ένας χρήστης χρησιμοποιεί το smartphone του, πόσο μάλλον όταν κάτι τέτοιο πρέπει να γίνει για κάθε άτομο.

Όταν οι εφαρμογές κάνουν κάτι στο παρασκήνιο, που το Android Vitals θεωρήσει ότι επηρεάζονται οι επιδόσεις μπορεί να το περιορίσει από το τι μπορεί να κάνει χωρίς να χρειαστεί εσείς να του πείτε κάτι τέτοιο.

Τι έρχεται σύντομα στο Android!

Υπάρχουν δυο πράγματα που έρχονται στο Android Pie σύντομα: Το Digital Wellbeing και το App Slices.

Το App Slices είναι ακόμη ένας τρόπος για την AI που βρίσκεται στο εσωτερικό της συσκευής σου να σε βοηθήσει σε ό,τι χρειάζεσαι, αντί από το να σου πει απλώς πως να το κάνεις. Οι developers μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα Slices για να σου προβάλλουν ένα μέρος του δικού τους user interface. Ας το εξηγήσουμε όμως για να το καταλάβουμε καλύτερα. Φανταστείτε ότι πληκτρολογείτε μια ερώτηση για ένα μέρος που θέλετε να επισκεφθείτε στην Google Searh bar και στη συνέχεια δείτε ένα popover από μια εφαρμογή με την οποία μπορείτε να νοικιάσετε κάποιο χώρο για να μείνετε. Αυτό και πολλά περισσότερα γίνονται εφικτά με το Slices.

Το Digital Wellbeing  είναι ένα άκρως φιλόδοξο project της Google, που έχει σαν στόχο να βγάλει την τεχνολογία από τη ζωή μας ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Ένα νέο Dashboard θα σου επιτρέψει να διαπιστώσεις πόσο χρόνο ξοδεύεις στο smartphone σου και ακόμη πόσο χρόνο ξοδεύεις μέσα σε μια συγκεκριμένη εφαρμογή. Το να βλέπεις αυτές τις πληροφορίες είναι ιδιαίτερα χρήσιμο αλλά και η προσφορά τρόπων να περιορίσεις την εξάρτησή σου από αυτό, είναι ακόμη καλύτερο. Θα φέρει επίσης app timers, προκειμένου να διασφαλίσει ότι δεν ξοδεύεις όλη την ώρα στο Facebook, αλλαγές στο Do not Disturb feature προκειμένου να κάνει πιο ήσυχο το τηλέφωνό σου. Γενικώς, πρόκειται για ακόμη ένα feature το οποίο εισάγει πολλές νέες και άκρως ενδιαφέρουσες δυνατότητες.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. εσείς τώρα μεταφράσατε το άρθρο του androidcentral και το ονομάσατε review????
    Δεν λέω, καλή η μετάφραση, και το έχετε γράψει και το androidcentral ως πηγή (όπως οφείλατε), αλλά το να το λέτε review είναι σαν να οδηγάει ο γείτονας ferrari που εγώ δεν έχω ακουμπήσει ποτέ και να γράφω άρθρο για το test drive της….

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.