Στο ζωολογικό κήπο της Λειψίας, ένας ζωηρός νεαρός πίθηκος χαστουκίζει παιχνιδιάρικα ένα μεγαλύτερο μέλος της ομάδας του, περιμένοντας με ανυπομονησία την απάντηση. Η σκηνή, που κατέγραψαν οι επιστήμονες, αντικατοπτρίζει τα παιχνιδιάρικα καμώματα των μικρών ανθρώπινων όντων.
Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Proceedings of the Royal Society B, οι ερευνητές εμβαθύνουν στο φαινόμενο του παιχνιδιάρικου πειράγματος μεταξύ των μεγάλων πιθήκων, υποδεικνύοντας τις εξελικτικές του ρίζες σε έναν κοινό πρόγονο με τον άνθρωπο πριν από εκατομμύρια χρόνια.
Η μελέτη καταγράφει διάφορες μορφές αστεϊσμού μεταξύ πιθήκων, χιμπαντζήδων, μπονόμπο, γορίλων και ουρακοτάγκων, αποκαλύπτοντας συμπεριφορές παρόμοιες με αυτές που παρατηρούνται σε ανθρώπινα βρέφη ηλικίας μόλις οκτώ μηνών.
Το παιγνιώδες πείραγμα, που υπάρχει μεταξύ του συνηθισμένου παιχνιδιού και της επιθετικότητας, περιλαμβάνει την πρόβλεψη των αντιδράσεων των άλλων και την απόλαυση της ανατροπής των προσδοκιών τους, σύμφωνα με την επικεφαλής συγγραφέα Isabelle Laumer.
Παραδόξως, αυτό το πείραγμα σπάνια κλιμακώνεται σε επιθετικότητα, υποδεικνύοντας μια αξιοσημείωτη ανοχή μεταξύ των πιθήκων σε τέτοιες συμπεριφορές. Ακριβώς όπως και στον άνθρωπο.
Η μελέτη, που βασίζεται σε παρατηρήσεις της πρωτευοντολόγου Jane Goodall, υπογραμμίζει τη σημασία του παιχνιδιάρικου πειράγματος στην κοινωνική δυναμική των πρωτευόντων.
Αναλύοντας εκτενές υλικό από βίντεο, οι ερευνητές εντοπίζουν 18 διαφορετικές συμπεριφορές πειραγμάτων σε όλα τα είδη πιθήκων, με τους χιμπαντζήδες να επιδεικνύουν τη μεγαλύτερη πληθωρικότητα. Το παιγνιώδες πείραγμα περιλαμβάνει συχνά ασύμμετρες αλληλεπιδράσεις, που οδηγούν σε αμοιβαία πειράγματα ή παιγνιώδεις εμπλοκές.
Αν και ο εξελικτικός σκοπός αυτού του πειράγματος παραμένει εικασία, μπορεί να χρησιμεύει για τη δοκιμή των κοινωνικών ορίων και την ενίσχυση των κοινωνικών δεσμών μεταξύ των ατόμων, παρόμοια με τη συμπεριφορά των ανθρώπινων παιδιών.
Στην ουσία, το παιχνιδιάρικο πείραγμα μεταξύ των μεγάλων πιθήκων προσφέρει πληροφορίες για την κοινή κοινωνική δυναμική και τις γνωστικές ικανότητες μεταξύ των ανθρώπων και των πρωτευόντων συγγενών τους.
Έφτιαξαν κρέας μέσα σε ρύζι, η υπερτροφή που θα σώσει την ανθρωπότητα;
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.
Καλά δε πάτε καλά.. Άμα δε θέλει κάποιος να πιστέψει ότι μας έφτιαξε ο Θεός, θα βρει χίλιες δυο απίθανες θεωρίες για να πιστέψει αυτές.