Η ΑΙ (τεχνητή νοημοσύνη) προωθείται με λύσσα από όλες τις εταιρίες τα τελευταία χρόνια. Η ίδια η Google το έβαλε στην αναζήτησή της (με πολύ άσχημη κατάληξη) και όλες οι εταιρίες μιλάνε για την νέα τεχνολογία. Θα έλεγε κάνεις πως με τόσα που ακούμε για την AI, πάρα πολύ κόσμος θα την χρησιμοποιούσε. Όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, τα ποσοστά καθημερινής χρήσης της, είναι ελάχιστα.

Η νεα μελέτη από το Reuters Institute και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης,  έγινε σε 12.000 συμμετέχοντες από έξι χώρες. Τα αποτελέσματα δεν ήταν καλά για την τεχνητή νοημοσύνη, αφού στην Βρετανία, μόνο το 2% των ερωτηθέντων, χρησιμοποιούν τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης καθημερινά. Μάλιστα, στην έρευνα βλέπουμε πως πρώτοι έρχονται οι νέοι 18-24 σε χρήση και μετά έχουμε αρκετά μεγάλη πτώση, με την αύξηση των ηλικιών.

Ο Δρ. Ριτσαντ Φλέτσερ, κύριος συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε πως υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ της διαφημιστικής εκστρατείας γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη και του ενδιαφέροντος του κοινού.

Η μελέτη εξέτασέ τις απόψεις του κοινού σχετικά με τα εργαλεία δημιουργίας τεχνητής νοημοσύνης, τη νέα γενιά τους που ανταποκρίνεται σε προτροπές κειμένου, φωνής ήχου και εικόνας.

 

Το ChatGPT ήταν η αρχή, ωθώντας τους υπόλοιπους τεχνολογικούς κολοσσούς να μπουν στο παιχνίδι για να μην χάσουν τις εξελίξεις. Από τότε έχουν πέσει δισεκατομμύρια δολάρια στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Η έρευνα όμως, παρά τα τεράστια ποσά που έχουν πέσει στην τεχνητή νοημοσύνη, δείχνει πως όχι μόνο δεν έχει γίνει μέρος της καθημερινότητας του ανθρώπου, αλλά απέχει πολύ ακόμα από αυτό το στόχο.

«Μεγάλο μέρος του κοινού δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη και το 30% των ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο λένε ότι δεν έχουν ακούσει για κανένα από τα πιο σημαντικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου του ChatGPT», είπε ο Δρ Fletcher.

Ελπίδες και φόβοι

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει πυροδοτήσει έντονο δημόσιο διάλογο, για τον αντίκτυπό της στην κοινωνία. Υπάρχουν οι αισιόδοξοι, που περιμένουν τεράστια επιστημονική και ιατρική ανάπτυξη. Από την άλλοι οι απαισιόδοξοι, που πιστεύουν πως η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί την εργασία τους, την δημοσιογραφία και την ασφάλεια.

«Οι ελπίδες και οι φόβοι των ανθρώπων για τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη ποικίλλουν πολύ ανάλογα με τον τομέα», είπε ο Δρ Φλέτσερ.

«Οι άνθρωποι είναι γενικά αισιόδοξοι και για τη χρήση της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης στην επιστήμη και την υγειονομική περίθαλψη, αλλά πιο επιφυλακτικοί σχετικά με τη χρήση της στις ειδήσεις και τη δημοσιογραφία και ανησυχούν για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην ασφάλεια της εργασίας».

Δωρεάν Απεριόριστα Data για 3 ημέρες στο Vodafone CU

Τα ευρήματα βασίστηκαν σε απαντήσεις σε ένα διαδικτυακό ερωτηματολόγιο που τοποθετήθηκε σε έξι χώρες: Αργεντινή, Δανία, Γαλλία, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ.

Πάντως, κατά τη γνώμη μας, σημασία δεν έχει πόσοι χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά το ποιοι και για ποιους λόγους την χρησιμοποιούν. Κάποια στιγμή πρέπει να ανοίξει ο διάλογος, εφ΄ όλης της ύλης.

Μπορείτε να βρείτε όλη την μελέτη στο Reuters Institute.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Να ομολογήσω ότι στην εύρεση πιασάρικων όρων είναι καλοί. Κάποτε μας πάσαραν τα “smart phones” που ποτέ δεν κατάλαβα τι έξυπνο κάνει το τηλεφωνάκι μου, εκτός και εάν το δικό μου δεν είναι τόσο έξυπνο. Τώρα προσπαθούν να μας επιβάλουν την ΤΝ που δεν μπορεί να ξεχωρίσει τα σκατά από το μέλι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.