Σύμφωνα με νέα μελέτη, ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα θα μπορούσε να αμβλύνει τις επιδράσεις ορισμένων αντιβιοτικών θεραπειών. Η μελέτη αυτή ανέλυσε την αντίδραση του βακτηρίου Escherichia coli στην καφεΐνη.
Πιο συγκεκριμένα διεθνής ομάδα ερευνητών εξέτασε 94 διαφορετικές χημικές ουσίες και τον τρόπο με τον οποίο άλλαξαν το E. coli, συγκεκριμένα πώς άλλαξαν τα συστήματα που ελέγχουν τι εισέρχεται και εξέρχεται από τα βακτηριακά κύτταρα. Περίπου το ένα τρίτο των ουσιών που εξετάστηκαν έδειξε ότι παρεμβαίνουν στη γονιδιακή δραστηριότητα που σχετίζεται με τη διαχείριση της κυκλοφορίας μέσα και έξω από το κύτταρο. Αλλά η καφεΐνη ήταν αυτή που ξεχώρισε καθώς οδήγησε στην απορρόφηση από το E. coli χαμηλότερου επιπέδου ορισμένων αντιβιοτικών, συμπεριλαμβανομένης της σιπροφλοξασίνης.
Αυτό αποτελεί μέρος της συνεχιζόμενης έρευνας σχετικά με την χαμηλού επιπέδου αντοχή στα αντιβιοτικά. Όχι την πλήρως ανεπτυγμένη μορφή, όπου τα βακτήρια προσαρμόζονται για να αντιστέκονται άμεσα σε στοχευμένες θεραπείες, αλλά σε πιο ανεπαίσθητες επιδράσεις που προκαλούνται από αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των γονιδίων και στον τρόπο με τον οποίο αυτά τα μικρόβια αντιδρούν στο περιβάλλον τους.

Η ανάλυση έδειξε ότι μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη που ονομάζεται Rob έπαιξε μεγαλύτερο ρόλο από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως στον έλεγχο του τι εισέρχεται και εξέρχεται από τα βακτηριακά κύτταρα. Συμμετείχε σε περίπου το ένα τρίτο όλων των αλλαγών που εντόπισαν οι ερευνητές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προκλήθηκαν από την εισαγωγή καφεΐνης.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή η έρευνα βασίζεται σε δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν στο εργαστήριο. Άρα δεν είναι απολύτως σαφές πώς αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει σε πραγματικούς ανθρώπους ή πόσο καφέ θα έπρεπε να πιείτε για να κάνετε αισθητή διαφορά στην απόκριση στα αντιβιοτικά, αλλά αυτό είναι κάτι που μπορεί να εξετάσει η μελλοντική έρευνα.
Μια άλλη ανακάλυψη των ερευνητών ήταν ότι η αποδυναμωτική δράση των αντιβιοτικών δεν παρατηρήθηκε στη Salmonella enterica, ένα άλλο επιβλαβές βακτήριο που σχετίζεται στενά με το E. coli. Αυτή είναι μια αντίδραση που φαίνεται να ισχύει μόνο για ορισμένα είδη βακτηρίων. Η καλύτερη κατανόηση αυτής της χαμηλού επιπέδου αντοχής στα αντιβιοτικά είναι απαραίτητη για να καταστούν οι θεραπευτικές προσεγγίσεις όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικές.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο PLOS Biology.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.