Μια νέα έρευνα δείχνει πως τα συστήματα ραντάρ που χρησιμοποιούνται από τα πολιτικά και στρατιωτικά αεροδρόμια, λειτουργούν σαν φάροι και μπορούν να αποκαλύψουν την ύπαρξή μας σε πιθανούς προηγμένους εξωγήινους πολιτισμούς.
Η μελέτη διερεύνησε πως θα φαίνονταν μια ηλεκτρομαγνητική διαρροή σε εξωγήινος, σε αποστάσεις μέχρι και 200 έτη φωτός από τη Γη, αν είχαν υπερσύγχρονα ραδιοτηλεσκόπια σαν τα δικά μας. Βέβαια, αυτό σημαίνει πως αν είχαν τέτοια ραδιοτηλεσκόπια, πιθανότατα θα τους ειχαμε ακούσει και εμείς από τη Γη, αρκεί να είχαν αναπτύξει την τεχνολογία αυτή πολλά χρόνια πριν. Αν θεωρήσουμε πως εμείς έχουμε ραδιοφωνικές εκπομπές περίπου έναν αιώνα, δεν μας έχει ακούσει κανείς σε απόστασι 100 ετών φωτός, αφού τα σήματα δεν έχουν φτάσει ακόμα εκεί!
Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που αποκαλύφθηκαν στην Εθνική Συνάντηση Αστρονομίας 2025 της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας στο Durhamδείχνουν πώς οι παγκόσμιοι κόμβοι αεροπορίας, όπως το Χίθροου, το Γκάτγουικ και το Διεθνές Αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης, δίνουν ενδείξεις για την ύπαρξή μας.

Οι ερευνητές προσομοίωσαν τον τρόπο με τον οποίο αυτά τα σήματα των ραντάρ εξαπλώνονται από τη Γη στο χρόνο και το χώρο και εξέτασαν πόσο ορατά θα είναι από κοντινά αστέρια στη Γη, όπως το Barnard’s Star και το AU Microscopii.
Διαπίστωσαν ότι τα συστήματα ραντάρ αεροδρομίων, τα οποία σαρώνουν τον ουρανό για αεροπλάνα, στέλνουν ένα συνδυασμένο ραδιοσήμα 2×1015 watt, αρκετό για να ληφθεί έως και 200 έτη φωτός μακριά από τηλεσκόπια συγκρίσιμα με το Τηλεσκόπιο Green Bank στη Δυτική Βιρτζίνια.
Για να μπουν τα πράγματα σε ένα πλαίσιο, ο πλησιέστερος δυνητικά κατοικήσιμος κόσμος από τη Γη, είναι ο Proxima Centauri b, που απέχει μόλις 4 έτη φωτός από εμάς. Με την τρέχουσα τεχνολογία θα μας έπαιρνε χιλιάδες χρόνια για να φτάσουμε εκεί.
Τα στρατιωτικά συστήματα ραντάρ από την άλλη, είναι πιο εστιασμένα και κατευθυντικά. Αυτά, δημιουργούν ένα μοναδικό μοτίβο, σαν δέσμη φάρου που σαρώνει όλο τον ουρανό. Έτσι, έχουν μια συσσωρευμένη μέγιστη εκπομπή που φτάνει τα 1×1014 watt, σε ένα πολύ κλειστό οπτικό πεδίο.
Ο ερευνητής Ramiro Caisse Saide του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ δήλωσε, πως θα φαινόταν «σαφώς τεχνητό σε όποιον το παρακολουθεί από διαστρικές αποστάσεις με ισχυρά ραδιοτηλεσκόπια».
«Στην πραγματικότητα, αυτά τα στρατιωτικά σήματα μπορούν να εμφανιστούν έως και εκατό φορές πιο δυνατά από ορισμένα σημεία στο διάστημα, ανάλογα με το πού βρίσκεται ένας παρατηρητής», πρόσθεσε ο διδακτορικός φοιτητής.
«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι τα σήματα ραντάρ -που παράγονται ακούσια από οποιονδήποτε πλανήτη με προηγμένη τεχνολογία και πολύπλοκο σύστημα αεροπορίας- θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως ένα παγκόσμιο σημάδι νοήμονος ζωής».
Αυτή η έρευνα, όχι μόνο βοηθά να κάνουμε πιο συγκεκριμένη την αναζήτηση ζωής σε άλλους πλανήτες, αλλά εκτός από τις βιοϋπογραφές, μας δίνει και τις τεχνοϋπογραφές που θα πρέπει να αναζητούμε στο διάστημα. Ταυτόχρονα, μας προσφέρει την κατανόηση του πως φαίνεται ο δικός μας πλανήτης και η ανθρώπινη τεχνολογία στο διάστημα.
H ΑΙ της Google θα κάνει πλέον κλήσεις για εσένα
«Μαθαίνοντας πώς τα σήματα μας ταξιδεύουν στο διάστημα, αποκτούμε πολύτιμες γνώσεις για το πώς να προστατεύσουμε το ραδιοφάσμα για τις επικοινωνίες και να σχεδιάσουμε μελλοντικά συστήματα ραντάρ», δήλωσε ο συν-ερευνητής καθηγητής Michael Garrett, του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ.
«Οι μέθοδοι που αναπτύχθηκαν για τη μοντελοποίηση και την ανίχνευση αυτών των ασθενών σημάτων μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν στην αστρονομία, την πλανητική άμυνα, ακόμη και στην παρακολούθηση των επιπτώσεων της ανθρώπινης τεχνολογίας στο διαστημικό μας περιβάλλον».
Ο Caisse Saide, διδακτορικός φοιτητής, πρόσθεσε: «Με αυτόν τον τρόπο, το έργο μας υποστηρίζει τόσο την επιστημονική αναζήτηση απάντησης στο ερώτημα “Είμαστε μόνοι;” όσο και τις πρακτικές προσπάθειες για τη διαχείριση της επιρροής της τεχνολογίας στον κόσμο μας και πέρα από αυτόν».
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.