Προσομοιώσεις υπολογιστή για το μέλλον του ηλιακού συστήματος αποκαλύπτουν κάτι ιδιαίτερα ανησυχητικό και ταυτόχρονα επικίνδυνο. Η βαρυτική έλξη ενός διερχόμενου άστρου θα μπορούσε είτε να προκαλέσει την πρόσκρουση ενός άλλου πλανήτη στη Γη είτε να εκσφενδονίσει τον πλανήτη μας στον ήλιο ή πολύ μακριά από αυτόν, όπου οτιδήποτε πάνω σε αυτόν θα παγώσει.

Ο Ερμής, ο πιο κοντινός πλανήτης στον Ήλιο, έχει μια τροχιά που μοιάζει με οβάλ. Οι αστρονόμοι γνωρίζουν εδώ και καιρό ότι η βαρύτητα του Δία μπορεί να την κάνει ακόμα πιο ελλειπτική. Οι αστρονόμοι  Nathan Kaib και  Sean Raymond σε προσομειώσεις τους κατέληξαν σε ένα άκρως ανησυχητικό συμπέρασμα. Ότι τα περαστικά αστέρια μπορεί να κάνουν την κατάσταση αυτή ακόμη πιο πιθανή και επικίνδυνη.

Τρεις αστεροειδείς μπορεί να χτυπήσουν τη Γη εντός εβδομάδων

Συγκεκριμένα, αν η τροχιά του Ερμή γίνει πολύ ελλειπτική, τότε ο πλανήτης αυτός θα βρεθεί σε πορεία σύγκρουσης είτε με τον Ήλιο, είτε με την Αφροδίτη. Συγκεκριμένα οι επιστήμονες επισημαίνουν: Αυτό το χάος που θα προκύψει μπορεί μερικές φορές να έχει ως αποτέλεσμα η Αφροδίτη ή ο Άρης να πέσουν πάνω στη Γη, ή ακόμα και η Γη να πέσει στον Ήλιο. Ή, η Αφροδίτη και ο Άρης μπορούν να “εκτοξεύσουν” τον πλανήτη μας προς τον Δία, και τότε η βαρύτητα του Δία να εκτοξεύσει τη Γη εντελώς έξω από το ηλιακό σύστημα.

Με λίγα λόγια δηλαδή αν η τροχιά του Ερμή γίνει ιδιαίτερα ασταθής, τότε κάτι τέτοιο θα ξεκινήσει μια αλυσιδωτή αντίδραση με καταστροφικές συνέπειες για τη Γη και ολόκληρο το ηλιακό σύστημα.

Τίποτα από αυτά όμως δεν πρόκειται να γίνει: Στα επόμενα 5 δισεκατομμύρια χρόνια, το μεγαλύτερο μέρος της εναπομένουσας ζωής του ήλιου δηλαδή, η πιθανότητα να πλήξει τη Γη μια τέτοια κατάσταση είναι μόλις 0,2%, με βάση τον αριθμό των άστρων που περνούν κοντά από το ηλιακό σύστημα, καταλήγουν οι επιστήμονες.

Πηγή: The Influence of Passing Field Stars on the Solar System’s Dynamical Future

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Για την ωρα φυσικά και δεν φαίνεται πως δεν αλλάζει τίποτα για τα επόμενα 600 εκατομμύρια χρόνια, οπου μετα δεν θαχει και σημασία κάτι τέτοιο, καθως θαχει εξαφανιστεί κάθε μορφή ζωής πάνω στην γη λόγω του ήλιου και θαχουμε μετατραπει σε μία νέα Αφροδίτη. Παρεκτος και θαχουμε εξελιχθεί τόσο που θαμαστε σε θέση να μετακινησουμε ακόμη και την ίδια την γη σε ασφαλέστερη τροχιά η και ακομη και σε πορεία για διαφορετικά ηλιακα συστηματα σε ενα ταξιδι διαφυγης που θα κραταγε μέχρι και εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.