Η «Ανατολή της Γης» είναι ίσως η πιο γνωστή φωτογραφία της Γης, που τραβήχτηκε από τη σεληνική τροχιά. Αν και η φωτογραφία είναι τρομερά όμορφη, δεν μας δίνει την αίσθηση της κλίμακας και πόσο μάλλον, της φωτεινότητας της Γης. Πόσο φωτεινή ήταν λοιπόν η Γη από τα μάτια των αστροναυτών του Apollo; Οι μελλοντικοί κάτοικοι της Σελήνης θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν αυτό το φως από τη Γη;

Η φωτεινότητα ενός πλανήτη ή κάποιου άλλου ουράνιου σώματος, εξαρτάται από πέντε παράγοντες. Την απόσταση, το μέγεθος του αντικειμένου, την απόστασή του από τον Ήλιο, το πόσο ανακλαστικό είναι και το πόσο φωτίζεται από τον Ήλιο.

Η απόσταση της Γης από τη Σελήνη είναι όπως είναι αναμενόμενο, ίδια με την απόσταση της Σελήνης από τη Γη, ενώ και η απόστασή τους από τον Ήλιο είναι παρόμοια. Όμως οι ομοιότητες σταματάνε εδώ. Πόσοι φωτεινή είναι λοιπόν η Γη για τη Σελήνη;

Η ακτίνα της Γης είναι 3.7 φορές μεγαλύτερη από αυτή της Σελήνης, Άρα, έχει 13.4 φορές μεγαλύτερη επιφάνεια για να αντανακλά το φως. Η ανακακλαστικότητα της Σελήνης είναι 0.136, ενώ της Γης 0.434, καθιστώντας τη Γη 3.2 φορές πιο ανακλαστική. Αυτό βέβαια ποικίλει, ανάλογα με τα σύννεφα και το αν η Σελήνη βρίσκεται απέναντι από ωκεανό ή ξηρά.

Κατά μέσω όρο όμως, όταν η Γη είναι κοντά στην πανσέληνο, όπως φαίνεται από τη Σελήνη, ακτινοβολεί 43 φορές περισσότερο φως στη Σελήνη, από ότι η πανσέληνος στη Γη.

Φυσικά, η φωτεινότητα της Σελήνης επηρεάζεται από τα σύννεφα και την ατμοσφαιρική παραμόρφωση. Οι αστροναύτες στη Σελήνη όμως δεν θα ανησυχούν για αυτό, όμως δε θα έχουν ανεμπόδιστη θέα της Σελήνης, καθώς η προσωπίδα της στολής τους, θα μπλοκάρει ένα μέρος αυτού του φωτός. Δεν ξέρουμε το ποσοστό που θα κόβει, όμως οι στολές βελτιώνονται με το χρόνο.

Έτσι λοιπόν, μένουμε με το πόσο γεμάτη με φως θα είναι η Γη. Από την κοντινή πλευρά της Σελήνης, η Γη είναι πάντα στον ουρανό, αλλά αυξομειώνεται ακριβώς όπως η Σελήνη για τη Γη, ανάλογα με την πλευρά που φωτίζει ο Ήλιος. Είναι όμως καλό να γνωρίζουμε, πως όταν είμαστε κοντά στο κέντρο της κοντινής πλευράς, η Γη είναι μόνο μια ημισέληνος κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν το φως της δεν είναι απαραίτητο. Κατά τη διάρκεια της σεληνικής νύχτας όμως, η Γη είναι πάντα τουλάχιστον μισογεμάτη.

Αν λοιπόν οι φακός των αστροναυτών χαλάσει και βρουν ένα αντικείμενο στη Σελήνη με φραγή πάνω του, όπως οι πλάκες που άφησαν οι αποστολές Apollo, πόσο εύκολο θα ήταν για τους αστροναύτες να το διαβάσουν;

Αυτό θα εξαρτηθεί από το μέγεθος της γραμματοσειράς και την καθαρότητα της γραφής., Υπό τις κατάλληλες συνθήκες, οι άνθρωποι μερικές φορές καταφέρνουν να διαβάσουν με το φως της πανσελήνου και όχι μόνο μεγάλα αντικείμενα με τεράστια γράμματα.

Για να διαβάσουμε όμως παραπάνω από μερικές γραμμές ενός βιβλίου, γενικά απαιτείται περισσότερο φως από αυτό που παρέχει η Σελήνη. Ακόμα και το φως της Γης στη Σελήνη, θα ήταν πολύ λιγότερο από αυτό που θα προτιμούσαν οι περισσότεροι, για να διαβάσουν κάτι. Μερικές εκατοντάδες Lux είναι η συνιστώμενη ποσότητα φωτός, για άνετη ανάγνωση. Παρόλα αυτά, με τυπική όραση, πιθανότατα θα μπορούσατε να διαβάσετε το μήνυμα της πλάκας με το φως της γης, εάν χρειαστεί, ακόμα κι αν τα μάτια σας μπορεί να πονέσουν λίγο μετά.

Ξέχνα τη κάμερα του κινητού, αν φωτογραφίσεις το αυτοκίνητό σου (video)

Τι γίνεται όμως με την φόρτιση των ηλιακών πάνελ; Εδώ τα νέα δεν είναι και τόσο καλά, καθώς θα πρέπει να συγκρίνουμε το φως της Γης με το ηλιακό φως. Το άμεσο ηλιακό φως μπορεί να ξεπεράσει τα 100.000 lux, με πιο συνηθισμένες τιμές λίγο λιγότερο από αυτό. Μια πολύ συννεφιασμένη μέρα, το είδος της ημέρας όπου τα καλύτερα ηλιακά πάνελ μπορεί να δίνουν μια μικρή ποσότητα ενέργειας, είναι περίπου 100 lux. Αυτό σημαίνει πως ένα πολύ αποδοτικό ηλιακό πάνελ στη σελήνη, θα μπορούσε να ανάψει τα LED φώτα σε ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο, μόνο και μόνο για να δούμε πως είναι εφικτό. Ρεαλιστικά, αν θέλουμε ηλιακή ενέργεια κατά τη διάρκεια της σενηλιακής νύχτας, καλύτερα να προμηθευτούμε τεράστιες μπαταρίες ή να στήσουμε μεγάλες γραμμές μεταφοράς ενέργειας, από κάποιο πιο καλά φωτισμένο μέρος της Σελήνης. Αυτό γιατί ο φωτισμός που έχει η Σελήνη από τη Γη, ακόμα και σε Πανσέληνο, φτάνει μέχρι τα 10-20 Lux.

Οπότε ναι, η Γη φωτίζει τη Σελήνη περισσότερο από ότι η Σελήνη τη Γη, όμως το φως αυτό δεν είναι αρκετό για να διαβάσουμε το Lord of the Rings στην επιφάνεια της Σελήνης… Σίγουρα η Γη δεν είναι τόσο φωτεινή όσο ο Ήλιος, απλά είναι λίγο πιο φωτεινή από τη Σελήνη. Διαβάζουμε με το φως τις πανσελήνου; Αν δεν είμαστε γάτες, μάλλον όχι.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.