Είναι μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα περίοδος για την επιστήμη και τη διαστημική βιολογία! Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση πως εντοπίσθηκαν ισχυρές ενδείξεις εξωγήινης ζωής, μια διεθνής ερευνητική ομάδα πραγματοποίησε ένα ορόσημο στην προσπάθεια να βρούμε αν υπήρξε ζωή στον Άρη.

Η ομάδα εντόπισε εντυπωσιακά στοιχεία πολλαπλών γεγονότων σχηματισμού ορυκτών, κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη.

«Τα θειικά ορυκτά υπάρχουν με διαφορετικές ποσότητες νερού στις περισσότερες περιοχές του Άρη και μας επιτρέπουν να καταλάβουμε πώς το νερό κινήθηκε γύρω από τον πλανήτη, κάτι που είναι το κλειδί για την κατανόηση της φιλικότητας του στη ζωή στο παρελθόν. Ωστόσο δεν καταλαβαίνουμε ακόμη πλήρως πώς ή πότε σχηματίστηκαν αυτά τα ορυκτά. Η ομάδα μας βρήκε έναν τρόπο να μετρήσει την εσωτερική κρυσταλλική δομή αυτών των ορυκτών απευθείας στα πετρώματα κάτι που θεωρήθηκε αδύνατο στην επιφάνεια του Άρη» ανέφερε ο Δρ. Μάικλ Τζόουνς από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τα δεδομένα από το Perseverance της NASA, που εξερευνά τον κρατήρα Jezero, του Άρη από τον Φεβρουάριο του 2021. Προσάρμοσαν μια νέα αναλυτική μέθοδο που ονομάζεται «Χαρτογράφηση διάθλασης οπισθοσκέδασης ακτίνων Χ» για να συνεργαστεί με το όργανο Planetary Instrument for Lithochemistry ακτίνων Χ του ρόβερ, το οποίο βοηθά στη μελέτη της εσωτερικής χημείας των πετρωμάτων του Άρη. Με αυτό τον τρόπο μπορούν να δημιουργήσουν χάρτες των ιδιοτήτων του υλικού, συμπεριλαμβανομένων και των τοποθεσιών όπου βρίσκονται οι κρύσταλλοι.

Το Netflix αλλάζει με αυτή τη λειτουργία αναζήτησης περιεχομένου με τεχνητή νοημοσύνη

Έτσι, η επιστημονική ομάδα μπορεί να προσδιορίσει τον προσανατολισμό των κρυσταλλικών δομών στα ορυκτά του Άρη, δημιουργώντας έτσι ένα “δακτυλικό αποτύπωμα” για την ανάπτυξή τους, την εποχή σχηματισμού αλλά και τις συνθήκες που οδήγησαν στη δημιουργία τους.

Σε ένα τμήμα του κρατήρα Jezero γνωστό ως σχηματισμός Shenandoah, δύο γενιές ορυκτών θειικού ασβεστίου σχηματίστηκαν κάτω από την επιφάνεια. Το θειικό ασβέστιο συναντάται κυρίως στον γύψο, ενώ χρησιμοποιείται και στην παρασκευή μπύρα και άλλων προϊόντων.

«Αυτή η ανακάλυψη υπογραμμίζει την ποικιλομορφία των περιβαλλόντων που υπήρχαν στην ιστορία του σχηματισμού Shenandoah υποδεικνύοντας πολλαπλά πιθανά παράθυρα όταν θα μπορούσε να ήταν δυνατή η ζωή στον Άρη» λέει ο Τζόουνς.

Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να ανιχεύσουμε που υπήρχε νερό και σε ποια σημεία υπάρχουν οι περισσότερες πιθανότητες να βρούμε στοιχεία για παρελθοντική ή και υπάρχουσα ζωή στον Άρη. Είναι πρακτικά ένας χάρτης, με τα σημεία που πρέπει να μελετήσουμε, καθώς μέχρι και τώρα ψάχναμε στα τυφλά!

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.