Μετά την σφαλιάρα που έφαγαν οι μεγάλες εταιρίες των ΗΠΑ από το DeepSeek, έχει πέσει στο τραπέζι η ιδέα να μπουν νέοι περιορισμοί στις εξαγωγές εξοπλισμού προς την Κίνα. Η TSMC είχε ήδη σταματήσει να στέλνει AI chips σε πελάτες στην Κίνα, όμως πρόσφατα βρέθηκε chip της TSMC σε έναν AI επεξεργαστή της Huawei.

Τώρα φτάσαμε στο 2025 και η TSMC προσθέτει νέους περιορισμούς, προσπαθώντας να κρατήσει τα ισχυρά εξαρτήματα πυριτίου που χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση της τεχνητής νοημοσύνης, μακριά από τα χέρια των Κινέζων. Τώρα, οι τελευταίοι περιορισμοί εμποδίζουν τους σχεδιαστές chip της Κίνας, να παραγγείλουν chips στα 16nm και κάτω, εκτός αν χρησιμοποιήσουν κάποιον τρίτο κατασκευαστή εγκεκριμένο από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Οι αμερικάνικες κυρώσεις πλέον απαιτούν από τις κινέζικες εταιρίες να χρησιμοποιούν  OSAT (Outsourced Semiconductor Assembly and Test) για να προμηθευτούν chips, που έχουν συναρμολογηθεί από την TSMC. Πρόκειται για τις εταιρίες που δε διαθέτουν εγκαταστάσεις κατασκευής chips, αλλά κάνουν τον σχεδιασμό τους και βασίζονται σε εργοστάσια σαν της TSMC για την κατασκευή.

Οι νέοι κανόνες των ΗΠΑ εμποδίζουν επίσης τις εξαγωγές στην Κίνα τσιπ με πάνω από 30 δισεκατομμύρια τρανζίστορ που παράγονται χρησιμοποιώντας τον κόμβο διεργασίας 16nm ή χαμηλότερο, εκτός εάν οι προγραμματιστές λάβουν άδεια από το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ Η Ταιβάν έχει συμμαχήσει με τις ΗΠΑ εδώ και χρόνια στο θέμα των ημιαγωγών, πόσο μάλλον όταν η Κίνα θεωρεί πως η Ταιβάν είναι κινέζικο έδαφος.

TSMC AI

Το DeepSeek-R1 της Κίνας φέρεται να εκπαιδεύτηκε χρησιμοποιώντας 2.048 GPU Nvidia H800 σε διάστημα δύο μηνών. Η GPU Nvidia H800, που βασίζεται στον κόμβο διεργασίας των 4nm, φέρεται να συσκευάζει 80 δισεκατομμύρια τρανζίστορ που θα κάνουν το τσιπ ισχυρό και ενεργειακά αποδοτικό.

Επειδή η GPU Nvidia H800 έχει σχεδόν τρεις φορές το όριο των 30 δισεκατομμυρίων τρανζίστορ και παράγεται χρησιμοποιώντας τον κόμβο διεργασίας 4nm, το DeepSeek θα χρειαζόταν άδεια για να αγοράσει το τσιπ. Προφανώς, δεν εκδόθηκε τέτοια άδεια στην εταιρεία. Για αυτό, FBI και Λευκός Οίκος, έχουν ξεκινήσει έρευνες για να βρουν πως η DeepSeek βρήκε αυτά τα chips. Μια θεωρία βασίζεται σε αναφορές ότι εμπλέκεται ένας μεσάζων στη Σιγκαπούρη. Ενώ η Nvidia είπε πρόσφατα ότι δεν πίστευε ότι το DeepSeek παραβίασε το νόμο, η αμερικανική εταιρεία τσιπ είπε επίσης ότι οι συνεργάτες της πρέπει να ενεργούν σύμφωνα με το νόμο.

Samsung One UI 7: Αυτές είναι οι συσκευές που θα αναβαθμιστούν σε Android 15

Είναι απλά αστείο όλο αυτό που συμβαίνει. Ολόκληρες οι ΗΠΑ προσπαθούν να σταματήσουν την τεχνολογική ανάπτυξη της Κίνας με έμμεσο τρόπο. Αυτή η πολιτική είναι ξεκάθαρη παραδοχή των ΗΠΑ πως δε μπορούν να ανταγωνιστούν την Κίνα πλέον σε θέματα τεχνολογίας και μάχονται να σταματήσουν την επέλαση της Κίνας με πολύ έμμεσο τρόπο, αντί να χρηματοδοτήσουν την έρευνα και την ανάπτυξη που θα φέρει νέα προϊόντα.

To DeepSeek ήταν μια γερή σφαλιάρα στις ΗΠΑ, όχι μόνο για το ότι ανταγωνίζεται τα αμερικάνικα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, αλλά κυρίως γιατί η DeepSeek διαθέτει τον κώδικα για το μοντέλο της δωρεάν και μπορεί ο καθένας να το πάρει και να το εκπαιδεύσει για τις ανάγκες του, χωρίς να χρειάζεται να πληρώσει ένα σκασμό χρήματα σε εταιρίες όπως η Google, η OpenAI και άλλες. Αυτό σημαίνει πως η λογική επιλογή οποιουδήποτε είναι να πάρει με την κινέζικη υλοποίηση, με τρομερά μικρότερο κόστος, κάτι που θα προκαλέσει τεράστιες ζημιές στις υλοποιήσεις δισεκατομμυρίων των αμερικάνικων εταιριών.

Μάλιστα, από τη στιγμή που το DeepSeek R1 είναι Open Source, μπορεί ο καθένας να ελέγξει και να παραμετροποιήσει τον κώδικά του, για να είναι σίγουρος πως οι servers του που θα τρέχουν το μοντέλο, δεν θα παρακολουθούνται από την κυβέρνηση της Κίνας. Αυτό είναι κάτι που σίγουρα δε μπορούμε να πούμε για τις αμερικάνικες υλοποιήσεις.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.