Στη Νοτιοανατολική Ασία, η απειλή του οργανωμένου εγκλήματος εξελίσσεται συνεχώς με εστίαση στην απάτη στον κυβερνοχώρο. Το Νέο Δελχί, συγκεκριμένα, αναφέρει περίπου 30.000 αγνοούμενους Ινδούς, οι οποίοι εκτιμά ότι έχουν γίνει σκλάβοι κυκλωμάτων κυβερνοαπάτης σε άλλες χώρες στην Ασία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2023 οι οικονομικές απώλειες από τις κυβερνοαπάτες με οργανωτικό κέντρο τη Νοτιοανατολική Ασία εκτιμάται ότι έφτασαν τα 37 δισεκατομμύρια δολάρια. Ειδικότερα, είναι σε εξέλιξη ένα νέο δουλεμπόριο με θύματα χιλιάδες ανθρώπους, κυρίως από χώρες της Ασίας, οι οποίοι είναι συνήθως επαγγελματίες στον κλάδο της πληροφορικής. Οι επαγγελματίες αυτοί έχουν καταλήξει να εργάζονται ακούσια σε εταιρείες διαδικτυακής απάτης.

Η Ινδία αναφέρει χαρακτηριστικά 29.466 αγνοούμενους πολίτες της στη Νοτιοανατολική Ασία οι οποίοι είχαν ταξιδέψει σε χώρες της Ασίας με βίζα επισκέπτη μεταξύ 2022 και 2024 και έκτωτε αγνοούνται. Εκτιμάται ότι κρατούνται σε εργοστάσια διαδικτυακής απάτης στην Καμπότζη, στο Λάος και στην Μιανμάρ. Τα συνδικάτα του διαδικτυακού εγκλήματος υπόσχονται καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας σε τομείς όπως το μάρκετινγκ και οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και παροχή δωρεάν εισιτηρίων μετάβασης. Όταν όμως τους παραλαμβάνουν οδηγούνται σε αυστηρά φρουρούμενες εγκαταστάσεις, τους αφαιρούνται τα διαβατήρια και τους εκπαιδευουν σε τεχνικές κυβερνοαπάτης. Όσοι επιχειρήσουν να δραπετεύουν υφίστανται ξυλοδαρμούς, ακόμη και σεξουαλική βία.

Ανακοινώθηκε η Οpen Beta του Oxygen OS 15 – Δείτε πότε θα έρθει στις Oneplus συσκευές!

Τα μεγαλύτερα κέντρα κυβερνοαπάτης εντοπίζονται σε χώρες που βρίσκονται στις χειρότερες θέσεις στις ετήσιες εκθέσεις της Διεθνούς Διαφάνειας. Σε σύνολο 180 χωρών, στον Δείκτη Διαφθοράς, το Λάος κατατάσσεται στην 136η θέση, η Καμπότζη στην 158η και η Μιανμάρ στην 162η. Στο Νέο Δελχί, μάλιστα, έχει συσταθεί διυπουργική ειδική ομάδα εργασίας για τη συλλογή όλων των στοιχείων των αγνοουμένων, η οποία διέταξε το μπλοκάρισμα περίπου 226.000 συσκευών, που συνδέονται με διαδικτυακές απάτες μέσω διεθνών κλήσεων και υπηρεσιών περιαγωγής. Οι ειδικοί, τέλος, εκτιμούν ότι το κυβερνοέγκλημα θα ξεπεράσει σύντομα σε κέρδη ακόμη και το λαθρεμπόριο ναρκωτικών.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.