Οι κίνδυνοι από το κάπνισμα είναι γνωστοί εδώ και χρόνια, όπως επίσης και το πως επιδρά στο σώμα μας. Όμως, οι επιπτώσεις ίσως είναι πιο δραστικές από όσο πιστεύουν οι περισσότεροι. Το κάπνισμα αυξάνει δραματικά τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου, εγκεφαλικού και ανακοπής, όπως αναφέρει η Αμερικάνικη Ένωση Πνευμόνων. Ακόμα και το άτμισμα είναι αρκετά βλαβερό για την υγεία μας, όπως δείχνουν οι πιο πρόσφατες μελέτες.

Αν και όλα τα παραπάνω είναι γνωστά, αυτό που ανακάλυψαν Άγγλοι επιστήμονες τρομάζει, ακόμα και αυτούς που καπνίζουν περιστασιακά. μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ, έγινε μέσω αρχαιολογική έρευνας σε λείψανα που βρέθηκαν θαμμένα στη χώρα, από τον 12ο μέχρι τον 19ο αιώνα. Σε αυτά τα λείψανα, οι επιπτώσεις του καπνού στο σώμα είναι ορατές, ακόμα και πολύ μετά τον θάνατο.

Αν και δεν είναι γνωστό με βεβαιότητα πότε ακριβώς εισήχθη ο καπνός στη Δυτική Ευρώπη, είναι κατανοητό ότι έφτασε στη Βρετανία, χάρη στον εξερευνητή Sir Walter Raleigh που τον έφερε στο σπίτι από τη Βιρτζίνια των ΗΠΑ το 1586 – 190 χρόνια πριν από αυτό που σήμερα γνωρίζουμε ως ίδρυση των ΗΠΑ.

Η ομάδα των επιστημόνων εξέτασε 323 φλοιώδη οστά, που είναι ο πυκνός ιστός στο εξωτερικό στρώμα των ιστών. Σε αυτά αναζήτησε μοριακά ίχνη καπνού και τα βρήκαν σε 40 σκελετούς, που όπως όλα δείχνουν, κάπνιζαν.

Αυτό σημαίνει πως κάθε καπνιστής είχε μοριακά χαρακτηριστικά που μαρτυρούσαν αιώνες μετά τον θάνατο πως κάπνιζε. Αυτό σημαίνει πως το κάπνισμα επηρεάζει πολλά περισσότερα όργανα από οσα πιστεύαμε και ένα από αυτά είναι και τα κόκκαλά μας.

κάπνισμα
Οι επιστήμονες μπόρεσαν εύκολα να αναγνωρίσουν τους καπνιστές, τους οποίους ονόμασαν ως ανιχνευμένους καταναλωτές καπνού (DTC), από τους μη καπνιστές, τους μη ανιχνευμένους καταναλωτές καπνού (NTCs/UTCs/Science Advances)

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο Science Advances νωρίτερα αυτόν τον μήνα, έγραφε: «Η κατανάλωση καπνού αφήνει ένα μεταβολικό ρεκόρ στα ανθρώπινα οστά αρκετά διακριτικό ώστε να προσδιορίζει τη χρήση του σε άτομα άγνωστης κατανάλωσης καπνού.

«Αρχαιολογικά υπολείμματα ανθρώπινου σκελετού έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν άμεσες ενδείξεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μελέτη παλαιότερων παθολογικών καταστάσεων και καταστάσεων υγείας , συμπεριλαμβανομένων ασθενειών που σχετίζονται με τη χρήση καπνού».

Ενώ η Δρ Sarah Inskip, συν-συγγραφέας της μελέτης, πρόσθεσε : «Η έρευνά μας δείχνει σημαντικές διαφορές στα μοριακά χαρακτηριστικά των οστών από παλαιότερους χρήστες καπνού και μη. Αυτό το εύρημα δείχνει ότι η χρήση καπνού επηρεάζει τη δομή των σκελετών μας.

Μην απενεργοποιείς το Start/Stop του οχήματος και αυτός είναι ο λόγος

«Η συνεχιζόμενη έρευνά μας στοχεύει να κατανοήσει πώς εμφανίζονται αυτές οι διαφορές, οι οποίες μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην κατανόηση του γιατί η χρήση καπνού αποτελεί παράγοντα κινδύνου για ορισμένες μυοσκελετικές και οδοντικές διαταραχές».

Οι μόνιμες επιδράσεις που έχει το κάπνισμα στον οργανισμό μας σοκάρουν, πόσο μάλλον όταν είναι εμφανείς ακόμα και στα κόκκαλά μας αρκετούς αιώνες μετά τον θάνατό μας. Ναι, οι καπνιστές συνήθως, βάζω και τον εαυτό μου μέσα, τείνουμε να περνάμε αυτές τις πληροφορίες να ξεχαστούν, όμως ίσως ήρθε η ώρα να σταματήσουμε το κάπνισμα. Το ότι αυτή η συνήθεια έχει εισχωρήσει τόσο βαθιά στο σώμα μας, ώστε να φτάσει στα κόκκαλά μας, είναι σοκαριστικό και ανησυχητικό.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Science Advances.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.