Οι ερευνητές που εργάζονται στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας πειραματίζονται ήδη με το 6G, το οποίο δείχνει τρομερές προοπτικές. Στις τελευταίες δοκιμές κατάφεραν να φτάσουν ταχύτητες 938Gbps, που πρακτικά είναι 50 φορές πάνω από τις μέγιστες δυνατότητες του 5G, που σε σαν τεχνολογία μπορεί να φτάσει τα 20Gbps. Βέβαια, στην πράξη τα 5G δίκτυα είναι πολύ πιο αργά από αυτό.

Βέβαια, αντίστοιχη μείωση στις ταχύτητες αναμένεται να έχει και το 6G όταν υλοποιηθεί για τις μάζες, οπότε περιμένουμε ταχύτης γύρω στα 50-100Gbps στο μέγιστο. Και πάλι, είναι τρομερά μεγάλη αύξηση σε σχέση με τα περίπου 1-2 Gbps που πιάνουμε με το 5G σε περιοχές με καλή λήψη.

Η ερευνητική ομάδα του University College of London, χρησιμοποίησε έναν πιο ευρύ συνδυασμό συχνοτήτων από τον συνηθισμένο για να επιτύχει αυτή την τρελή ταχύτητα. Πρόκειται για ένα εύρος συχνοτήτων 5-150GHz, που παραμένει μέσα στα όρια της ασφαλούς ακτινοβολίας για χρήση. Το επίτευγμα τους ξεπερνάει αυτό που πέτυχαν οι Ιάπωνες, που πέτυχαν 20 φορές την ταχύτητα του 5G.

Το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ κατηγορεί της TSMC πως προμηθεύει chips στην Huawei

Αυτό δείχνει τις τεράστιες δυνατότητες που θα έχουν τα μελλοντικά δίκτυα 6G, όταν αυτά υλοποιηθούν. Ακόμα και αν τα εργαστηριακά δεδομένα απέχουν αρκετά από αυτό που θα δούμε στην πραγματική ζωή, η διαφορά στην ταχύτητα θα είναι τεράστια, όπως επίσης και στην χωρητικότητα. Αυτές οι ταχύτητες και η απόκριση θα μπορεί να εκμεταλλευτεί σε εκατοντάδες χρήσεις που απαιτούν γρήγορη και απόκρισή γραμμή για να λειτουργήσουν όπως τα αυτοοδηγούμενα οχήματα και η τηλεϊατρική, όπως επίσης και ο απομακρυσμένος έλεγχος εργοστασιακών μονάδων.

Τα 928Gps είναι μια τεράστια ταχύτητα και για να καταλάβετε πόσο ψηλή είναι, δίνει τη δυνατότητα κατεβάσματος 20 ταινιών 4K σε ένα μόλις δευτερόλεπτο. Αυτό θα επιτρέψει την αναπαραγωγή ταινιών υπερυψηλής ανάλυσης, όπως επίσης και το streaming παιχνιδιών, που θα τρέχουν σε κάποιον server, χωρίς την ανάγκη να έχουμε το παιχνίδι στο PC μας.

Αριθμός κινητού με μόλις 5 ευρώ το μήνα στην Ελλάδα – Έτσι το κάνεις

Το πρότυπο 6G εξακολουθεί να βρίσκεται στο σφυρί, ωστόσο, και οι πρώτες εμπορικές αναπτύξεις δικτύων δεν αναμένονται πριν από το 2030, όταν εγκριθεί το τελικό σύνολο τεχνολογίας. Ωστόσο, οι πάροχοι και οι κατασκευαστές κινητού εξοπλισμού θα είναι έτοιμοι μόλις λάβουν το πράσινο φως από τον 3GPP.

Μέχρι τότε, όσο μελετάται ακόμα η τεχνολογία του 6G, ίσως μέχρι το 2030 να δούμε ακόμα μεγαλύτερες ταχύτητες, ακόμα και στα εμπορικά δίκτυα.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Journal of Lightwave Technology

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.