Σχεδόν τα τρία τέταρτα του πληθυσμού της Γης θα βιώσουν ακραία καιρικά φαινόμενα μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες, σύμφωνα με νέα μελέτη.
«Στην καλύτερη περίπτωση, υπολογίζουμε ότι οι γρήγορες αλλαγές θα επηρεάσουν 1,5 δισεκατομμύριο ανθρώπους», λέει ο φυσικός Bjørn Samset από το Κέντρο Διεθνούς Έρευνας για το Κλίμα (CICERO) στη Νορβηγία.
Αυτή η χαμηλότερη εκτίμηση θα επιτευχθεί μόνο αν λάβουμε άμεσα μέτρα για δραματική μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, κάτι που φυσικά δεν έχει συμβεί ακόμα. Αν το καλοκαίρι που μας πέρασε μας φάνηκε ζεστό, τότε δεν έχουμε δει τίποτα ακόμα μπροστά σε αυτά που έρχονται.
Διαφορετικά, ο κλιματικός επιστήμονας του CICERO, Carley Iles και η μοντελοποίηση των συνεργατών του, διαπιστώνει ότι αν συνεχίσουμε την τρέχουσα πορεία μας, αυτές οι επικίνδυνες αλλαγές θα πλήξουν το 70 τοις εκατό του ανθρώπινου πληθυσμού της Γης.
Μάλιστα, η μοντελοποίηση της ομάδας δηλώνει πως πολλά από αυτά που θα ακολουθήσουν είναι κλειδωμένα και δεν πρόκειται να αλλάξουν.
«Ο μόνος τρόπος για να το αντιμετωπίσουμε αυτό είναι να προετοιμαστούμε για μια κατάσταση με πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα πρωτοφανών ακραίων γεγονότων, ήδη τις επόμενες μία έως δύο δεκαετίες», εξηγεί ο Samset.
Ήδη ζούμε παραδείγματα αυτών των ακραίων φαινομένων, τόσο σε τεράστιες βροχές, όσο και σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες.
Στοιχεία από την ευρωπαϊκή υπηρεσία κλιματισμού Copernicus δείχνουν ότι η Γη μόλις είχε το πιο ζεστό καλοκαίρι στο βόρειο ημισφαίριο που έχει καταγραφεί. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν μόλις πέρυσι. Το Νότιο Ημισφαίριο βιώνει επίσης έναν θερμό χειμώνα που σπάει ρεκόρ.
Η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας θα οδηγήσει σε θανατηφόρες πυρκαγιές, πλημμύρες, ξηρασία, καταιγίδες και όλα τα παραπάνω θα αποδεκατίσουν τις καλλιέργειες, που με την σειρά τους θα οδηγήσουν σε όλο και πιο εκτεταμένη έλλειψη τροφής. Αυτό θα οδηγήσει ευνοϊκές συνθήκες για την εξάπλωση περισσοτέρων ασθενειών.
«Όπως οι άνθρωποι που ζουν σε μια εμπόλεμη ζώνη με συνεχή χτυπήματα βομβών και κροτάλισμα όπλων, γινόμαστε κωφοί σε αυτό που θα έπρεπε να είναι κώδωνας κινδύνου και σειρήνες αεροπορικής επιδρομής», είπε η επιστήμονας του κλίματος του Κέντρου Κλιματικής Έρευνας Woodwell, Jennifer Francis στον Seth Borenstein στο Associated Press, ως απάντηση στα νέα δεδομένα του Copernicus.
Τα δεδομένα από την μοντελοποήση του Iles και της ομάδας του, υποδηλώνουν πως περαιτέρω ακραίες καιρικές αλλαγής θα συμβούν γρηγορότερα από ότι έχουμε δει μέχρι σήμερα. Αυτό αυξάνει τις πιθανότητες να συμβούν διαδοχικά ή και ταυτόχρονα, ακραίες θερμοκρασίες, βροχές και άνεμοι.
Για παράδειγμα, η αύξηση των ξηρών κεραυνών σε συνδυασμό με μεγαλύτερες συνθήκες ξηρασίας δημιουργεί συχνότερες και έντονες πυρκαγιές σε όλο τον κόσμο. Και το 2022, ένας ισχυρός καύσωνας στο Πακιστάν ακολουθήθηκε αμέσως από άνευ προηγουμένου πλημμύρες , που έπληξαν εκατομμύρια ανθρώπους.
«Η κοινωνία φαίνεται ιδιαίτερα ευάλωτη σε υψηλά ποσοστά ακραίων αλλαγών, ειδικά όταν πολλαπλοί κίνδυνοι αυξάνονται ταυτόχρονα», εξηγεί η ομάδα στην εργασία της.
«Οι καύσωνες μπορεί να προκαλέσουν θερμικό στρες και υπερβολική θνησιμότητα τόσο των ανθρώπων όσο και των ζώων, πίεση στα οικοσυστήματα, μειωμένες γεωργικές αποδόσεις, δυσκολίες στην ψύξη των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και διακοπή των μεταφορών.
«Ομοίως, οι ακραίες βροχοπτώσεις μπορούν να οδηγήσουν σε πλημμύρες και ζημιές σε οικισμούς, υποδομές, καλλιέργειες και οικοσυστήματα, αυξημένη διάβρωση και μειωμένη ποιότητα του νερού».
Σύμφωνα με τις τρέχουσες υψηλές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, οι τροπικές και υποτροπικές περιοχές, όπου μεγάλο μέρος του πληθυσμού αποκαλεί σπίτι, θα αντιμετωπίσουν τα μεγαλύτερα ακραία καιρικά φαινόμενα και μάλιστα, η χώρα μας είναι πολύ κοντά σε αυτές τις περιοχές.
«Εστιάζουμε στις τοπικές αλλαγές, λόγω της αυξημένης συνάφειάς τους με την εμπειρία των ανθρώπων και των οικοσυστημάτων σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο, και προσδιορίζουμε τις περιοχές που προβλέπεται να παρουσιάσουν σημαντικές αλλαγές στα ποσοστά ενός ή περισσότερων δεικτών ακραίων γεγονότων τις επόμενες δεκαετίες», λέει ο Iles.
Αν μειώσουμε δραστικά τις εκπομπές, θα δούμε και μείωση ορισμένων επιπτώσεων, όμως αυτό θα προκαλέσει σε κάποιες περιοχές πιο άμεσα προβλήματα.
«Ενώ ο καθαρισμός του αέρα είναι κρίσιμος για λόγους υγείας, η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει επίσης κρύψει ορισμένες από τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη», εξηγεί η μετεωρολόγος Laura Wilcox από το Πανεπιστήμιο του Reading στην Αγγλία.
“Τώρα, ο απαραίτητος καθαρισμός μπορεί να συνδυαστεί με την υπερθέρμανση του πλανήτη και να επιφέρει πολύ έντονες αλλαγές σε ακραίες συνθήκες τις επόμενες δεκαετίες. Ο γρήγορος καθαρισμός της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, κυρίως στην Ασία, οδηγεί σε επιταχυνόμενες αυξήσεις στις θερμές ακραίες περιοχές και επηρεάζει τους καλοκαιρινού μουσώνες της Ασίας».
Αν από την άλλη δεν λάβουμε κανένα μέτρο, θα έχουμε μεγάλη κλιμάκωση των έντονων καιρικών φαινομένων, που θα επηρεάσουν το 70% του πληθυσμού, στο πολύ κοντινό μέλλον.
Δες τι γνωρίζει η Google για εσένα!
Μπορείτε να δείτε τα είδη των κλιματικών αλλαγών που αναμένονται στην περιοχή του σπιτιού σας σε έναν διαδραστικό χάρτη εδώ. Οι προβλέψεις για τον Πειραιά, για παράδειγμα, μιλάνε για αύξηση θερμοκρασίας κατά 5.5 βαθμών Κελσίου, στα επόμενα 60 χρόνια.
«Αυτά τα συμπεράσματα υπογραμμίζουν την ανάγκη τόσο για συνεχή μετριασμό όσο και για προσαρμογή σε δυνητικά άνευ προηγουμένου αλλαγές τα επόμενα 20 χρόνια ακόμη και κάτω από ένα σενάριο χαμηλών εκπομπών», γράφουν οι Iles και τα κολέγια.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature Geoscience.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.