Η ιδέα ότι οι εξωγήινοι μπορεί να έχουν επισκεφθεί τη Γη κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος, τόσο που περίπου το 20% των πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο πιστεύουν πως η Γη έχει δεχτεί επίσκεψη από εξωγήινους, ενώ το 7% αναφέρει ότι έχει δει UFO. Στις ΗΠΑ, τα ποσοστά είναι ακόμη υψηλότερα και συνεχώς αυξάνονται. Πιο συγκεκριμένα, το 34% πιστεύει ότι οι θεάσεις UFO είναι πιθανές αποδείξεις ύπαρξης εξωγήινης ζωής, από 20% το 1996, ενώ το 24% των Αμερικανών δηλώνει ότι έχει δει UFO.

Ωστόσο, αυτή η πεποίθηση είναι λίγο παράδοξη, δεδομένου ότι δεν έχουμε καμία απόδειξη για την ύπαρξη εξωγήινων. Οι τεράστιες αποστάσεις μεταξύ των αστρικών συστημάτων κάνουν ακόμα πιο απίθανο το ενδεχόμενο να μάθουμε για αυτούς μέσω μιας επίσκεψης, παρά μέσω σημάτων από μακρινούς πλανήτες.

Σε μια εργασία που πρόκειται να δημοσιευθεί στα Proceedings of the International Astronomical Union, αναφέρεται ότι η πίστη στους εξωγήινους δεν είναι πλέον απλώς μια ιδιοτροπία, αλλά ένα ευρύτερο κοινωνικό πρόβλημα. Η αύξηση αυτής της πεποίθησης οδηγεί πολιτικούς, ειδικά στις ΗΠΑ, να απαντούν στο φαινόμενο. Ο αποχαρακτηρισμός πληροφοριών σχετικά με τα λεγόμενα Unidentified Anomalous Phenomena (UAP) από το Πεντάγωνο έχει προσελκύσει την προσοχή και των δύο πολιτικών κομμάτων στη χώρα.

Πολλές από αυτές τις συζητήσεις αναπαράγουν γνωστά αντι-ελιτίστικα στερεότυπα, όπως η ιδέα ότι ο στρατός και μια μυστική κλίκα ιδιωτικών συμφερόντων κρατούν την αλήθεια για τους εξωγήινους επισκέπτες κρυφή, συμπεριλαμβανομένων αναφορών για θεάσεις, απαγωγές και αντίστροφη μηχανική εξωγήινης τεχνολογίας.

Οι θεωρίες συνωμοσίας που υποστηρίζουν μια συγκάλυψη είναι ακόμα πιο διαδεδομένες από την ίδια την πίστη στους εξωγήινους επισκέπτες. Μια έρευνα του Gallop το 2019 βρήκε ότι το 68% των Αμερικανών πιστεύει πως «η αμερικανική κυβέρνηση γνωρίζει περισσότερα για τα UFO από ό,τι αποκαλύπτει». Αυτή η πολιτική τάση έχει ρίζες εδώ και δεκαετίες, με τον Jimmy Carter να υπόσχεται αποκάλυψη εγγράφων κατά την προεκλογική του εκστρατεία το 1976, ενώ και άλλοι πολιτικοί, όπως η Hillary Clinton και ο Chuck Schumer, έχουν επίσης ταχθεί υπέρ της αποκάλυψης εγγράφων.

Η τάση αυτή μπορεί να ενθαρρύνει θεωρίες συνωμοσίας που υπονομεύουν την εμπιστοσύνη στους δημοκρατικούς θεσμούς. Η υπερβολική συζήτηση γύρω από τα UFO και τα UAP μπορεί επίσης να εμποδίζει την ουσιαστική επιστημονική επικοινωνία για την πιθανότητα εξεύρεσης μικροβιακής εξωγήινης ζωής. Το κοινό φαίνεται να προτιμά την ψυχαγωγία που προβάλλει τη θεωρία των αρχαίων εξωγήινων από τη σοβαρή αστροβιολογία, η οποία βρίσκεται σε μεγάλο μειονέκτημα όσον αφορά τη δημοσιότητα.

Οι αφηγήσεις για εξωγήινες επισκέψεις έχουν προσπαθήσει επανειλημμένα να καταπατήσουν και να αλλοιώσουν την ιστορία και τη μυθολογία των αυτόχθονων λαών. Για παράδειγμα, μια παλιά επιστημονική φαντασία που προβάλλει το γεγονός της σύγκρουσης μετεωρίτη στην Τουνγκούσκα το 1908 ως έκρηξη εξωγήινου σκάφους, προσφέρει μια φανταστική αφήγηση που έχει προσπαθήσει να συνδεθεί με τις παραδόσεις των αυτόχθονων λαών.

Το σύγχρονο αφήγημα της εξωγήινης επίσκεψης δεν έχει προέλθει από τις αυτόχθονες κοινότητες. Αντίθετα, έχει προκύψει εν μέρει ως τρόπος εξήγησης των πολιτισμών της Νότιας Αμερικής, μέσω ενός φίλτρου συνωμοσιολογίας και αντιρατσιστικής αντίδρασης. Το αφήγημα αυτό, επηρεασμένο από την κουλτούρα της δεκαετίας του ’60, μετατράπηκε σε ένα εξιδανικευμένο σενάριο όπου οι αυτόχθονες πολιτισμοί είχαν προηγμένα τεχνολογικά μέσα. Αν όλα αυτά παρέμεναν στο πεδίο της ψυχαγωγίας, ίσως να μην υπήρχε πρόβλημα, όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

Η αυξανόμενη πίστη στην εξωγήινη επίσκεψη δεν είναι απλώς διασκέδαση, είναι ένα φαινόμενο με πραγματικές και καταστροφικές συνέπειες.

Αυτός ο χάρτης παρουσιάζει τα μέρη με τις περισσότερες θεάσεις UFO

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.