Εδώ και καιρό πίστευαν ότι μια τεράστια αύξηση του οξυγόνου προκάλεσε την Έκρηξη του Κάμβριου πριν από 540 εκατομμύρια χρόνια, δίνοντας ζωή σε ένα πλήθος πολύπλοκων ζωικών ειδών. Ωστόσο, νέες έρευνες δείχνουν ότι το οξυγόνο δεν πλημμύρισε αμέσως την ατμόσφαιρα και τους ωκεανούς, αλλά διαλύθηκε αργά σε ρηχές λεκάνες και υφαλοκρηπίδες.

Ο Erik Sperling, γεωβιολόγος στο Stanford University, αναφέρει: “Τα ζώα του Κάμβριου πιθανότατα δεν χρειάζονταν τόσο πολύ οξυγόνο όσο πιστεύαμε.” Η ομάδα του βρήκε μικρές αυξήσεις στην οξυγόνωση που ήταν αρκετές για να προκαλέσουν μεγάλες αλλαγές στην οικολογία. Αυτό σημαίνει ότι, παρά το γεγονός ότι οι μικροοργανισμοί πριν από την Έκρηξη του Κάμβριου δεν μπορούσαν να μεγαλώσουν ή να εξελιχθούν σε πιο περίπλοκες μορφές λόγω έλλειψης οξυγόνου, οι μικρές αυξήσεις στην οξυγόνωση ήταν αρκετές για να αλλάξουν τα δεδομένα.

Οι αναλύσεις δύο ιχνοστοιχείων, του μολυβδαινίου και του ουρανίου, δείχνουν ότι τα επίπεδα οξυγόνου στους βαθιούς ωκεανούς έφτασαν στα σημερινά επίπεδα περίπου 140 εκατομμύρια χρόνια μετά την Έκρηξη του Κάμβριου, κατά τη διάρκεια της Δεβόνιας περιόδου. Ο Richard Stockey από το University of Southampton σημειώνει ότι η πλήρης οξυγόνωση των ωκεανών συνέβη περίπου πριν από 400 εκατομμύρια χρόνια, παράλληλα με την εμφάνιση μεγάλων δασών στη στεριά.

Η ζωή στη Γη θα εξαλειφθεί με ασφυξία, το οξυγόνο θα τελειώσει πριν χαθούν τα πάντα

Αυτό σημαίνει ότι οι ρηχές θάλασσες, που αναταράσσονταν από τους ανέμους και τα κύματα, μπορεί να είχαν αρκετό οξυγόνο για να υποστηρίξουν την εμφάνιση της θαλάσσιας ζωής. “Δεν είναι τεράστια αύξηση του οξυγόνου,” λέει ο Sperling, “αλλά μπορεί να είναι αρκετή για να ξεπεραστούν κρίσιμα οικολογικά όρια.”

Αυτές οι νέες ανακαλύψεις επεκτείνουν τα αποτελέσματα μιας μελέτης του 2017, η οποία βρήκε ότι οι ρηχές θάλασσες οξυγονώθηκαν πρώτες, ενώ η ατμοσφαιρική οξυγόνωση έφτασε στα σημερινά επίπεδα περίπου 50-100 εκατομμύρια χρόνια μετά την Έκρηξη του Κάμβριου, κατά την Ορδοβικιανή περίοδο.

Παρ’ όλα αυτά, άλλες πρόσφατες έρευνες υποδεικνύουν ότι τα επίπεδα οξυγόνου άρχισαν να αυξάνονται κατά την Εδιακαρινή περίοδο, περίπου 640–600 εκατομμύρια χρόνια πριν, σε τρεις διαδοχικές φάσεις που συνέπεσαν με σημαντικά εξελικτικά άλματα.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.