Ο Martin Vargic, ένας ενθουσιώδης λάτρης του διαστήματος, συγγραφέας και γραφίστας από τη Σλοβακία, δημιούργησε νέα infographic posters που απεικονίζουν σχεδόν 1600 εξωπλανήτες διαφόρων τύπων και μεγεθών. Τα ονόματα τους είναι “Icy and Rocky Worlds” και “The Exoplanet Zoo”.

Ο Vargic από μικρός είχε πάθος για την αστρονομία και το διάστημα. Σε ηλικία 10 ετών, χρησιμοποίησε το τηλεσκόπιο της οικογένειάς του για να παρατηρεί κρατήρες της Σελήνης, φεγγάρια του Δία και φάσεις της Αφροδίτης, παρά τη φωτορύπανση. Σε σπάνιες περιπτώσεις που ο ουρανός ήταν καθαρός, εντυπωσιαζόταν από τον αριθμό των αστεριών.

Το 2015 άρχισε να μελετά βιβλία για την αστρονομία, την κοσμολογία και την εξερεύνηση του διαστήματος, και δημιούργησε τις πρώτες εκδοχές των infographics. Το 2019, μετά από τρία χρόνια δουλειάς, δημοσίευσε ένα εικονογραφημένο βιβλίο με τίτλο “Curious Cosmic Compendium”.

Vargic εξωπλανήτες

Στο “Curious Cosmic Compendium”, δέκα σελίδες ήταν αφιερωμένες αποκλειστικά στους εξωπλανήτες, με την θερμοκρασία τους να αυξάνεται από σελίδα σε σελίδα μέχρι να περάσουν σε καφέ νάνους και κόκκινα αστέρια. Όλη αυτή η δουλειά οδήγησε στα νέα infographic posters.

Vargic εξωπλανήτες

“Με τη βοήθεια επιστημονικών μοντέλων και ενημερωμένων δεδομένων, τα infographics προσπαθούν να οπτικοποιήσουν καλλιτεχνικά πάνω από 1100 γνωστούς εξωπλανήτες διαφόρων τύπων, με βάση τη θερμότητα που λαμβάνουν από τα αστέρια τους, συγκρίνοντας τα μεγέθη τους και δίνοντας μια εικόνα για το πώς μπορεί να φαίνονται,” εξηγεί ο Vargic.

Τα posters απεικονίζουν εξωπλανήτες σε όλες τις περίεργες και θαυμάσιες μορφές τους, όπως τον PSR-B1620-26b, τον παλαιότερο γνωστό εξωπλανήτη, και τον WASP-12b, έναν καυτό γίγαντα αερίου τόσο κοντά στο αστέρι του που έχει παραμορφωθεί σε σχήμα αυγού.

Η ολοκλήρωση των infographics πήρε περίπου 6-7 μήνες. Ο Vargic εργάστηκε ταυτόχρονα και στα δύο, δημιουργώντας υφές πλανητών και αποδίδοντας τους έναν προς έναν. Τα δεδομένα για τα infographics συλλέχθηκαν από τρεις δημόσιες βάσεις δεδομένων εξωπλανητών: The Extrasolar Planet Encyclopaedia, NASA Exoplanet Archive και ExoKyoto. Τα χρώματα των γιγάντιων αερίων εξωπλανητών βασίζονται στην κλίμακα Sudarsky, που λαμβάνει υπόψη διάφορες χημικές ουσίες και θερμοκρασίες των ατμοσφαιρών τους.

Εντυπωσιάζουν αστραπές σε εξωπλανήτες ως δείγματα εξωγήινης ζωής

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.