Ο καρκίνος του πέους, αν και σπάνιος, παρουσιάζει αυξανόμενη τάση συχνότητας εμφάνισης. Οι ειδικοί προβλέπουν αύξηση 77% μέχρι το 2050. Στις αναπτυσσόμενες χώρες, τα ποσοστά είναι υψηλότερα. Επιπλέον, οι ευρωπαϊκές χώρες βλέπουν αυξητικές τάσεις. Καθώς οι πληθυσμοί γερνούν, τα περιστατικά αυξάνονται. Ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου είναι η ηλικία άνω των 50 ετών.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν στενή ακροποσθία, κακή υγιεινή και κάπνισμα. Ο καρκίνος είναι σπάνιος σε όσους έχουν υποβληθεί σε περιτομή στη γέννηση. Το 90% των περιπτώσεων είναι καρκίνος πλακωδών κυττάρων, ενώ λοιπές μορφές είναι σπάνιες. Το HPV έχει εντοπιστεί σε περίπου τις μισές περιπτώσεις πλακωδών κυττάρων.

Το HPV είναι η πιο συχνά μεταδιδόμενη σεξουαλική λοίμωξη, με το 70% των σεξουαλικά ενεργών ενηλίκων να το κολλάνε. Οι λοιμώξεις συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα και μπορεί να εξαφανιστούν χωρίς μακροπρόθεσμες επιπλοκές, αλλά δεν προστατεύουν από μελλοντική μόλυνση.

Οι λοιμώξεις HPV μπορούν να οδηγήσουν σε προ-καρκινικές αλλαγές στο δέρμα. Ο HPV 16, ο πιο καρκινογόνος τύπος, μπορεί να προκαλέσει καρκίνο και άλλες κακοήθειες στο πέος, καθώς και σε τράχηλο, στόμα, λαιμό, αιδοίο, κόλπο και πρωκτό. Τα εμβόλια HPV έχουν ήδη μειώσει τα ποσοστά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και αναμένεται να βοηθήσουν και στον καρκίνο του πέους.

Ενίσχυση της θεραπείας του καρκίνου με σύμμαχο το εσωτερικό ρολόι του σώματος, τον κιρκάδιο ρυθμό

Η διάγνωση συχνά καθυστερεί λόγω ενοχής ή ντροπής. Οι ασθενείς συχνά αυτοθεραπεύονται με κρέμες και αποφεύγουν τον γιατρό. Οι γιατροί επίσης καθυστερούν, θεωρώντας τις βλάβες καλοήθεις. Αν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες της βουβωνικής χώρας, η θεραπεία γίνεται δυσκολότερη.

Η θεραπεία περιλαμβάνει αφαίρεση του καρκινικού ιστού με λέιζερ ή μικροχειρουργική, χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία. Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί ακρωτηριασμός του πέους. Ωστόσο, νέες θεραπείες όπως τα τροποποιημένα Τ κύτταρα και οι ανοσοθεραπείες έχουν δείξει ελπιδοφόρα αποτελέσματα.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.