Φαντάσου μια AI που μπορεί να διαβάσει το μυαλό σου. Σου ακούγεται σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, έτσι; Κι όμως, νέα έρευνα δείχνει ότι μπορεί να μην είναι τόσο μακριά από την πραγματικότητα. Μια ομάδα ερευνητών ανέπτυξε μια AI που μπορεί να αναπαράγει αυτά που σκέφτεσαι με τρομακτική ακρίβεια. Η τεχνολογία αυτή δεν διαβάζει το μυαλό σε πραγματικό χρόνο, αλλά αναλύει καταγραφές της εγκεφαλικής δραστηριότητας.

Με τη βοήθεια μιας λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (fMRI), οι ερευνητές κατέγραψαν την εγκεφαλική δραστηριότητα τριών ατόμων καθώς αυτοί κοιτούσαν μια σειρά από φωτογραφίες. Στη συνέχεια, τα δεδομένα αυτά δόθηκαν στην AI για να δει πόσο πιστά μπορούσε να αναπαραγάγει τις εικόνες που είδαν οι άνθρωποι. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά ακριβή.

Το GPT-5 θα είναι σαν “εικονικός εγκέφαλος”, σύμφωνα με τον CEO της OpenAI, Sam Altman

Η AI κατάφερε να αναδημιουργήσει τις εικόνες που είχαν δει οι συμμετέχοντες, και μάλιστα με μεγάλη ακρίβεια. Φαίνεται ότι η AI βελτίωσε τις επιδόσεις της όταν έμαθε σε ποια σημεία του εγκεφάλου έπρεπε να επικεντρωθεί. Βέβαια, τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι είναι πιο εύκολο για την AI να αναπαράγει εικόνες που έχουν δημιουργηθεί από άλλες AI. Αυτό ίσως οφείλεται στους αλγόριθμους που χρησιμοποιούν οι AI για να δημιουργήσουν τις εικόνες αρχικά.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.