Η NASA διαθέτει ένα τεράστιο ραντάρ στην έρημο Μοχάβε και κατάφερε να απεικονίσει μερικούς τρομερούς αστεροειδείς, που περνούσαν από την γειτονιά μας. Μάλιστα, ο ένας είναι ιδιαίτερα μεγάλος, με πλάτος 1.6 χιλιόμετρα.

Ευτυχώς για εμάς, δεν υπάρχουν γνωστοί αστεροειδείς που θα μπορούσαν να χτυπήσουν τη Γη για πάνω από ένα αιώνα στο μέλλον και η πιθανότατα για πρόσκρουση με τεράστιο αστεροειδή τα επόμενα χίλια χρόνια, είναι εξαιρετικά χαμηλή. Όλα αυτά φυσικά, για αστεροειδείς που γνωρίζουμε ήδη.

Οι νέες εικόνες παρέχουν στους πλανητικούς επιστήμονες σημαντικές πληροφορίες για το τι υπάρχει εκεί έξω, ενώ τους βοηθούν να προετοιμαστούν σε περίπτωση που κάτι έρθει προς το μέρος μας με άγριες διαθέσεις, όπως αυτός ο τεράστιος αστεροειδής.

Η NASA έδωσε τις φωτογραφίες στο λογαριασμό της στο X, με τίτλο “Φωτογραφία ή δεν έγινε”

Η πρώτη εικόνα δείχνει τον αστεροειδή 2011 UL21 με πλάτος 1.6 χιλιόμετρα. Πέρασε από τη Γη από απόσταση 6.6 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Μπορεί να μην είναι ξυστά, όμως σε συμπαντικά μεγέθη είναι αρκετά κοντά. Έφτασε στο κοντινότερο σημείο με τη Γη στις 27 Ιουνίου και η απόστασή του ήταν 17 φορές η απόσταση της Γης από την Σελήνη.

Το απίστευτο με αυτό τον αστεροειδή είναι πως δεν ήταν μόνος του. Διαθέτει ένα μικρότερο φεγγάρι που περιφέρεται γύρω του σε απόσταση 3 χιλιομέτρων!

«Πιστεύεται ότι περίπου τα δύο τρίτα των αστεροειδών αυτού του μεγέθους είναι δυαδικά συστήματα και η ανακάλυψή τους είναι ιδιαίτερα σημαντική επειδή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μετρήσεις των σχετικών θέσεων τους για να εκτιμήσουμε τις αμοιβαίες τροχιές, τις μάζες και τις πυκνότητές τους, οι οποίες παρέχουν βασικές πληροφορίες για το πώς μπορεί να έχουν σχηματιστεί», δήλωσε ο Lance Benner, κύριος επιστήμονας στο Εργαστήριο Jet Propulsion της NASA, σε μια δήλωση.

αστεροειδής 2011 UL21
Ο αστεροειδής 2011 UL21 και το φεγγάρι του, όπως καταγράφηκε από το ραντάρ του ηλιακού συστήματος Goldstone. Πίστωση: NASA / JPL-Caltech

Η επόμενη εικόνα μας δείχνει τον αστεροειδή 2024 ΜΚ, με πολύ καλή λεπτομέρεια. Πρόκειται για έναν αστεροειδή που βρέθηκε πολύ πρόσφατα και έχει πλάτος 150 μέτρων. Αυτός ο αστεροειδής πέρασε πραγματικά κοντά από τη Γη και μάλιστα η διέλευσή του έγινε ανάμεσα στην Γη και την Σελήνη. Συγκεκριμένα πέρασε στα 295.000 χιλιόμετρα από τη Γη, που είναι εξαιρετικά κοντά, ώστε να επηρεαστεί από τις βαρυτικές δυνάμεις του πλανήτη μας. «Αυτή ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία να διερευνήσουμε τις φυσικές ιδιότητες και να λάβουμε λεπτομερείς εικόνες ενός αστεροειδούς κοντά στη Γη», είπε ο Benner.

αστεροειδής MK 2024 αστεροειδείς
Ζωντανές όψεις του αστεροειδούς 2024 MK, από μόλις 184.000 μίλια (295.000 χιλιόμετρα) μακριά. Πίστωση: NASA / JPL-Caltech

Ένας αστεροειδής σαν τον 2024 ΜΚ θα αποτελούσε σοβαρό κίνδυνο αν έπεφτε σε κατοικημένη περιοχή. Για να έχουμε μια εικόνα, αν ένας μικρότερος βράχος 30-100 μέτρων έπεφτε στο Κάνσας Σίτι, θα μπορούσε να το καταστρέψει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η NASA κοιτάει στον ουρανό, για να βρει πιθανές απειλές και να τις αποτρέψει. Μάλιστα τώρα έχουμε και το πρόγραμμα DART, με το οποίο στέλνουμε ένα σκάφος με υψηλή ταχύτητα  προς έναν αστεροειδή, αρκετά πριν φτάσει στη Γη, ώστε να τον χτυπήσει και να αλλάξει την τροχιά του.

Οι τρεις αστεροειδείς (αν βάλουμε και τον δορυφόρο του πρώτου) καταγράφηκαν από το ραντάρ Goldstone της NASA, μια ραδιοκεραία πλάτους 70 μέτρων. Πρακτικά, οι επιστήμονες εξέπεμψαν ραδιοκύματα προς τα αντικείμενα και κατέγραψαν τα ανακλώμενα σήμερα που γύρισαν στην Γη. Αυτό μας προσφέρει μια 3D απεικόνιση του σώματος που ελέγχεται.

Η Γη πάντα θα έχει τον κίνδυνο πρόσκρουσης με αστεροειδή. Το 2013 ένας μικρός διαστημικός βράχος 17 μέτρων εξερράγη πάνω από τη Ρωσία, σπάζοντας παράθυρα και προκαλώντας μεγάλες ζημιές. Τόσο μικροί αστεροειδείς είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν έγκαιρα, όμως μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες υλικές ζημιές.

Sargasso: Η μόνη θάλασσα της Γης που δεν ακουμπά στεριά! – Πως γίνεται

  • Κάθε μέρα περίπου 100 τόνοι σκόνης και σωματιδίων μεγέθους άμμου πέφτουν στην ατμόσφαιρα της Γης και καίγονται αμέσως.
  • Κάθε χρόνο, κατά μέσο όρο, ένας «αστεροειδής μεγέθους αυτοκινήτου» πέφτει κατακόρυφα στον ουρανό μας και εκρήγνυται, εξηγεί η NASA .
  • Οι κρούσεις από αντικείμενα με διάμετρο περίπου 140 μέτρων συμβαίνουν κάθε 10.000 έως 20.000 χρόνια.
  • Μια πρόσκρουση “επιπέδου εξαφάνισης δεινοσαύρων” από ένα βράχο, ίσως 800 μέτρων ή μεγαλύτερο, συμβαίνει σε χρονικές κλίμακες 100 εκατομμυρίων ετών.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.