Η Κίνα έχει περάσει στην επίθεση προσπαθώντας να δημιουργήσει την δική της βιομηχανία δημιουργία chips, ώστε να υπερβεί τις δυσκολίες που δημιουργούν οι κυρώσεις των ΗΠΑ. Τώρα, έρχεται το τρίτο κύμα χρηματοδότησης, ύψους 47.5 δις δολάρια, που κατατέθηκε από την κυβέρνηση στο κρατικό μητρώο εταιριών.
Τα τεράστια ποσά που δαπανάει η Κίνα και ο Πρόεδρος Xi Jinping, έχουν σαν στόχο την αυτάρκεια της Κίνας σε ημιαγωγούς. Αυτή η κίνηση κρίθηκε σαν επείγουσα, καθώς οι ΗΠΑ αυξάνουν τους περιορισμούς στον εφοδιασμό της Κίνας με τεχνολογία δημιουργίας chips. Η ΗΠΑ, όπως πάντα, επικαλείται φόβους πως η Κίνα θα χρησιμοποιήσει προηγμένα chips σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, αυξάνοντας την στρατιωτική ικανότητα της χώρας.
Η τρίτη φάση θα είναι το μεγαλύτερο από τα τρία πακέτων στήριξης που δρομολόγησε το China Integrated Circuit Industry Investment Fund, γνωστό ως «Big Fund». Το Υπουργείο Οικονομικών της Κίνας, είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος του Big Fund, με μερίδιο 17% και καταβεβλημένο κεφάλαιο 60 δισεκατομμυρίων γουάν ($8.3 δις). H China Development Bank Capital είναι δεύτερη με 10.5% μερίδιο.
Η πρώτη φάση των χρηματοδοτήσεων ξεκίνησε το 1024 με εγγεγραμμένο κεφάλαιο 138,7 δισεκατομμυρίων γουάν και η δεύτερη φάση ακολούθησε το 2019 με 204 δισεκατομμύρια γουάν. Το Big Fund παρέχει χρηματοδότηση στα δύο μεγαλύτερα εργοστάσια παραγωγής ημιαγωγών της Κίνας, την SMIC και την Hua Kong Semiconductor, αλλά και στην Yangtze Memory Technologies, που κατασκευάζει μνήμες. Χρηματοδότηση προσφέρεται και σε μικρότερες εταιρίες τεχνολογίας.
Gmail στο Android: Έρχεται μεγάλη αλλαγή που θα το κάνει “εξυπνότερο”
Ο βασικός κλάδος που θα επικεντρωθεί η τρίτη μεγάλη χρηματοδότηση της Κίνας είναι φυσικά ο σχεδιασμός και η κατασκευή chips. Από ότι φαίνεται η Κίνα έχει βάλει στόχο να γίνει αυτάρκης σε ημιαγωγούς, ώστε να μην έχει ανάγκη της αμερικανικές εταιρίες. Παράλληλα, αν τα καταφέρει, θα μπορεί να παρέχει μια καλή εναλλακτική για chipsets για κάθε χρήση. Με την Κίνα να παράγει 10 εκατομμύρια μηχανικούς υπολογιστών τον χρόνο, είναι σχεδόν σίγουρο πως αργά ή γρήγορα θα τα καταφέρει.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.