Τόσο το περιβάλλον μικροβαρύτητας όσο και ένα πλήθος άλλων παραγόντων μπορεί να επηρεάσει το ανθρώπινο σώματα κατά τη διάρκεια των διαστημικών αποστολών. Μια νέα μελέτη αποδεικνύει ότι οι αστροναύτες εμφανίζουν συχνά πονοκεφάλους στο διάστημα, πολύ πιο εύκολα από ό,τι θεωρούσαμε.
Στη μελέτη στην οποία αναφέρεται το Reuters, συμμετείχαν 24 αστροναύτες οι οποίοι ταξίδεψαν στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για ως και 26 εβδομάδες και ανέφεραν ότι αντιμετωπίζουν σημαντικούς πονοκεφάλους. Το ποσοστό ήταν μεγαλύτερο από αυτό που ανέμεναν οι ερευνητές. Συγκεκριμένα, είχαν να κάνουν με δυο είδη πονοκεφάλων, συγκεκριμένα με ημικρανίες ή πονοκεφάλους τάσης.
Οι πονοκέφαλοι που συμβαίνουν κατά την αρχική περίοδο συχνά παρουσιάζονται σαν ημικρανίες, ενώ αργότερα στο διαστημικό ταξίδι παρουσιάζονται περισσότερο σαν πονοκέφαλοι τάσης, διαπίστωσε η μελέτη.
Η Ελληνική εφαρμογή που δείχνει πόσες κεραίες είναι κοντά σου, ακόμα και τις κρυφές!
Την πρώτη εβδομάδα, ο οργανισμός θα πρέπει να προσαρμοστεί στην έλλειψη βαρύτητας, γνωστό ως σύνδρομο προσαρμογής στο διάστημα. Το φαινόμενο είναι παρόμοιο με ναυτία, εμετό και ζάλη αλλά και πονοκέφαλο. Οι επόμενοι πονοκέφαλοι προκύπτουν από την αύξηση της ενδοκρανιακής πίεσης, λόγω συσσώρευσης περισσότερων υγρών.
Όμως οι πονοκέφαλοι δεν είναι οι μόνες επιπτώσεις από τα διαστημικά ταξίδια. Τεκμηριωμένες επιπτώσεις των διαστημικών ταξιδιών στην ανθρώπινη υγεία περιλαμβάνουν ατροφία των οστών και των μυών, αλλαγές στον εγκέφαλο, το καρδιαγγειακό σύστημα και το ανοσοποιητικό σύστημα, προβλήματα με το σύστημα ισορροπίας στο εσωτερικό αυτί και ένα σύνδρομο που αφορά τα μάτια. Ο κίνδυνος καρκίνου από τη μεγαλύτερη έκθεση σε ακτινοβολία στο διάστημα είναι μια ακόμη ανησυχία.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.