Επιτέλους, η επιστημονική κοινότητα πιστεύει πως έχει την απάντηση για το τι συνέβη σε ένα αστέρι που πέθανε, προκαλώντας μια διάσημη έκρηξη supernova, όχι τόσο μακριά από εμάς.
Με την βοήθεια του James Webb, οι επιστήμονες εντόπισαν ισχυρά στοιχεία που δείχνουν την ύπαρξη ενός αστέρα νετρονίων, που είναι ένα από τα πιο πυκνά αντικείμενα στο σύμπαν. Κάποια supernova καταλήγουν σε μια μαύρη τρύπα, ενώ άλλα δημιουργούν αστέρες νετρονίων, όταν ο πυρήνας ενός τεράστιου άστρου καταρρέει.
Αν και οπι αστέρες νετρονίων είναι γνωστοί εδώ και δεκαετίες, κανείς δεν είχε καταφέρει να δει την δημιουργία τους μέχρι σήμερα. Για αυτό η εύρεση ενός αστέρα νετρονίων μέσα στα κατάλοιπα ενός supernova, είχε θεωρηθεί το ιερό δισκοπότηρο για τους αστροφυσικούς.
Οι επιστήμονες παρατήρησαν για πρώτη φορά την τεράστια έκρηξη, που ονομάστηκε SN-1987A, με γυμνό μάτι πριν από 30 χρόνια, στο Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου, ένα μικρό γαλαξία δορυφόρο, του δικού μας γαλαξία. Βρίσκεται σε απόσταση 160.000 έτη φωτός από εμάς. Από τότε οι επιστήμονες ανά τον κόσμο ερευνούν μήκη κύματος ραδιοφώνου, ακτινών γάμμα και ακτινών Χ, προσπαθώντας να βρουν στοιχεία μέσα στις στάχτες, για το το δημιουργήθηκε από το νεκρό αστέρι.
Almost 40 years ago, Supernova 1987A exploded onto the scene. Since then, astronomers have searched its remnant (in near-infrared at left) for a central compact object. New #NASAWebb data at right (mid-infrared) shows evidence of a neutron star: https://t.co/2qG1obQuz0 pic.twitter.com/jJUrxLLcAg
— Space Telescope Science Institute (@SpaceTelescope) February 22, 2024
Τα supernova όμως, από την φύση τους, δημιουργούν τεράστιες ποσότητες σκόνης, που θολώνουν τη θέα. Τα αστέρια που είναι στα πρόθυρα του θανάτου και τα supernova (υπερκαινοφανείς αστέρες) είναι εργοστάσια στοιχείων. Παράγουν άνθρακα, την ίδια χημική ουσία στην οποία βασίζονται οι άνθρωποι και μεγάλο μέρος της ζωής στη Γη. Στην συνέχεια διασκορπίζουν στοιχεία όπως ασβέστιο που βρίσκεται στα οστά, όπως επίσης και τον σίδηρο που έχουμε στο αίμα μας.
Αυτά τα διασκορπισμένα στοιχεία, γεννούν νέες γενιές άστρων και πλανητών, όμως οι επιστήμονες παραδέχονται πως έχουν πολλά να μάθουν ακόμα για τα πρώτα στάδια της διαδικασίας.
Το James Webb, που είναι ότι πιο δυνατό έχουμε αυτή τη στιγμή, κατάφερε να δει αυτό που άλλα τηλεσκόπια δεν μπόρεσαν. Το αποτέλεσμα ήταν μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα στο περιοδικό Science. Σε αυτή βλέπουμε την εύρεση στοιχείων ιοντισμένου αργού (άτομα αργού π[ου έχουν φορτιστεί ηλεκτρικά) στο κέντρο των υλικών που διασκορπίστηκαν από την έκρηξη. Οι πιο πιθανή εξήγηση για το αλλαγμένο αργό, είναι η ιοντίζουσα ακτινοβολία από ένα αστέρα νετρονίων.
«Για να δημιουργηθούν αυτά τα ιόντα που παρατηρήσαμε στην έκρηξη, ήταν σαφές ότι έπρεπε να υπήρχε μια πηγή ακτινοβολίας υψηλής ενέργειας στο κέντρο του υπολείμματος SN 1987A», είπε ο Fransson σε δήλωση. “Μόνο μερικά σενάρια είναι πιθανά και όλα αυτά αφορούν ένα νεογέννητο αστέρι νετρονίων.”
Το βλέπεις μια φορά στη ζωή σου! Έκρηξη Nova ορατή με γυμνό μάτι
Η επίλυση αυτού του μυστηρίου θα βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν πως εξελίσσονται τα νεκρά αστέρια με την πάροδο του χρόνου.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.