Γνωρίστε το Danionella cerebrum, ένα μικροσκοπικό ψάρι με ένα κολοσσιαίο ταλέντο: μπορεί να παράγει ήχους δυνατότερους από ένα αεροπλάνο που απογειώνεται. Ανακαλύφθηκε το 2021 στα σκοτεινά ρέματα της Μιανμάρ, αυτό το μικροσκοπικό μέλος της οικογένειας των ψαριών έχει μια ηχητική δύναμη παρά το μικρότερο του ενός εκατοστού μέγεθός του.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το Danionella cerebrum μπορεί να εκπέμπει ήχους που ξεπερνούν τα 140 ντεσιμπέλ σε κοντινή απόσταση, συγκρίσιμο με το επίπεδο θορύβου ενός αεροπλάνου κατά την απογείωση που ακούγεται από απόσταση 328 μέτρων.

Αυτές οι εντυπωσιακές φωνητικές ικανότητες οφείλονται σε μια εξειδικευμένη συσκευή παραγωγής ήχων, που περιλαμβάνει χόνδρους τυμπάνων, μια μοναδική δομή πλευρών και μυϊκό ιστό ανθεκτικό στην κόπωση.

Μέσω βιντεοσκοπήσεων υψηλής ταχύτητας, οι επιστήμονες παρατήρησαν πώς αυτό το περίπλοκο μυϊκό σύστημα επιτρέπει στο ψάρι να επικοινωνεί αποτελεσματικά στο νεφελώδες υποβρύχιο περιβάλλον του, παράγοντας ήχους δυνατότερους από αεροπλάνο σε απογείωση.

Η μελέτη υποδηλώνει ότι ο έντονος ανταγωνισμός των αρσενικών στο αμυδρά φωτισμένο περιβάλλον μπορεί να οδήγησε στην εξέλιξη αυτού του εξειδικευμένου οργάνου παραγωγής ήχου. Πέρα από την εξελικτική της σημασία, η έρευνα ρίχνει φως στους ποικίλους μηχανισμούς προώθησης που χρησιμοποιούν τα διάφορα είδη και υπογραμμίζει τη σημασία της κατανόησης της κίνησης των ζώων.

Τα διαφανή ψάρια όπως το Danionella cerebrum προσφέρουν στους επιστήμονες μια μοναδική ευκαιρία να διερευνήσουν τους μηχανισμούς παραγωγής ήχου σε όλα τα είδη. Περαιτέρω έρευνα υπόσχεται να αποκαλύψει νέες γνώσεις σχετικά με την εξελικτική προσαρμογή και τις στρατηγικές επικοινωνίας των ζώων.

Ο μεγαλύτερος φονιάς των ωκεανών ήταν πιο αδύνατος από ότι πιστεύαμε

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.