Μια ερωτική συνάντηση μεταξύ δύο φαλαινών έχει αποθανατιστεί σε φιλμ για πρώτη φορά. Δύο φωτογράφοι και βιντεογράφοι τραβούσαν φωτογραφίες  στην ακτή του Μάουι, όταν του πλησίασε ένα ζευγάρι από μεγάπτερες φάλαινες(Megaptera novaeangliae). Το ζευγάρι προχώρησε σε επαναλαμβανόμενη σεξουαλική επαφή και οι φωτογράφοι κατέγραψαν τα πάντα.

Όμως όταν είδαν το υλικό αργότερα, τους περίμεναν αρκετές εκπλήξεις σχετικά με την συνάντηση που είχαν. Η πρώτη και πολύ σημαντική είναι πως οι δύο φάλαινες ήταν τελικά δύο ενήλικα αρσενικά.

Η βιολόγος του Pacific Whale Foundation Stephanie Stack είναι η ανώτερη συγγραφέας μιας εργασίας που περιγράφει την αλληλεπίδραση, η οποία δημοσιεύτηκε στο Marine Mammal Science.

«Αν και είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται για φάλαινες, η ομοφυλοφιλική συμπεριφορά είναι κοινή στο ζωικό βασίλειο και καλά τεκμηριωμένη για πολλά είδη κητωδών», αναφέρει μια ανάρτηση στο ιστολόγιο του Pacific Whale Foundation.

«Η πρώτη τεκμηριωμένη σύζευξη μεταξύ των φαλαινών προσθέτει πολύτιμες λεπτομέρειες και γνώσεις στην κατανόηση αυτών των υπέροχων πλασμάτων, προσφέροντας νέες γνώσεις για την αναπαραγωγική συμπεριφορά αυτού του είδους».

Μπορεί οι κοινωνικές συμπεριφορές και τα πρότυπα μετανάστευσης των φαλαινών να είναι αρκετά γνωστές, όμως οι αναπαραγωγικές του δραστηριότητες, αποτελούν κάτι σαν μυστήριο. Η επαφή τους δεν είχε καταγραφεί ποτέ στο παρελθόν, ενώ οι θεάσεις πέους σε μεγάπτερες φάλαινες είναι λίγες.

Στην φύση η σεξουαλική δραστηριότητα μεταξύ ζώων του ίδιου φύλου εμφανίζεται πολλές φορές, Τα δελφίνια, οι γκρίζες φάλαινες και οι όρκες, έχουν καταγραφεί να “κουνάνε την αχλαδιά” με άτομα του ίδιου φύλου.

Τώρα μπορούμε να προσθέσουμε και τις μεγάπτερες φάλαινες στην λίστα, όμως αυτή η συνάντηση παρουσίασε μια απροσδόκητη ανατροπή.

Καταγράφηκε από τους φωτογράφους Lyle Krannichfeld και Brandi Romano, οι οποίοι παρατήρησαν πρώτοι τις δύο φάλαινες καθώς πλησίαζαν το ιδιωτικό τους σκάφος. Μία από τις φάλαινες, φαινόταν να είναι σε κακή υγεία. Ήταν αδύνατος, καλυμμένος με ψείρες και είχε έναν σημαντικό τραυματισμό στην κάτω γνάθο, πιθανότατα από χτύπημα πλοίου.

μεγαλόπτερες φάλαινες

Η δεύτερη φάλαινα, η οποία φαινόταν σε εξαιρετική φυσική κατάσταση, είχε εξωθήσει το πέος του για όλη την αλληλεπίδραση. Πλησίαζε επανειλημμένα τον άρρωστο σύντροφό του, κρατώντας τον στη θέση του με τα θωρακικά του πτερύγια και διαπερνώντας επανειλημμένα τη σχισμή των γεννητικών οργάνων – το άνοιγμα προς το στόμιο στο οποίο συνήθως κρύβεται το πέος – με το δικό του πέος.

Η πρώτη φάλαινα ήταν ξεκάθαρα άρρωστη για αρκετό καιρό και μπορεί να πέθαινε. Αυτό κάνει την όλη συνάντηση πολύ περίεργη για να την εξηγήσουν οι επιστήμονες, με μια πληθώρα πιθανών λόγων για την σεξουαλική συμπεριφορά της δεύτερης φάλαινας.

Άλλοι πιστεύουν πως  η επαφή ήταν ενίσχυση ενός κοινωνικού δεσμού με έναν άρρωστο φύλο, όμως άλλοι δίνουν λιγότερο καλοήθεις εξηγήσεις. Η δεύτερη φάλαινα μπορεί να διεκδικούσε την κυριαρχία σε ένα πιο αδύναμο αρσενικό και προσπαθούσε να φανεί πιο δυνατός  και πιο μεγάλος. Η πρώτη φάλαινα είχε μια στάση πιο αμυντική σε πολλά σημεία, με τους επιστήμονες να πιστεύουν πως η σεξουαλική πιθανή ήταν ανεπιθύμητη, όμως η άρρωστη φάλαινα δεν ήταν αρκετά δυνατή για να παλέψει.

μεγαλόπτερες φάλαινες

Αυτές οι παρατηρήσεις εγείρουν περισσότερα ερωτήματα σχετικά με την σεξουαλική συμπεριφορά των φαλαινών, από ότι απαντούν.

«Η τεκμηριωμένη περίπτωση μη αναπαραγωγικής συμπεριφοράς αρσενικού-αρσενικού που παρουσιάζεται εδώ, συμπεριλαμβανομένης της μοναδικής περίπτωσης μιας φαινομενικά τραυματισμένης και άρρωστης φάλαινας που διεισδύθηκε από μια φαινομενικά υγιή φάλαινα, εγείρει ενδιαφέροντα ερωτήματα σχετικά με τη φύση μιας τέτοιας συμπεριφοράς στις μεγάπτερες φάλαινες», γράφουν οι ερευνητές στην μελέτη τους.

Το James Webb μόλις βρήκε το ιερό δισκοπότηρο σε ένα supernova!

«Τα περιορισμένα διαθέσιμα δεδομένα για αυτήν τη συμπεριφορά τονίζουν την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα για τη διερεύνηση των κινήτρων, των επιπτώσεων και των πιθανών παραγόντων που επηρεάζουν τέτοιες αλληλεπιδράσεις, ειδικά στο πλαίσιο υγιών ατόμων».

Η εργασία της ομάδας έχει δημοσιευθεί στο Marine Mammal Science .

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Καλά γράφεις σε άρθρο ότι κουνάνε την αχλαδιά με εισαγωγικά και το θεωρείς εντάξει; Λυπάμαι πολύ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.