Αν νομίζατε πως οι δουλειές μας είναι ασφαλής από την τεχνητή νοημοσύνη, τότε σκεφτείτε το πάλι. Υψηλά ιστάμενα στελέχη της Intel πλέον το λένε ανοιχτά.

Κατά την διάρκεια δηλώσεων της εταιρίας σε δημοσιογράφους, στα πλαίσια της εκδήλωσης Vision που διοργανώνει η Intel, περιέγραψε το όραμά της σχετικά με την μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης. Σε αυτό το μέλλον, θα έχουμε κατακλυσμό από “πράκτορες” τεχνητής νοημοσύνης, όπως τους ονομάζει η εταιρία, μέσω των οποίων θα αντικαταστήσει ανθρώπους σε θέσεις εργασίας.

Για την Intel θα υπάρξουν τρεις ευδιάκριτες εποχές. Τώρα διανύουμε την εποχή της συγκυβέρνησης με την τεχνητή νοημοσύνη. Δεν επέλεξαν τον χαρακτηρισμό τυχαία, αφού συγκυβερνήτη ονομάζει η Microsoft το chatbot της, copilot. Η επόμενη εποχή που θα έρθει θα είναι αυτή των πρακτόρων, σύμφωνα με τον Σατσιν Κάτι, αντιπρόεδρο της Intel και γενικό διευθυντή του Ομίλου Δικτύων και Καινοτομίας. Συγκεκριμένα δήλωσε:  “Αυτό που εννοούμε, με τον όρο ‘πράκτορας’ είναι πως, αντί να συνδράμει η τεχνητή νοημοσύνη, θα αναλαμβάνει πλήρως το φόρτο εργασίας σε συγκεκριμένους τομείς”.

Δεν σταμάτησε όμως εκεί, αλλά συνέχισε δηλώνοντας: “Φανταστείτε ένα σύστημα που αναλαμβάνει το ρόλο ταμεία σε κατάστημα λιανικής. Φανταστείτε ένα σύστημα που αναλαμβάνει το ρόλο βοηθού που διαχειρίζεται πολλές σύνθετες διαδικασίες για λογαριασμό σας”. Εδώ μας λέει ξεκάθαρα πως η τεχνητή νοημοσύνη πλέον θα μπορεί να αναλάβει τις δουλειές που κανονικά γίνονται από ανθρώπους.

Intel AI

Όμως είμαστε ακόμα στην δεύτερη εποχή. Η τρίτη εποχή θα είναι η εποχή των λειτουργιών τεχνητής νοημοσύνης, όπου οι πράκτορες θα αρχίσουν να συνεργάζονται μεταξύ τους, ώστε να έχουν τον έλεγχο ολόκληρων κλάδων. Ο Κάτι δήλωσε συγκεκριμένα: “Η επόμενη εποχή θα είναι η εποχή των λειτουργιών τεχνητής νοημοσύνης, όπου δεν θα μιλάμε απλά για έναν πράκτορα, αλλά σύνολα πρακτόρων που θα συγκροτούν ομάδες και θα αλληλοεπιδρούν, προκειμένου να αναλάβουν τον έλεγχο ολόκληρων τομέων. Φανταστείτε τη διεύθυνση οικονομικών μιας επιχείρησης, τη διεύθυνση προσωπικού”.

Εμείς σας έχουμε προειδοποιήσει στο παρελθόν για αυτό που έρχεται με την τεχνητή νοημοσύνη. Δυστυχώς η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να είναι ένα απίστευτο εργαλείο στα χέρια της έρευνας και της επιστήμης, όμως ήμασταν σίγουροι πως δεν θα χρησιμοποιηθεί για καλούς σκοπούς. Δείτε το σαν την πυρηνική ενέργεια, ανακαλύφθηκε για να έχουμε ατελείωτη και καθαρή ενέργεια, και κατέληξε να είναι το χειρότερο όπλο της ανθρωπότητας. Το ίδιο είναι και η τεχνητή νοημοσύνη, που θα καταστρέψει τα εργασιακά σε όλους τους τομείς. Άλλωστε θα επιτρέψει στους δισεκατομμυριούχους να κερδίζουν περισσότερα χρήματα, χωρίς να πρέπει να πληρώνουν εργαζομένους.

Τώρα βέβαια το ακούμε από το στόμα του αντιπροέδρου της Intel και όχι από κάποιον συνωμοσιολόγο του διαδικτύου, οπότε πρέπει πλέον να το δούμε και με την δέουσα βαρύτητα. Όταν η ίδια η Intel περιγράφει ένα μέλλον που η τεχνητή νοημοσύνη αναλαμβάνει όλους τους ρόλους που καλύπταν οι άνθρωποι, φανταστείτε έχουν σκοπό να γίνει.

Και αν νομίζεται πως απέχουμε πολύ από αυτό, η Intel παρουσίασε το Gaudi 2 GPU, έναν επιταχυντή τεχνητής νοημοσύνης, που προσφέρει βελτίωση στους χρόνους εκπαίδευσης κατά 50% σε σχέση με την H100 της Nvidia.

Open AI: Η AI έτοιμη να ξεκινήσει πόλεμο: Έρχεται ικανότητα σκέψης όπως ο άνθρωπος

Για αυτό βλέπουμε μια μανία με την τεχνητή νοημοσύνη από τις εταιρίες. Όποια καταφέρει να πάρει τον έλεγχο, θα έχει και τον έλεγχο των πάντων, αφού θα είναι αυτές οι εταιρίες που θα παρέχουν το Hardware και το software. Το έχω πει ξανά και σε άλλα άρθρα, καλό θα είναι να είμαστε προετοιμασμένοι για όσα έρχονται. Όταν η ίδια η Intel μιλάει για αντικατάσταση εργαζομένων σε οποιαδήποτε θέση, τα πράγματα δεν απέχουν και πολύ από την πραγματικότητα.

Να δούμε βέβαια μετά ποιος θα έχει τα χρήματα να αγοράσει τα προϊόντα αυτών των εταιριών και των συνεργατών τους.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.