Πριν από περισσότερα από 380 εκατομμύρια χρόνια πριν, ένα αρπακτικό ψάρι περιπολούσε στα ποτάμια της κεντρικής Αυστραλίας. Η νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Vertebrate Paleontology, περιγράφει τα απολιθώματα αυτού του ψαριού, το οποίο ονομάστηκε Harajicadectes zhumini.

sea

Γνωστό από τουλάχιστον 17 απολιθωμένα δείγματα, το Harajicadectes είναι το πρώτο πλήρες οστέινο ψάρι που βρέθηκε από πετρώματα στην κεντρική Αυστραλία. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι είναι ένα πολύ ασυνήθιστο ζώο.

Το Harajicadectes ήταν ψάρι της ομάδας Tetrapodomorpha. Η ομάδα αυτή είχε πτερύγια και συνήθως μόνο ένα ζεύγος εξωτερικών ρουθουνιών.

Τα τετραποδομορφικά ψάρια από την περίοδο του Δεβονίου (359-419 εκατομμύρια χρόνια πριν) παρουσιάζουν εδώ και πολύ καιρό μεγάλο ενδιαφέρον για την επιστήμη. Περιλαμβάνουν τους προδρόμους των σύγχρονων τετραπόδων -ζώων με σπονδυλική στήλη και άκρα, όπως τα αμφίβια, τα ερπετά, τα πτηνά και τα θηλαστικά. Για παράδειγμα, πρόσφατες ανακαλύψεις απολιθωμάτων δείχνουν ότι τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών προέκυψαν σε αυτή την ομάδα.

Οι περιοχές απολιθωμάτων της εποχής του Δεβονίου στη βορειοδυτική και ανατολική Αυστραλία έχουν δώσει πολλές θεαματικές ανακαλύψεις πρώιμων τετραπόδων.

Με μήκος που φτάνει τα 40 εκατοστά, το Harajicadectes είναι το μεγαλύτερο ψάρι που συναντάται σε αυτές τις περιοχές της Αυστραλίας. Πιθανότατα το κορυφαίο αρπακτικό αυτών των αρχαίων ποταμών, το μεγάλο στόμα του ήταν επενδεδυμένο με στενά τοποθετημένα αιχμηρά δόντια μαζί με μεγαλύτερους, ευρέως διατεταγμένους τριγωνικούς κυνόδοντες.

Φαίνεται ότι συνδύασε ανατομικά χαρακτηριστικά από διαφορετικές γενεαλογικές γραμμές τετραπόδων μέσω της συγκλίνουσας εξέλιξης (όταν δηλαδή διαφορετικά πλάσματα εξελίσσουν παρόμοια χαρακτηριστικά ανεξάρτητα). Ένα παράδειγμα αυτού είναι τα μοτίβα των οστών στο κρανίο και τα λέπια του.

Τα πιο εντυπωσιακά και ίσως πιο σημαντικά χαρακτηριστικά είναι τα δύο τεράστια ανοίγματα στην κορυφή του κρανίου που ονομάζονται σπιράλ και μέσω αυτά ανέπνεαν.

Τα μόνα εν ζωή ψάρια με παρόμοιες δομές είναι κάποια αφρικανικά ψάρια που ζουν σε ρηχές πλημμύρες και εκβολές ποταμών. Πρόσφατα επιβεβαιώθηκε ότι αντλούν επιφανειακό αέρα μέσω των σπιράλ τους για να βοηθήσουν την επιβίωσή τους σε νερά φτωχά σε οξυγόνο.

Επίσημο, το Google Maps δείχνει πλέον τον καιρό σε πραγματικό χρόνο, βάσει τοποθεσίας

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.