Η OnePlus εχθές μας εξήγησε γιατί δεν ακολουθεί την Samsung και την Google στις αναβαθμίσεις, προσφέροντας 7 χρόνια σε αναβαθμίσεις λογισμικού. Σήμερα η Fairphone απαντάει στους ισχυρισμούς της OnePlus και βάζει φωτιά.

«Ορισμένοι κατασκευαστές λένε τώρα ότι η γέμιση στο σάντουιτς τους – το λογισμικό του τηλεφώνου τους – θα είναι ακόμα καλό για κατανάλωση σε επτά χρόνια», δήλωσε ο πρόεδρος της OnePlus, Kinder Liu, σε πρόσφατη συνέντευξη του Toms Guide.

«Αλλά αυτό που δεν σας λένε είναι ότι το ψωμί στο σάντουιτς, η εμπειρία του χρήστη, μπορεί να μουχλιάσει μετά από τέσσερα χρόνια. Ξαφνικά, μια επταετής πολιτική ενημέρωσης λογισμικού δεν έχει σημασία, αν η υπόλοιπη εμπειρία σας με το τηλέφωνο είναι τρομερή».

Ο Liu δήλωσε πως αν οι ανταγωνιστές προσφέρουν ενημερώσεις 7 ετών και η συσκευή εξακολουθεί να λειτουργεί σωστά, η μπαταρία δεν θα το κάνει.

Εδώ βέβαια να πούμε πως η μπαταρία αλλάζει εύκολα στο επίσημο service και μάλιστα με πολύ λίγα χρήματα.

Η Fairphone απάντησε σε αυτούς τους ισχυρισμούς, δια στόματος του συνιδρυτή της, Miquel Ballester, μέσα από ένα δελτίο Τύπου.

Ως «αρτοποιοί» του Fairphone 2, της μακροβιότερης συσκευής Android μέχρι σήμερα, και του ακόμα φρέσκοφουρνισμένου Fairphone 5, που προσφέρει οκτώ χρόνια εγγυημένης υποστήριξης λογισμικού και στοχεύει σε δέκα — συμφωνούμε ολόψυχα ότι οι συσκευές που δεν επισκευάζονται και κλείνουν με κόλλα, δεν αποτελούν δικαιολογία για μέτριες δεσμεύσεις υποστήριξης λογισμικού.

Το στέλεχος της Fairphone συνέχισε ισχυριζόμενος πως η εγγυημένη υποστήριξη λογισμικού είναι ένα μόνο μέρος της εξίσωσης.

«Είναι καιρός η βιομηχανία στο σύνολό της να υιοθετήσει ένα πιο επισκευάσιμο σχεδιασμό για της συσκευές της» Ενώ πρόσθεσε «Αν δεν μπορείς να το ανοίξεις, δεν μπορείς να το έχεις».

Ο συνιδρυτής της Fairphone άφησε ένα τελευταίο μήνυμα για την OnePlus και τους άλλους.

«Για τον κ. Liu και οποιονδήποτε άλλον ανησυχεί μήπως η μπαταρία του τηλεφώνου τους έχει εξαντληθεί από το λογισμικό του, η λύση θα πρέπει να είναι προφανής: Κάντε την αντικαταστάσιμη».

Η αλήθεια είναι πως είχε δίκιο σε όλα όσα είπε, καθώς οι δηλώσεις της OnePlus ήταν απλά δικαιολογίες. Καταλαβαίνουμε πως οι αναβαθμίσεις λογισμικού απαιτούν πόρους και προσωπικό, όμως όταν ένα κινητό ζητάει τόσα πολλά χρήματα, θα πρέπει να θεωρείται επένδυση για τον καταναλωτή και να έχει την επιλογή α την χρησιμοποιεί για όσο περισσότερο καιρό μπορεί, με ασφάλεια.

Επίσημο, το Google Maps δείχνει πλέον τον καιρό σε πραγματικό χρόνο, βάσει τοποθεσίας

Από την άλλη, έχουμε δει πολλές συσκευές που μετά από αναβαθμίσεις ετών έχουν αρχίσει να “σέρνονται” και να παρουσιάζουν προβλήματα. Φανταστείτε ένα Galaxy S7 για παράδειγμα, να τρέχει Android 14. Το hardware εκείνης της εποχής είναι ιδιαίτερα ξεπερασμένο και σήμερα αποδίδει λιγότερο από entry level επιλογές. Εδώ έρχεται η Fairphone, που το Fairphone 2 του 2015, λειτουργεί ακόμα και σήμερα κανονικά, σύμφωνα με αναφορές χρηστών.

Εσείς τι γνώμη έχετε; Πείτε μας την γνώμη σας στα σχόλια.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.