Μέσα στο κτήριο 31 στο Johnson Space Center, οι επιστήμονες της NASA προσπαθούσαν εδώ και καιρό να ανοίξουν το κάνιστρο με το δείγμα από τον αστεροειδή Bennu, καθώς είχε κολλήσει το καπάκι που το σφράγιζε. Το κάνιστρο με το δείγμα έπεσε με αλεξίπτωτο από το διάστημα και απομονώθηκε σε ειδικά σχεδιασμένο κουτί, που είχε περιορισμένη πρόσβαση σε εργαλεία.
Τώρα όμως το καπάκι άνοιξε και η NASA τράβηξε την πρώτη φωτογραφία του δείγματος που συνέλλεξε από τον αστεροειδή Bennu. Η αποστολή στον αστεροειδή ονομάζεται OSIRIS-REx (συντομογραφία για Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification και Security – Regolith Explorer),
“Είναι ανοιχτό! Είναι ανοιχτό! Και έτοιμο για το κοντινό του,” Η NASA έγραψε στο X, πρώην Twitter.
Στο δείγμα παρατηρούμε σκούρους βράχους, με πλάτος περίπου 1 εκατοστού και μικρότερα σωματίδια σκόνης και άμμου, σε διαφορετικά μεγέθη.
Το δείγμα αυτό είναι ανεκτίμητης αξίας, καθώς ο αστεροειδής Benny, είναι σαν μια χρονοκάψουλα από το αρχαίο ηλιακό μας σύστημα. Τα υλικά του είναι 4.5 δισεκατομμυρίων ετών και το δείγμα θα μπορέσει να παρέχει στους επιστήμονες πληροφορίες για το πως σχηματίστηκε το ηλιακό μας σύστημα και φυσικά πως δημιουργήθηκε η Γη.
Για να συλλέξει το δείγμα, το διαστημικό σκάφος OSIRIS-REx, πλησίασε τον αστεροειδή Bennu, τον Οκτώβριο του 2020. Στην συνέχεια έβγαλε έναν βραχίονα που περιέχει το κάνιστρο (ονομάζεται TAGSAM, ή Touch-and-Go Sample Acquisition Mechanism). Στην συνέχεια το πίεσε στην επιφάνεια του αστεροειδούς για 5 δευτερόλεπτα, φυσώντας αέριο άζωτο, ώστε να ωθήσει το δείγμα μέσα στο κάνιστρο.
Το δείγμα παρέμεινε στον OSIRIS-REx για πάνω από τρία χρόνια, όσο δηλαδή χρειάστηκε για να επιστρέψει λίγο έξω από την Γη το σκάφος. Τώρα το δείγμα έχει αποθηκευτεί με ασφάλεια στο Διαστημικό Κέντρο Johnson, της NASA, όπου και έχει ξεκινήσει η ανάλυσή του.
Ο δαιμονικός κομήτης με τα κέρατα πλησιάζει τι Γη. Τι προβληματίζει τους επιστήμονες;
Για τα επόμενα δύο χρόνια, η ομάδα επιστημόνων της NASA θα μελετήσει εντατικά αυτά τα δείγματα. Δεν θα κρατήσει όλο το δείγμα όμως, καθώς σύμφωνα με την NASA, μέρη του θα πάνε σε πάνω από 200 επιστήμονες παγκοσμίως, ώστε να ερευνήσουν τους βράχους και την σκόνη, του Bennu. Ένα μέρος του δείγματος θα αποθηκευτεί για να μελετηθεί από τις επόμενες γενιές επιστημόνων, που πιθανότατα θα έχει στα χέρια της και πιο προηγμένη τεχνολογία για την ανάλυση του δείγματος.
Η NASA γιόρτασε το άνοιγμα του κανίστρου, με ένα βίντεο από την λήψη του δείγματος, που είναι πολύ εντυπωσιακό. Τι μυστικά για το ηλιακό μας σύστημα θα αποκαλύψει ο Bennu; Από ότι φαίνεται σύντομα θα έχουμε απαντήσεις!
Δείτε το βίντεο παρακάτω.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.