Από τότε που η Ευρωπαϊκή Ένωση εισήγαγε την Πράξη για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA), η οποία σχεδιάστηκε για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες σχετικά με την επιρροή των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας, οι τελευταίες προσπαθούν να βρουν τρόπο να παίξουν σύμφωνα με τους κανόνες. Είτε έχουν βρει τρόπο να παρακάμψουν τους κανονισμού, είτε όχι, η DMA τίθεται σε εφαρμογή τον ερχόμενο Μάρτιο, οπότε πρέπει όλες να πραγματοποιήσουν σοβαρές αλλαγές, ή να αποδεχθούν ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με βαριά πρόστιμα.
Η Apple, μία από τις εταιρείες που υποχρεούνται να συμμορφωθούν με τη DMA, δεν έχει αποκαλύψει πώς ακριβώς σχεδιάζει να ακολουθήσει τους κανόνες. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Mark Gurman του Bloomberg , έναν έγκριτο γνώστη της Apple, ο τεχνολογικός κολοσσός του Cupertino εξετάζει το ενδεχόμενο να χωρίσει το App Store στα δύο, δημιουργώντας δύο εκδόσεις. Η μία έκδοση θα είναι για την ΕΕ και η άλλη για τις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο.
Μάλιστα, οι κάτοικοι τις ΕΕ θα έχουν επιπλέον προνόμια και ευκολίες, σε σχέση με όσους βρίσκονται εκτός αυτής. Οι χρήστες της ΕΕ θα μπορούν να κάνουν sideloading από πηγές εκτός του App Store, να πληρώνουν για υπηρεσίες χρησιμοποιώντας εξωτερικές μεθόδους πληρωμών, και να απολαμβάνετε μια ομαλότερη σύνδεση μεταξύ εφαρμογών και λειτουργιών πρώτου μέρους και τρίτων προγραμματιστών.
Η Apple εξέτασε και προσπάθησε σχεδόν τα πάντα, δοκιμάζοντας διάφορα κόλπα για να πείσει την ΕΕ ότι το App Store δεν χρειάζεται να παίζει με τους κανόνες της DMA. Προχώρησε μάλιστα στον ισχυρισμό ότι δεν λειτουργεί ένα αλλά πέντε App Stores. Φαίνεται όμως ότι η ΕΕ δεν το χάφτει και είναι έτοιμη να επιβάλει τον νόμο και στην πανίσχυρη Apple.
Πρόσφατα, η Margrethe Vestager, το υψηλόβαθμο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια Ευρώπη κατάλληλη για την ψηφιακή εποχή, συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Apple, Tim Cook. Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητούσαν το θέμα σχετικά με το αν η Apple θα πρέπει να δώσει το πράσινο φως σε εναλλακτικές λύσεις τρίτων για το App Store.
Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η Apple κρατάει τα σχέδιά της μυστικά, αλλά μείνετε συντονισμένοι γιατί πιθανότατα θα μάθουμε λεπτομέρειες τις εβδομάδες που θα μεσολαβήσουν μέχρι την προθεσμία του Μαρτίου. Πιθανότατα, η Apple θα διαθέσει κάποια ενημέρωση που θα εισάγει της απαραίτητες αλλαγές ώστε να διαχωριστεί το App Store και να είναι δυνατό το sideloading στις συσκευές της ΕΕ. Όσον αφορά τα iPhone εκτός ΕΕ, πιθανώς θα προσφέρει την επιλογή ο χρήστης να διαλέγει αν θα εγκαθιστά εφαρμογές εκτός του επίσημου καταστήματος.
Στην πορεία, η Apple μπορεί να αισθάνεται λίγο ελαφρύτερο το πορτοφόλι της λόγω της επιβράδυνσης της ροής μετρητών από το App Store στην ΕΕ. Επιπλέον, η ΕΕ είναι μόνο το εναρκτήριο λάκτισμα, καθώς η Ιαπωνία επεξεργάζεται επίσης έναν νέο νόμο που θα καταστήσει υποχρεωτικό το sideloading στο iOS. Δεν θα αποτελούσε έκπληξη αν και άλλες χώρες ακολουθούσαν ίδια πορεία, με στόχο το sideloading να επιτρέπεται σε όλα iPhone σε κάθε αγορά.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.