Η Apple συμμορφώνεται σταδιακά στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει την πώληση των συσκευών της, και κυρίως των iPhone, εντός της ΕΕ. Στις τελευταίες τις κινήσεις έχουμε ότι η αμερικανική εταιρεία θα επιτρέψει το sideloading στα smartphones της, τουλάχιστον στις χώρες μέλη της ΕΕ.

Αυτή η είδηση έχει αναστατώσει τον Ivan Krstić, τον επικεφαλής του τμήματος μηχανικής και αρχιτεκτονικής ασφαλείας. Ο Krstić ισχυρίζεται ότι υπάρχει μία “μεγάλη παρεξήγηση” σχετικά με το sideloading στα iPhone. Ας δούμε τις λεπτομέρειες.

Πέρυσι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ψήφισε τον DMA που απαιτεί από εταιρείες όπως η Apple να προσφέρουν τη δυνατότητα εναλλακτικών καταστημάτων εφαρμογών και μεθόδων πληρωμής στις πλατφόρμες τους. Ο DMA τέθηκε σε πλήρη ισχύ στις 2 Μαΐου 2023 και η Apple αναμένεται να συμμορφωθεί με τον κανονισμό μέχρι τον Μάρτιο του 2024.

Επίσημο, το iOS 17.2 αλλάζει για πάντα το τοπίο του sideloading στα iPhone

Αν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιστεύει ότι αυτό θα οδηγήσει σε θεμιτό ανταγωνισμό, η Apple και ο Krstić διαφωνούν κάθετα. Σε συνέντευξή του στο Independent, ο Krstić λέει ότι η ιδέα ότι το sideloading δίνει στους χρήστες μια επιπλέον επιλογή είναι λανθασμένη. Σύμφωνα με τον ίδιο:

“Αυτή είναι μια μεγάλη παρεξήγηση, την οποία έχουμε προσπαθήσει να εξηγήσουμε ξανά και ξανά. Η πραγματικότητα που επιτρέπουν οι απαιτήσεις εναλλακτικής διανομής είναι ότι το λογισμικό που οι χρήστες στην Ευρώπη πρέπει να χρησιμοποιούν […] μπορεί να είναι διαθέσιμο μόνο εκτός του καταστήματος.

Στην περίπτωση αυτή, οι εν λόγω χρήστες δεν έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν να προμηθευτούν αυτό το λογισμικό από έναν μηχανισμό διανομής που εμπιστεύονται. Έτσι, στην πραγματικότητα, απλώς δεν ισχύει ότι οι χρήστες θα διατηρήσουν την επιλογή που έχουν σήμερα να παίρνουν όλο το λογισμικό τους από το App Store.”

Εν ολίγοις, ο Krstić δεν είναι πολύ χαρούμενος που αναγκάζεται να επιτρέψει το sideloading επειδή οι χρήστες θα κατεβάζουν εφαρμογές από ένα μέρος που είναι λιγότερο ασφαλές από την πλατφόρμα της Apple.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.