Οι αστρονόμοι της NASA που χρησιμοποιούν το διαστημικό τηλεσκόπιο ακτίνων γάμμα Fermi εντόπισαν ένα μυστηριώδες “σήμα” που προέρχεται πέρα από τον γαλαξία μας, αποτελώντας έναν ενδιαφέροντα γρίφο για τους επιστήμονες που προσπαθούν να διαλευκάνουν την προέλευσή του. Η αποκάλυψη ξεδιπλώθηκε κατά τη διάρκεια μιας σχολαστικής ανάλυσης δεδομένων 13 ετών, αναδεικνύοντας την ικανότητα του τηλεσκοπίου να ανιχνεύει έντονες εκρήξεις ενεργητικού φωτός που συνδέονται με ουράνια φαινόμενα όπως αστρικές εκρήξεις και πυρηνικά γεγονότα.
Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Αλεξάντερ Κασλίνσκι του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ και του Κέντρου Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA, είχε αρχικά ως στόχο να διερευνήσει ένα από τα παλαιότερα χαρακτηριστικά των ακτίνων γάμμα που συνδέονται με το κοσμικό μικροκυματικό υπόβαθρο (CMB). Ωστόσο, η εστίασή τους στράφηκε απροσδόκητα όταν ένα πολύ ισχυρότερο σήμα εμφανίστηκε σε ένα διαφορετικό τμήμα του ουρανού, αποκλίνοντας από τον αρχικό τους στόχο.
Το σήμα που εντοπίστηκε, το οποίο ονομάστηκε δίπολο ακτίνων γάμμα, εισήγαγε μια αινιγματική ανωμαλία. Τοποθετημένο στον νότιο ουρανό, παρουσίασε μέγεθος δέκα φορές μεγαλύτερο από το αναμενόμενο, αμφισβητώντας τις υπάρχουσες θεωρίες σχετικά με την επίδραση της κίνησης του ηλιακού μας συστήματος στη δομή του διπόλου της CMB. Τα ευρήματα υποδηλώνουν μια πιθανή σύνδεση μεταξύ αυτής της ανακάλυψης και ενός κοσμικού χαρακτηριστικού των ακτίνων γάμμα που παρατηρήθηκε από το παρατηρητήριο Pierre Auger στην Αργεντινή το 2017.
Οι αστρονόμοι διερευνούν επί του παρόντος την υπόθεση ότι και τα δύο φαινόμενα μοιράζονται μια κοινή, αγνώστου ταυτότητας πηγή, δεδομένης της εντυπωσιακά παρόμοιας δομής τους. Αυτή η απροσδόκητη αποκάλυψη όχι μόνο προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία είτε να επικυρωθούν είτε να αμφισβητηθούν οι υπάρχουσες θεωρίες για τη δημιουργία διπολικών δομών, αλλά υπόσχεται επίσης πρωτοποριακές γνώσεις για το κοσμικό μωσαϊκό και τη φυσική των πρώτων χρόνων του σύμπαντος. Η συνεχιζόμενη αναζήτηση για τον εντοπισμό της ασύλληπτης πηγής και την επινόηση εναλλακτικών εξηγήσεων προαναγγέλλει ένα νέο κεφάλαιο στην κατανόηση του σύμπαντος.
Η NASA θέλει να “σαρώσει” με σμήνος μικροσκοπικών ανιχνευτών τον Proxima Centauri
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.
Συνεχώς μαθαίνουμε πολύ ενδιαφέροντα νέα για το διάστημα.. αχανής ψυχοχωροχρονος…συνεχίζουμε να διαβάζουμε τα άρθρα σας, τα τόσο κατατοπιστικά….σας ευχαριστούμε…Καλή σας δύναμη…