Σε μια επαναστατική μελέτη με επικεφαλής τον τελειόφοιτο μηχανικό Gabe Guo του Πανεπιστημίου Κολούμπια, επανεξετάζεται η υπόθεση ότι κάθε ανθρώπινο δακτυλικό αποτύπωμα είναι εντελώς μοναδικό. Η έρευνα, η οποία χρησιμοποιεί ένα νευρωνικό δίκτυο, αμφισβητεί τη μακροχρόνια πεποίθηση ότι κανένα δακτυλικό αποτύπωμα δεν είναι πανομοιότυπο, αποκαλύπτοντας απροσδόκητες ομοιότητες στα δακτυλικά αποτυπώματα εντός του ατόμου, δηλαδή εκείνα που ανήκουν στο ίδιο άτομο.

Η ομάδα του Guo χρησιμοποίησε ένα νευρωνικό δίκτυο για να εξετάσει μια τεράστια βάση δεδομένων των ΗΠΑ που περιέχει περίπου 60.000 δακτυλικά αποτυπώματα, ξεφεύγοντας από τις παραδοσιακές τεχνικές αναγνώρισης που επικεντρώνονται στις λεπτομέρειες. Αντ’ αυτού, η τεχνητή νοημοσύνη επικεντρώθηκε στις γωνίες και τις καμπυλότητες των κεντρικών στροβίλων και βρόχων του δακτυλικού αποτυπώματος. Εντυπωσιακό είναι ότι το νευρωνικό δίκτυο πέτυχε ποσοστό επιτυχίας έως και 77% στην ακριβή αναγνώριση αποτυπωμάτων εντός ιδίου ατόμου, παρουσιάζοντας μια αλλαγή στην ανάλυση δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Η μελέτη υποδηλώνει ότι η αναγνώριση ομοιοτήτων δακτυλικών αποτυπωμάτων εντός ιδίου ατόμου θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στις ποινικές έρευνες, βοηθώντας την ιεράρχηση των στοιχείων. Αν και δεν μπορεί ακόμη να αναπτυχθεί για πραγματικούς σκοπούς ταυτοποίησης, η ικανότητα της τεχνητής νοημοσύνης να διακρίνει λεπτές ομοιότητες υπόσχεται τον περιορισμό των επιλογών και τη βελτίωση των ερευνητικών προσεγγίσεων. Οι ερευνητές εκφράζουν την πεποίθηση ότι με περαιτέρω ανάπτυξη και εκπαίδευση σε μεγαλύτερο σύνολο δεδομένων, η ΤΝ θα μπορούσε να αποκαλύψει πρόσθετες γνώσεις και να βρει εφαρμογές σε διάφορους τομείς.

Αυτή η πρωτοποριακή έρευνα αμφισβητεί τις καθιερωμένες αντιλήψεις σχετικά με την απόλυτη μοναδικότητα των ανθρώπινων δακτυλικών αποτυπωμάτων. Η ανακάλυψη των ομοιοτήτων αποτυπωμάτων εντός του ιδίου ατόμου μέσω της ανάλυσης της ΤΝ όχι μόνο ανοίγει νέους δρόμους για την ανάπτυξη της τεχνολογίας, αλλά υπογραμμίζει επίσης τις μετασχηματιστικές δυνατότητες της ΤΝ στην αποκάλυψη γνώσεων που προβλημάτιζαν τους ειδικούς για δεκαετίες.

Μάθαμε πόσο περισσότερο αίμα καταστρέφουν οι αστροναύτες όταν βρίσκονται στο διάστημα

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.