Η ιστορική αποστολή για την Φεγγάρι ξεκίνησε πολύ δυνατά με επιτυχημένη εκτόξευση. Πρόκειται για την πρώτη αποστολή της NASA στο Φεγγάρι, μετά από 50 χρόνια και όπως όλα δείχνουν, δεν θα είναι επιτυχημένη.
Η σεληνάκατος ξεκίνησε από την Γη με ένα πύραυλο Vulkan της United Launch Alliance. Η σεληνάκατος είναι κατασκευής Astrobotic και η NASA είχε αγοράσει χώρο στην εμπορική αποστολή για να στείλει στο Φεγγάρι 5 όργανα μετρήσεων και Rovers, ώστε να εξερευνήσει τον νότιο πόλο του φυσικού μας δορυφόρου.
Η αποστολή ξεκίνησε από το Cape Canaveral και η εκτόξευση στέφθηκε με επιτυχία, αφού είχαμε καλή αποκόλληση του Peregrine από τον πύραυλο Valkun, ώστε να συνεχίσει το ταξίδι του. Λίγες ώρες μετά όμως, εμφανίστηκαν τα πρώτα προβλήματα, με τα ηλιακά πάνελ, που δεν μπορούσαν να στραφούν προς τον Ήλιο, ώστε να φορτίσουν τις μπαταρίες της σεληνακάτου. Χωρίς ρεύμα, δε θα μπορούσε να γίνει προσσελήνωση. Οι μηχανικοί της Astrobotic βρήκαν λύση, όμως λίγο μετά εμφανίστηκε μια ανωμαλία στα όργανα του Peregrine, που επιβεβαιώθηκε από φωτογραφία, από τις εξωτερικές κάμερες. Η σεληνάκατος χτυπήθηκε και είχε διαρροή καυσίμων.
Τώρα η εταιρία βγήκε επίσημα και δήλωσε πως δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για ομαλή προσσελήνωση, που σημαίνει πως το η αποστολή πάει για σύγκρουση με την Σελήνη.
Το Peregrine έχει περίπου 40 ώρες καυσίμου που απομένουν και η Astrobotic είπε ότι σχεδίαζε να λειτουργήσει το διαστημικό σκάφος μέχρι να εξαντληθεί το προωθητικό.
NASA: Η επανδρομένη αποστολή στην Σελήνη θα καθυστερήσει
Η NASA πλήρωσε την Astrobotic πάνω από $100 εκατομμύρια για να στείλει τον εξοπλισμό της στο Φεγγάρι, ώστε να ερευνήσει τα επίπεδα ραδιενέργειας, το περιβάλλον της περιοχής και την ύπαρξη νερού, ώστε να στείλει ανθρώπους ξανά στο Φεγγάρι.
Στα θετικά είναι πως η αποστολή δεν ήταν επανδρωμένη, οπότε δεν θα έχουμε απώλειες σε ζωές.
Η εποχή της Σελήνης έχει ήδη ξεκινήσει, με την Κίνα να έχει τρεις επιτυχημένες αποστολές στην Σελήνη, την Ινδία να έστειλε πρόσφατα την πρώτη της και την Ιαπωνία να προσπαθεί να πετύχει την πρώτη επιτυχημένη αποστολή της, καθώς η τελευταία αποστολή της iSpace έμεινε και εκείνη από καύσιμα και έπεσε στην επιφάνεια της Σελήνης.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.
Αν αμφιταλαντευόμουν πριν για την θεωρία συνομωσίας για το ’69, πλέον άρχισα να κλίνω προς αυτήν.
Δεν κατάφεραν το 2024 να πάνε στο φεγγάρι και το κατάφεραν το 1969!
Μάλιστα…